Laktos collection - English version

Články

  • Patnáct let soutěže o nejlepší mlékárenský výrobek

    Patnáct let soutěže o nejlepší mlékárenský výrobek 27. 07. 2017 - Soutěže o nejlepší mlékárenské výrobky provázejí průmyslové mlékárenství celá desetiletí. Utkávají se v nich jednotliví výrobci s cílem získat nějakou prestižní cenu a pak s ní přesvědčit zákazníka o volbě právě pro svůj produkt, který byl oceněn a je tudíž, alespoň z tohoto pohledu, nejlepší. Někde se soutěží ve všech produktových kategoriích, jindy například jenom v některých, přičemž zejména sýry jsou komoditou, pro kterou se pořádá soutěží asi nejvíce. Někde se konají národní soutěže, jinde jenom regionální, ale v mnoha zemích organizují také mezinárodní soutěže, a umožňují tak, aby v nich soupeřily výrobky "bez hranic".
  • Putování za sýry: Tour de fromage 3. díl

    Putování za sýry: Tour de fromage 3. díl 17. 07. 2017 - Již podvakrát jsme projížděli s "Tour de Fromage" sýrařskou Francií a v jednotlivých jejích departmentech jsme se seznamovali s tradičními sýry této překrásné země. I když se v této třetí etapě "Tour" s Francií již rozloučíme, musíme stejně připustit, že jsme ze světa francouzských sýrů nepoznali zdaleka všechno. Určitě by se daly poznávat ještě další regionální speciality, určitě by se dalo více pronikat do místní sýrařské kultury a s ní spojeného osobitého životního stylu, který je vlastní snad všem Francouzům. Francie jednoduše je o sýrech, je to nekonečná studnice a mě osobně to tu vždycky velmi baví. Už se proto moc těším, až se letos v červnu ve Štrasburku setkám s mými přáteli ze Společenstva mezinárodních sýrařů - Bratrstva svatého Uguzona, se kterými máme tentokrát v plánu poznat více historii a výrobu sýra Munster z oblasti Franche-Comté, o němž jsme si povídali v druhé části "Tour de Fromage". Už nyní vám proto mohu slíbit, že se i o tyto zkušenosti a zážitky s vámi někdy později podělím.
  • Putování za sýry: Tour de fromage 2. díl

    Putování za sýry: Tour de fromage 2. díl 07. 07. 2017 - V minulém putování jsme poprvé zavítali do Francie a zahájili naši "Tour de Fromage" v oblastech, které jsou sýrům po léta zasvěcené a kde vznikají opravdové skvosty francouzské sýrařské gastronomie. V další etapě této "Tour" se projedeme nejdříve údolím Loiry a potom zavítáme do hornaté oblasti "Franche Comté" a do Savojska. I zde poznáme, že ve Francii prostě sýry patří k životu, že jsou součástí osobitého životního stylu, ale také životní fi lozofi e tohoto národa.
  • Putování za sýry: Tour de fromage 1. díl

    Putování za sýry: Tour de fromage 1. díl 27. 06. 2017 - K sepsání dalšího dílu nekonečného seriálu "Putování za sýry" mě přiměla má nedávná účast na kongresu Evropské mlékařské asociace konaném na Azurovém pobřeží ve francouzském městě Nice. Kromě bohatého kongresového programu nám naši francouzští kolegové z Francouzské asociace zpracovatelů mléka (ATLA) dopřáli zcela nevšedního gastronomického zážitku, kterým byla uvítací recepce s přehlídkou všech současných 45 francouzských sýrů s chráněným označením původu, ale i 3 másel a 2 smetan nesoucích tuto pečeť vysoké kvality. To vše bylo navíc doprovázeno ochutnávkou vybraných pravých šampaňských vín.
  • Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - II. díl

    Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - II. díl 17. 06. 2017 - Na výrobcích značky "Besser Bio" mne zaujal "retro" design využívající dřevorytiny navozující dojem staré tradice a čisté přírody.
  • Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - I. díl

    Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - I. díl 02. 06. 2017 - Ve dnech 15. - 18. února 2017 probíhal v Norimberku největší evropský veletrh biopotravin BIOFACH. Na ploše 47.453 m3 vystavovalo 2.785 účastníků z 88 zemí, z toho 2.526 (70%) bylo přímo v sekci biopotravin BIOFACH a 259 bylo v sekci biokosmetiky VIVANESS.
  • Putování za sýry Když se řekne Valio a Virtanen ...

    Putování za sýry Když se řekne Valio a Virtanen ... 18. 03. 2017 - Vzpomněli jste si, která země se vám vybaví, když se řekne Valio a Virtanen? Možná ano. Je to přece Finsko, jedna ze tří zemí na Skandinávském poloostrově, země ticha a pohody, kde lidé respektují klid a vážnost takovým způsobem, s jakým se nesetkáte nikde jinde na světě. A i když v této zemi žije pouhých 5,5 milionů obyvatel, je Finsko svou rozlohou sedmou největší zemí světa. Věděli jste například, že Finsko má celkem 98 050 ostrovů? Ale také 187 888 jezer! Proto se mu přezdívá "Země tisíce jezer", z čehož pochází finský název země Suomi. Pro mlékaře je pak tato země spojena se slavnou a velice úspěšnou společností VALIO, která sice nepatří do světové TOP 20, ale jejíž výrobky, a zejména pak bezlaktózové mléčné produkty a sýry, dnes zná opravdu celý svět. A já si vždy při vyslovení Finska nebo společnosti Valio ještě vzpomenu na profesora Virtanena, o jehož způsobu silážování nám na škole tak často vyprávěl profesor Doležálek, když probíral výrobu ementálu. Ale k tomu se ještě dostaneme.
  • Putování za sýry: Afinování sýrů

    Putování za sýry: Afinování sýrů 08. 03. 2017 - V dalším díle nekonečného seriálu "Putování za sýry" bych se chtěl dotknout problematiky afinování sýrů. O afinačních technikách jsem vám sice již několikrát vyprávěl, např. v dílech "Hesenské putování za sýry" nebo "Na návštěvě u 'sýrových machrů' v Dolním Rakousku" nebo i v jiných článcích z dřívějších vydání Potravinářské Revue, tentokrát bych však chtěl blíže objasnit smysl těchto metod a na několika konkrétních příkladech představit další zajímavé sýrové výrobky z této "skupiny". Poté, co jsem byl přijat do vzácného klubu "Společenství mezinárodních sýrařů - Bratrství Svatého Uguzona", jsem totiž poznal několik významných lidí, kteří se afinováním sýrů zabývají, a postupně získal možnost některé z nich navštívit.
  • Jaké jsou dopady ruského embarga na samotný trh sýrů v Rusku

    Jaké jsou dopady ruského embarga na samotný trh sýrů v Rusku 26. 02. 2017 - V souvislosti s implementací propagačního programu "Kvalitní evropské mléčné výrobky", které Českomoravský svaz mlékárenský realizuje v Rusku, jsem mohl za poslední tři roky na vlastní oči pozorovat změny ruského trhu s mléčnými výrobky, a zejména pak změny na zdejším trhu sýrů.
  • Jak jsem (ne)založil malou farmu

    Jak jsem (ne)založil malou farmu 16. 11. 2016 - aneb fiktivní (?) příběh začínajícího chovatele: Unaven ruchem velkoměsta jsem nechal svůj městský byt dětem a za většinu úspor si koupil chalupu na samotě u lesa. Vlastně malý stateček za vesnicí na okraji Jeseníků, se stodolou a pár chlívky, kousek pole hned za chalupou, za polem, hned pod lesem krásná louka plná květin a šťavnaté trávy. Prostě ráj.
  • Mikulov provoněný sýry

    Mikulov provoněný sýry 01. 11. 2016 - V našich putováních za sýry jsme společně za posledních deset let procestovali téměř celý svět, ale ještě jsme se ani jednou nezastavili u nás doma. A to bych nyní velmi rád změnil. Nedávno jsem byl totiž pozván jako sýrařský porotce do Mikulova na Festival tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska "SÝR 2016" spojený s národní sýrařskou soutěží malých a regionálních výrobců sýrů. Byla to velmi krásná, řekl bych až poetická a hlavně sýrově lahodná akce konaná v historickém centru Mikulova ve dnech 17. - 18. září, v letošním roce už počtvrté, umocněná navíc překrásným mikulovským prostředím a za nádherného počasí babího léta. A já jsem si to tu v městě, provoněném sýry vyrobenými ze všech druhů mlék, skutečně užíval.
  • Za sýry na blízký východ do Libanonu

    Za sýry na blízký východ do Libanonu 28. 06. 2016 - Za sýry vás tentokrát zavedu na Blízký Východ, přesně řečeno do Libanonu ležícího na křižovatce východního pobřeží Středozemního moře a začínajícího arabského světa. Tato země stále vyvolává rozpaky u potencionálních návštěvníků, co se její bezpečnosti týká, naproti tomu není daleko od doby rostoucí prosperity této země, kdy se jí přezdívalo "Švýcarsko Východu" a hlavní město Bejrút bylo známo spíše jako "Paříž Blízkého východu". Věděli jste o Libanonu, že název země existuje již 4000 let a byl 71x zmíněn v Bibli. A víte, že Libanon je jedinou blízkovýchodní zemí, která nemá poušť, za to hory tu dosahují 3000 metrů. Ale pojďme se věnovat spíše zemědělství a mlékárenství, a hlavně sýrům, kvůli kterým vás do této malé a překrásné země zvu.
  • Putování za sýry Litva - překvapivě úspěšná sýrařská země

    Putování za sýry Litva - překvapivě úspěšná sýrařská země 13. 06. 2016 - Když jsem letos v září cestoval do Litvy na Světový mlékárenský summit IDF 2015, netušil jsem vůbec, kolik překvapení z hlediska výroby sýrů mě v této malé pobaltské zemi čeká. Litvu jsem měl spojenou tak trochu s její nedávnou historií jako součástí bývalého Sovětského svazu. A co si budeme povídat, i já, jako jistě často mnozí z nás, jsem si tak trochu pletl Litvu a Lotyšsko a vždy jsem přemýšlel, jaké to hlavní město k dané zemi přiřadit. A stejně tak v angličtině, kde jména obou zemí znějí oproti češtině spíše opačně, totiž Lithuania a Latvia.
  • Livaňský sýr - nekorunovaný "král sýrů" Bosny a Hercegoviny podaří se navráti jeho dřívější slávu?

    Livaňský sýr - nekorunovaný "král sýrů" Bosny a Hercegoviny podaří se navráti jeho dřívější slávu? 03. 06. 2016 - Livaňský sýr, nebo chcete-li raději Livanjski sir - že už jste to někdy slyšeli? A vzpomínáte si, když jste se při vašich dovolených v Dalmácii procházeli po tržištích a trhovci vás lákali k ochutnávce a případné koupi domácího ovčího sýra? Tak to byl s velkou pravděpodobností právě tento výrobek pocházející ze západní Bosny, který si tu vždy hledal své příznivce. Dnes by tomu ale už tak být nemělo, neboť od vstupu Chorvatska do Evropské unie zatím platí zákaz dovozu bosenských mléčných výrobků na tento trh. Nicméně i přes přísná unijní opatření a důsledné hraniční kontroly si tyto stále poptávané sýry "nějakou tu cestičku přes hory" k pobřeží Jadranu přeci jenom najdou. Ale začněme od začátku.
  • Putování za sýry se zemědělci za sýry a pivem do Bavorska

    Putování za sýry se zemědělci za sýry a pivem do Bavorska 18. 05. 2016 - Každoročně doprovázím skupinu zemědělců sdružených v odbytovém družstvu VIAMILK CZ při jejich tematických zájezdech do zahraničí. Letošní akce byla zcela mimořádná, protože VIAMILK CZ družstvo oslaví právě v tomto roce dvacet let svého působení. Tematicko-turistický zájezd byl tentokrát nasměrován do Bavorska a jeho vyvrcholením bylo bezesporu splavení alpské řeky Isar na voru z městečka Wolfratshausen do Mnichova, a jak jinak než s kapelou na "palubě", ale samozřejmě se skvělými bavorskými sýry, preclíky, bavorskou sekanou, ale zejména jedinečným pivem z nejstaršího Augustiniánského pivovaru v Mnichově. Ale vraťme se k odborné části našeho zájezdu.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Novinky
Francie
Francie
22. 10. 2017: Celá novinka

Francie
Francie
17. 10. 2017: Celá novinka

Nizozemsko
Nizozemsko
12. 10. 2017: Celá novinka

Polsko
Polsko
07. 10. 2017: Celá novinka

Norsko
Norsko
02. 10. 2017: Celá novinka

Turecko
Turecko
27. 09. 2017: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz