Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2023
obsahuje původní sbírka
255 496 kusů
etiket a obalů
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
a
182 607 kusů
etiket ze sbírky
Milana Kaňoka
|
Novinky 13. 06. 2016 - Když jsem letos v září cestoval do Litvy na Světový mlékárenský
summit IDF 2015, netušil jsem vůbec, kolik
překvapení z hlediska výroby sýrů mě v této malé pobaltské
zemi čeká. Litvu jsem měl spojenou tak trochu s její nedávnou
historií jako součástí bývalého Sovětského svazu.
A co si budeme povídat, i já, jako jistě často mnozí z nás,
jsem si tak trochu pletl Litvu a Lotyšsko a vždy jsem přemýšlel,
jaké to hlavní město k dané zemi přiřadit. A stejně
tak v angličtině, kde jména obou zemí znějí oproti češtině
spíše opačně, totiž Lithuania a Latvia. 08. 06. 2016 - Německá firma Hochland má svou provozovnu i v Rumunsku. Motiv etiket je velmi podobný jako u poboček v Polsku a Rusku. 03. 06. 2016 - Livaňský sýr, nebo chcete-li raději Livanjski sir - že už jste
to někdy slyšeli? A vzpomínáte si, když jste se při vašich
dovolených v Dalmácii procházeli po tržištích a trhovci vás
lákali k ochutnávce a případné koupi domácího ovčího sýra?
Tak to byl s velkou pravděpodobností právě tento výrobek
pocházející ze západní Bosny, který si tu vždy hledal své příznivce.
Dnes by tomu ale už tak být nemělo, neboť od vstupu
Chorvatska do Evropské unie zatím platí zákaz dovozu
bosenských mléčných výrobků na tento trh. Nicméně i přes
přísná unijní opatření a důsledné hraniční kontroly si tyto
stále poptávané sýry "nějakou tu cestičku přes hory" k pobřeží
Jadranu přeci jenom najdou. Ale začněme od začátku. 28. 05. 2016 - Řadu ukázek etiket z jednotlivých států Unie doplňujeme etiketou z Jižní Dakoty. Sbírka Jiří Medek 23. 05. 2016 - Každá etiketa z nové země do sbírky potěší. Tato je vzácná, pochází z Mongolska. 18. 05. 2016 - Každoročně doprovázím skupinu zemědělců sdružených
v odbytovém družstvu VIAMILK CZ při jejich tematických
zájezdech do zahraničí. Letošní akce byla zcela mimořádná,
protože VIAMILK CZ družstvo oslaví právě v tomto
roce dvacet let svého působení. Tematicko-turistický zájezd
byl tentokrát nasměrován do Bavorska a jeho vyvrcholením
bylo bezesporu splavení alpské řeky Isar na voru z městečka
Wolfratshausen do Mnichova, a jak jinak než s kapelou
na "palubě", ale samozřejmě se skvělými bavorskými sýry,
preclíky, bavorskou sekanou, ale zejména jedinečným pivem
z nejstaršího Augustiniánského pivovaru v Mnichově. Ale
vraťme se k odborné části našeho zájezdu. 13. 05. 2016 - Společnost BEL sýry Česko s pomocí vedení společnosti z Francie vyvinula jako první tavený rýr bez tavicích solí, tedy bez "éček". Sýr má velmi dobrou jakkost a je k nerozeznání od ostatních druhů značky Veselá kráva. 08. 05. 2016 - V městečku Castel Gandolfo vzdáleném asi hodinu jízdy
po via Appia na jih od Říma najdete malou faremní
(bio)mlékárnu "Fattoria Villa Pontificio". Tato mlékárna,
kterou vede Dott. Alessandro Reali, se nikterak neliší
od jiných mlékáren. 03. 05. 2016 - Velká společnost BEGA doplňuje folie z poslední doby fotografiemi s farmářskými motivy. 28. 04. 2016 - V Madetě je možné si objednat vlastní etiketu, třeba pokud chcete dát bochníček sýra jako dárek. 23. 04. 2016 - Na další zastávku našeho putování za světovými sýry nepojedeme tentokrát z Čech příliš daleko. Podíváme se vlastně jenom, co by kamenem dohodil, za hranice jižních Čech, do dolnorakouského městečka Heidenreichstein, ve kterém kraluje sýrařská společnost "Die Käsemacher" (což znamená něco jako "šikovní sýraři" nebo chcete-li doslova "sýroví machři"). Městečko Heidenreichstein leží na severozápadě Dolních Rakous v hornaté severorakouské oblasti Waldviertel ("Lesní čtvrť") vzdálené pouhých 20 km od Nové Bystřice či necelých 50 km od Třeboně. V roce 2012 tu byl do provozu uveden zcela nový mlékárenský závod zmíněné společnosti se zážitkovou expozicí a sýrařskou restaurací a prodejnou nazvanou prozaicky "Die Käsemacherwelt", tedy "Svět sýrařských machrů". Pojďme se sem tedy společně podívat. 18. 04. 2016 - Sýrárna v Orše vyrábí sérii tavených sýrů, která dostala nové etikety. 13. 04. 2016 - Ve výměnách z Polska se začínají objevovat etikety kozích sýrů ze statků. 08. 04. 2016 - Čerstvý sýr se udržel v zájmu spotřebitelů, protože byl tradičním výrobkem (tvar trojúhelníku v hliníkové fólii), a mlékárna v Kroměříži v roce 1995 obnovením jeho výroby na tuto dřívější tradici úspěšně navázala. 03. 04. 2016 - Rodinné farmy vyrábějí i sýry z kravského mléka. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 |
|
|