Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2023
obsahuje původní sbírka
255 496 kusů
etiket a obalů
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
a
182 607 kusů
etiket ze sbírky
Milana Kaňoka
|
Novinky 26. 01. 2014 - Do galerie doplňujeme etikety jednotlivých států: Illinois. 21. 01. 2014 - Z cest se někdy nepodaří přivézt sýry s etiketami, někdy se podaří jen
fotografie. Přinášíme jich několik z Peru, pořídila je paní Zwick ze společnosti
Wittmann. 16. 01. 2014 - První etiketa je lokální z Jericha, a arabsko - hebrejsky psaná etiketa je
pravděpodobně zprůmyslové výroby. 11. 01. 2014 - V minulé kapitole našeho putování jsme se toulali po švýcarském Appenzellu. Tentokrát společně uděláme jenom malý krůček zpět a octneme se rázem u nepřehlédnutelného Bodamského jezera, jehož vodami prochází hranice hned tří států - Rakouska, Německa a Švýcarska. Já vás ale pozvu do jeho nejmenší, tedy rakouské části, zaujímající pouhých 6,5 % plochy tohoto nejrozlehlejšího alpského jezera (538,5 km2). 06. 01. 2014 - Do galerie doplňujeme etikety jednotlivých států: Washington D.C. 31. 12. 2013 - V dalším díle našeho nekonečného putování za sýry
z celého světa se tentokrát zastavíme na severovýchodě
Švýcarska v oblasti poklidného, ale přitom velmi osobitého
kantonu Appenzell. 26. 12. 2013 - V zemi vyrábí společnost KRAFT tavený sýr v plechovkách. Repro pochází ze
sbírky Pavla Tregla. 21. 12. 2013 - Do galerie doplňujeme etikety jednotlivých států: Idaho. 16. 12. 2013 - Z cest se někdy nepodaří přivézt sýry s etiketami, někdy se podaří jen
fotografie. Přinášíme jich několik z Peru, pořídila je paní Zwick ze společnosti
Wittmann. 11. 12. 2013 - Když jsem se rozmýšlel nad tím, kam vás zavedu v rámci našeho "Putování za sýry", napadla mě společnost Andechser Molkerei Scheitz, s jejímiž sýrovými produkty se tak často setkávám na veletrzích a výstavách. Jejich výrobky mají vždy společné tyto tři věci: všechny jsou "bio", mají skvělé a lákavé obaly a moc mi chutnají. 11. 12. 2013 - Sýry jsou krásné a chutné výrobky z mléka, výrobky
s opravdu tou nejvyšší přidanou hodnotou, kterou lze
zhodnocením mléka získat. Spotřebitelé si je nekupují vždy
pouze jako "běžnou" potravinu, ale jejich konzumace může
být pro některé z nich i skutečným chuťovým zážitkem, slavnostním
aktem, a v případě některých "sýrových" národů,
např. Francouzů, doslova i životním stylem. Výroba jednotlivých
druhů sýrů je proto dosti často velmi složitá, obzvláště
pak těch "speciálních", afi novaných, a pak také těch, jejichž
zrání trvá několik měsíců a někdy i roků. A to je také
důvod, proč se u žádného jiného mlékárenského výrobku nevyskytuje
takové množství vad či defektů jako právě u sýrů,
ke kterým může v průběhu složitých biochemických přeměn
v době výroby a zrání docházet. 06. 12. 2013 - Do galerie doplňujeme etikety jednotlivých států: Alabama. 01. 12. 2013 - Naše putování za sýry nás tentokrát zavede na Balkánský
poloostrov, na jihozápad Republiky Srbsko, přesněji
však do oblasti Sandžaku. Že jste o této oblasti nikdy neslyšeli?
Ale určitě ano! Z dějepisu jsme ji znali jako slavnou Osmanskou
říši a v novodobé historii bývalé Jugoslávie pak proslula
spíše jako složitý a zaostalý multietnický region. A tím
zůstává zatím nadále - vedle sebe tu totiž žijí Srbové, Černohorci,
Albánci a další národy, ale především pak Bosňáci,
tedy muslimské etnikum, které zde tvoří národnostní většinu. 27. 11. 2013 - Etiketa z Kosova s albánským textem. Dvě etikety ze srbského kláštera, který ale místopisně patří do Kosova. 22. 11. 2013 - Známý gastronomický odborník a kuchař Jamie Oliver napsal
v roce 2010: "Svět sýrů je tak vzrušující a - aniž bych
chtěl, aby to znělo domýšlivě - život je příliš krátký na to, aby
si ho člověk týden po týdnu otravoval konzumací sýrů z velkovýroby,
balených do fólií a nabízených v supermarketech." Tak
na tento výrok jsem si vzpomněl v letadle z Amsterdamu do
Kapského Města právě v momentě, když mi letuška jako dezert
po dobrém obědě servírovala originální uleželou "Nordholandsee"
Goudu, francouzský Roquefort Papillon a svěží
francouzský kozí Crottin de Chavignol. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 |
|
|