Laktos collection - English version

Články

  • Veletrh BIOFACH 2020 s poheldem na mléčné výrobky

    Veletrh BIOFACH 2020 s poheldem na mléčné výrobky 15. 08. 2020 - Ve dnech 12. - 15. února 2020 se v Norimberku opět konal mezinárodní veletrh BIOFACH. Svoje biopotraviny na něm prezentovalo dosud rekorních 3.500 vystavovatelů (tedy o 500 více než loni) ze 110 zemí. Počet návštěvníků přesáhl 47.000.
  • ANUGA 2019 - 100 let veletrhu

    ANUGA 2019 - 100 let veletrhu 02. 02. 2020 - Ve dnech 5. - 9. října se v Kolíně nad Rýnem pod heslem "Ochutnejte budoucnost" konal největší světový potravinářský veletrh ANUGA 2019, který letos oslavil již 100 let trvání. První ročník se uskutečnil v roce 1919 ve Stuttgartu a v Kolíně nad Rýnem byl poprvé v roce 1924. Letos se veletrhu ANUGA zúčastnilo 7590 vystavovatelů ze 106 zemí a přes 170.000 návštěvníků.
  • Veletrh Biofach 2019 s pohledem na mléčné výrobky - 2. část

    Veletrh Biofach 2019 s pohledem na mléčné výrobky - 2. část 04. 08. 2019 - Na veletrhu měla stánek i mlékárna Monte Ziego, největší výrobce kozích sýrů v Německu: ročně zpracovává 800.000 litrů kozího bio mléka z 15 biofarem z Černého lesa především na čerstvé sýry. Všichni dodavatelé jsou certifikováni v systému Demeter. Výjimečný příběh, zakladatel začínal v roce 2000 se dvěma kozami vyrábět čerstvé sýry podle originálních receptů, které měly neuvěřitelný úspěch, a silná spotřebitelská poptávka pomohla k rozvoji do dnešních rozměrů. K investici do výstavby mlékárny v roce 2010 jej přimělo rozhodnutí prodávat i do sítí, kam by se bez objemů nedostal.
  • Veletrh Biofach 2019 s pohledem na mléčné výrobky - 1. část

    Veletrh Biofach 2019 s pohledem na mléčné výrobky - 1. část 30. 07. 2019 - Ve dnech 12. - 15. února 2019 se v Norimberku konal již 30. ročník mezinárodního veletrhu biopotravin BIOFACH. Více než 51.500 návštěvníků ze 143 zemí mělo letos příležitost si prohlédnout ověřené i nové produkty ekologického hospodaření, které prezentovalo 2.989 vystavovatelů z 98 zemí. Nejvíce jich bylo z Německa a v "silné pětce" byla ještě Itálie, Rakousko, Francie a Španělsko. Doprovodný program tvořilo množství přednášek a seminářů v rámci paralelně probíhajícího kongresu i mimo něj.
  • Můj více než přítel, pan Ladislav Likler

    Můj více než přítel, pan Ladislav Likler 26. 02. 2019 - Právě v momentě, když jsem počátkem listopadu ulehnul v pražské Nemocnici Královské Vinohrady na lůžko, abych podstoupil operaci kyčle, zazvonil mi telefon, ze kterého jsem se dozvěděl o nenadálém úmrtí mého skvělého kamaráda, pana Ladislava Liklera. Už mě téměř vezli na operační sál a já měl docela strach z operace, a do toho tato bolestivá a smutná zpráva ...
  • Současnost a budoucnost libanonského mlékárenství

    Současnost a budoucnost libanonského mlékárenství 20. 06. 2018 - V Potravinářské Revue č. 3/2016 jsem vás seznámil se sýry Libanonu tak, jak jsem je poznal při mé první cestě do této překrásné blízkovýchodní země. Libanon je totiž jednou ze tří cílových zemí, které si Českomoravský svaz mlékárenský zvolil pro svůj propagační program EU Milky Way. Uplynul rok a já jsem se sem opět dvakrát vrátil - jednou na potravinářský veletrh HoReCa Lebanon a podruhé k uskutečnění ochutnávek našich českých mléčných výrobků v místních supermarketech. A jakkoliv je Libanon zatím stále ještě neklidnou zemí a návštěvník si opravdu musí dávat velký pozor, kam cestuje a co navštíví, měl jsem možnost při kontrole našich ochutnávek projet velkou část metropolitní oblasti Bejrútu a zavítat až na úpatí překrásného pohoří Lebanon Mountains. Zatím jsem však neměl odvahu toto 3000metrové pohoří přejet a podívat se do úrodné oblasti "plné strdí, mléka a révy vinné", totiž do údolí Bekáa. Tam je pro "cizince" stále ještě nebezpečno. V této kapitole putování se s vámi chci podělit o informace o současném stavu zdejšího mlékárenství, které by se mohlo v příštích letech začít opět rozvíjet.
  • Mozzarella di buffala Campana neboli il gusto italiano

    Mozzarella di buffala Campana neboli il gusto italiano 31. 05. 2018 - Vzpomenete si, když jste si v dobré italské restauraci objednali "Insalata alla Caprese"? To úžasné jméno pokrmu vám určitě navodilo pocit krásné dovolené, na slunci, na pláži, někde na jihu Itálie a možná právě v oblasti Kampánie v okolí Neapole, odkud pochází tradiční pařený italský sýr mozzarella. A na talíři číšník vzápětí přinesl krásně naservírovaný salát, který vlastně připomněl italskou vlajku: červenobílozelená trikolora, vytvořená z plátků šťavnatých červených rajčat, bílé svěží buvolí mozzarelly a jasně zelených lístků bazalky. Tak to je právě specialita pocházející a pojmenovaná podle ostrova Capri v neapolské zátoce, jejíž obliba se rozšířila po celém světě. A o sýru mozzarella v ní si budeme povídat v dnešním sýrovém putování.
  • Dobrý tip pro fajnšmekry - sýry z Velké Británie a Irska

    Dobrý tip pro fajnšmekry - sýry z Velké Británie a Irska 01. 05. 2018 - V posledních dvou letech se v souvislosti s Brexitem hovoří ve společnosti hodně o Velké Británii. I my mlékaři se na toto téma často bavíme a rozebíráme dopady britského vystoupení z Evropské unie na mlékárenský sektor. Obě strany jsou totiž vzájemně v mlékárenství velmi provázány a určitě tímto britským rozhodnutím dočasně utrpí mlékárenství na obou stranách. Když jsem přemýšlel o nové kapitole "Putování za sýry", napadla mě právě kvůli Brexitu Velká Británie, o jejímž sýrařství jsem zatím mnoho nevyprávěl. Letos na podzim, když jsem do jedné její části zavítal, konkrétně do Belfastu v Severním Irsku na Světový mlékárenský summit IDF, a při té příležitosti se setkal s mnoha zajímavými místními sýry, řekl jsem si, že už je na čase se do "britsko-irské" kapitoly konečně pustit. A že je skutečně o čem psát, jsem naznal, když jsem zde sýry nedávno ochutnával.
  • Jubileum v Appenzellerském kantonu

    Jubileum v Appenzellerském kantonu 17. 04. 2018 - Před časem jsem vám v našem sýrařském putování vyprávěl o velmi osobitém švýcarském Appenzellerském sýru opředeném letitým tajemstvím jeho výroby. Říkají o něm, že je "nejpikantnějším" sýrem Švýcarska, je součástí zdejšího kulturního a řemeslného dědictví, a proto se jeho výrobní postup dodnes předává z generace na generaci. Aby ho poznali turisté z celého světa směřující do oblasti Appenzellu, vybudovali zdejší sedláci ve vesnici Stein unikátní ukázkovou sýrárnu, která oslavila letos v létě již 40 let své existence. Pojďme se tedy ještě jednou do Steinu podívat a připomenout si tento zajímavý produkt.
  • Patnáct let soutěže o nejlepší mlékárenský výrobek

    Patnáct let soutěže o nejlepší mlékárenský výrobek 27. 07. 2017 - Soutěže o nejlepší mlékárenské výrobky provázejí průmyslové mlékárenství celá desetiletí. Utkávají se v nich jednotliví výrobci s cílem získat nějakou prestižní cenu a pak s ní přesvědčit zákazníka o volbě právě pro svůj produkt, který byl oceněn a je tudíž, alespoň z tohoto pohledu, nejlepší. Někde se soutěží ve všech produktových kategoriích, jindy například jenom v některých, přičemž zejména sýry jsou komoditou, pro kterou se pořádá soutěží asi nejvíce. Někde se konají národní soutěže, jinde jenom regionální, ale v mnoha zemích organizují také mezinárodní soutěže, a umožňují tak, aby v nich soupeřily výrobky "bez hranic".
  • Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - II. díl

    Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - II. díl 17. 06. 2017 - Na výrobcích značky "Besser Bio" mne zaujal "retro" design využívající dřevorytiny navozující dojem staré tradice a čisté přírody.
  • Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - I. díl

    Návštěva veletrhu Biofach 2017 s pohledem na mléčné výrobky - I. díl 02. 06. 2017 - Ve dnech 15. - 18. února 2017 probíhal v Norimberku největší evropský veletrh biopotravin BIOFACH. Na ploše 47.453 m3 vystavovalo 2.785 účastníků z 88 zemí, z toho 2.526 (70%) bylo přímo v sekci biopotravin BIOFACH a 259 bylo v sekci biokosmetiky VIVANESS.
  • Putování za sýry Když se řekne Valio a Virtanen ...

    Putování za sýry Když se řekne Valio a Virtanen ... 18. 03. 2017 - Vzpomněli jste si, která země se vám vybaví, když se řekne Valio a Virtanen? Možná ano. Je to přece Finsko, jedna ze tří zemí na Skandinávském poloostrově, země ticha a pohody, kde lidé respektují klid a vážnost takovým způsobem, s jakým se nesetkáte nikde jinde na světě. A i když v této zemi žije pouhých 5,5 milionů obyvatel, je Finsko svou rozlohou sedmou největší zemí světa. Věděli jste například, že Finsko má celkem 98 050 ostrovů? Ale také 187 888 jezer! Proto se mu přezdívá "Země tisíce jezer", z čehož pochází finský název země Suomi. Pro mlékaře je pak tato země spojena se slavnou a velice úspěšnou společností VALIO, která sice nepatří do světové TOP 20, ale jejíž výrobky, a zejména pak bezlaktózové mléčné produkty a sýry, dnes zná opravdu celý svět. A já si vždy při vyslovení Finska nebo společnosti Valio ještě vzpomenu na profesora Virtanena, o jehož způsobu silážování nám na škole tak často vyprávěl profesor Doležálek, když probíral výrobu ementálu. Ale k tomu se ještě dostaneme.
  • Putování za sýry: Afinování sýrů

    Putování za sýry: Afinování sýrů 08. 03. 2017 - V dalším díle nekonečného seriálu "Putování za sýry" bych se chtěl dotknout problematiky afinování sýrů. O afinačních technikách jsem vám sice již několikrát vyprávěl, např. v dílech "Hesenské putování za sýry" nebo "Na návštěvě u 'sýrových machrů' v Dolním Rakousku" nebo i v jiných článcích z dřívějších vydání Potravinářské Revue, tentokrát bych však chtěl blíže objasnit smysl těchto metod a na několika konkrétních příkladech představit další zajímavé sýrové výrobky z této "skupiny". Poté, co jsem byl přijat do vzácného klubu "Společenství mezinárodních sýrařů - Bratrství Svatého Uguzona", jsem totiž poznal několik významných lidí, kteří se afinováním sýrů zabývají, a postupně získal možnost některé z nich navštívit.
  • Jaké jsou dopady ruského embarga na samotný trh sýrů v Rusku

    Jaké jsou dopady ruského embarga na samotný trh sýrů v Rusku 26. 02. 2017 - V souvislosti s implementací propagačního programu "Kvalitní evropské mléčné výrobky", které Českomoravský svaz mlékárenský realizuje v Rusku, jsem mohl za poslední tři roky na vlastní oči pozorovat změny ruského trhu s mléčnými výrobky, a zejména pak změny na zdejším trhu sýrů.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Novinky
Česká republika
Česká republika
18. 03. 2024: Celá novinka

Finsko
Finsko
13. 03. 2024: Celá novinka

Chorvatsko
Chorvatsko
08. 03. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
03. 03. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
28. 02. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
23. 02. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz