Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2023
obsahuje původní sbírka
255 496 kusů
etiket a obalů
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
a
182 607 kusů
etiket ze sbírky
Milana Kaňoka
|
Články
15. 08. 2020 - Ve dnech 12. - 15. února 2020 se v Norimberku opět konal mezinárodní veletrh BIOFACH. Svoje biopotraviny na něm prezentovalo dosud rekorních 3.500 vystavovatelů (tedy o 500 více než loni) ze 110 zemí. Počet návštěvníků přesáhl 47.000.
02. 02. 2020 - Ve dnech 5. - 9. října se v Kolíně nad Rýnem pod heslem "Ochutnejte budoucnost" konal největší světový potravinářský veletrh ANUGA 2019, který letos oslavil již 100 let trvání. První ročník se uskutečnil v roce 1919 ve Stuttgartu a v Kolíně nad Rýnem byl poprvé v roce 1924. Letos se veletrhu ANUGA zúčastnilo 7590 vystavovatelů ze 106 zemí a přes 170.000 návštěvníků.
04. 08. 2019 - Na veletrhu měla stánek i mlékárna Monte Ziego, největší výrobce kozích sýrů v Německu: ročně zpracovává 800.000 litrů kozího bio mléka z 15 biofarem z Černého lesa především na čerstvé sýry. Všichni dodavatelé jsou certifikováni v systému Demeter. Výjimečný příběh, zakladatel začínal v roce 2000 se dvěma kozami vyrábět čerstvé sýry podle originálních receptů, které měly neuvěřitelný úspěch, a silná spotřebitelská poptávka pomohla k rozvoji do dnešních rozměrů. K investici do výstavby mlékárny v roce 2010 jej přimělo rozhodnutí prodávat i do sítí, kam by se bez objemů nedostal.
30. 07. 2019 - Ve dnech 12. - 15. února 2019 se v Norimberku konal již 30. ročník mezinárodního veletrhu biopotravin BIOFACH. Více než 51.500 návštěvníků ze 143 zemí mělo letos příležitost si prohlédnout ověřené i nové produkty ekologického hospodaření, které prezentovalo 2.989 vystavovatelů z 98 zemí. Nejvíce jich bylo z Německa a v "silné pětce" byla ještě Itálie, Rakousko, Francie a Španělsko. Doprovodný program tvořilo množství přednášek a seminářů v rámci paralelně probíhajícího kongresu i mimo něj.
26. 02. 2019 - Právě v momentě, když jsem počátkem
listopadu ulehnul v pražské Nemocnici Královské
Vinohrady na lůžko, abych podstoupil
operaci kyčle, zazvonil mi telefon, ze kterého
jsem se dozvěděl o nenadálém úmrtí mého
skvělého kamaráda, pana Ladislava Liklera.
Už mě téměř vezli na operační sál a já měl docela
strach z operace, a do toho tato bolestivá
a smutná zpráva ...
20. 06. 2018 - V Potravinářské Revue č. 3/2016 jsem vás seznámil se
sýry Libanonu tak, jak jsem je poznal při mé první cestě
do této překrásné blízkovýchodní země. Libanon je totiž
jednou ze tří cílových zemí, které si Českomoravský svaz
mlékárenský zvolil pro svůj propagační program EU Milky
Way. Uplynul rok a já jsem se sem opět dvakrát vrátil
- jednou na potravinářský veletrh HoReCa Lebanon a podruhé
k uskutečnění ochutnávek našich českých mléčných
výrobků v místních supermarketech. A jakkoliv je
Libanon zatím stále ještě neklidnou zemí a návštěvník si
opravdu musí dávat velký pozor, kam cestuje a co navštíví,
měl jsem možnost při kontrole našich ochutnávek projet
velkou část metropolitní oblasti Bejrútu a zavítat až
na úpatí překrásného pohoří Lebanon Mountains. Zatím
jsem však neměl odvahu toto 3000metrové pohoří přejet
a podívat se do úrodné oblasti "plné strdí, mléka a révy vinné",
totiž do údolí Bekáa. Tam je pro "cizince" stále ještě
nebezpečno. V této kapitole putování se s vámi chci podělit
o informace o současném stavu zdejšího mlékárenství,
které by se mohlo v příštích letech začít opět rozvíjet.
31. 05. 2018 - Vzpomenete si, když jste si v dobré italské restauraci objednali
"Insalata alla Caprese"? To úžasné jméno pokrmu
vám určitě navodilo pocit krásné dovolené, na slunci,
na pláži, někde na jihu Itálie a možná právě v oblasti
Kampánie v okolí Neapole, odkud pochází tradiční pařený
italský sýr mozzarella. A na talíři číšník vzápětí přinesl
krásně naservírovaný salát, který vlastně připomněl italskou
vlajku: červenobílozelená trikolora, vytvořená z plátků
šťavnatých červených rajčat, bílé svěží buvolí mozzarelly
a jasně zelených lístků bazalky. Tak to je právě specialita pocházející
a pojmenovaná podle ostrova Capri v neapolské
zátoce, jejíž obliba se rozšířila po celém světě. A o sýru mozzarella
v ní si budeme povídat v dnešním sýrovém putování.
01. 05. 2018 - V posledních dvou letech se v souvislosti s Brexitem
hovoří ve společnosti hodně o Velké Británii. I my
mlékaři se na toto téma často bavíme a rozebíráme dopady
britského vystoupení z Evropské unie na mlékárenský
sektor. Obě strany jsou totiž vzájemně v mlékárenství
velmi provázány a určitě tímto britským rozhodnutím
dočasně utrpí mlékárenství na obou stranách. Když jsem
přemýšlel o nové kapitole "Putování za sýry", napadla mě
právě kvůli Brexitu Velká Británie, o jejímž sýrařství jsem
zatím mnoho nevyprávěl. Letos na podzim, když jsem do
jedné její části zavítal, konkrétně do Belfastu v Severním
Irsku na Světový mlékárenský summit IDF, a při té
příležitosti se setkal s mnoha zajímavými místními sýry,
řekl jsem si, že už je na čase se do "britsko-irské" kapitoly
konečně pustit. A že je skutečně o čem psát, jsem naznal,
když jsem zde sýry nedávno ochutnával.
17. 04. 2018 - Před časem jsem vám v našem sýrařském putování vyprávěl
o velmi osobitém švýcarském Appenzellerském
sýru opředeném letitým tajemstvím jeho výroby. Říkají
o něm, že je "nejpikantnějším" sýrem Švýcarska, je součástí
zdejšího kulturního a řemeslného dědictví, a proto se
jeho výrobní postup dodnes předává z generace na generaci.
Aby ho poznali turisté z celého světa směřující do oblasti
Appenzellu, vybudovali zdejší sedláci ve vesnici Stein
unikátní ukázkovou sýrárnu, která oslavila letos v létě již
40 let své existence. Pojďme se tedy ještě jednou do Steinu
podívat a připomenout si tento zajímavý produkt.
27. 07. 2017 - Soutěže o nejlepší mlékárenské výrobky provázejí
průmyslové mlékárenství celá desetiletí. Utkávají se
v nich jednotliví výrobci s cílem získat nějakou prestižní
cenu a pak s ní přesvědčit zákazníka o volbě právě pro
svůj produkt, který byl oceněn a je tudíž, alespoň z tohoto
pohledu, nejlepší. Někde se soutěží ve všech produktových
kategoriích, jindy například jenom v některých, přičemž
zejména sýry jsou komoditou, pro kterou se pořádá
soutěží asi nejvíce. Někde se konají národní soutěže, jinde
jenom regionální, ale v mnoha zemích organizují také
mezinárodní soutěže, a umožňují tak, aby v nich soupeřily
výrobky "bez hranic".
17. 06. 2017 - Na výrobcích značky "Besser Bio" mne zaujal "retro" design využívající dřevorytiny navozující dojem staré tradice a čisté přírody.
02. 06. 2017 - Ve dnech 15. - 18. února 2017 probíhal v Norimberku největší evropský veletrh biopotravin BIOFACH. Na ploše 47.453 m3 vystavovalo 2.785 účastníků z 88 zemí, z toho 2.526 (70%) bylo přímo v sekci biopotravin BIOFACH a 259 bylo v sekci biokosmetiky VIVANESS.
18. 03. 2017 - Vzpomněli jste si, která země se vám vybaví, když se řekne
Valio a Virtanen? Možná ano. Je to přece Finsko,
jedna ze tří zemí na Skandinávském poloostrově, země
ticha a pohody, kde lidé respektují klid a vážnost takovým
způsobem, s jakým se nesetkáte nikde jinde na světě.
A i když v této zemi žije pouhých 5,5 milionů obyvatel, je
Finsko svou rozlohou sedmou největší zemí světa. Věděli
jste například, že Finsko má celkem 98 050 ostrovů? Ale také 187 888 jezer! Proto se mu přezdívá "Země tisíce jezer",
z čehož pochází finský název země Suomi. Pro mlékaře
je pak tato země spojena se slavnou a velice úspěšnou
společností VALIO, která sice nepatří do světové TOP 20,
ale jejíž výrobky, a zejména pak bezlaktózové mléčné produkty
a sýry, dnes zná opravdu celý svět. A já si vždy při vyslovení
Finska nebo společnosti Valio ještě vzpomenu na
profesora Virtanena, o jehož způsobu silážování nám na
škole tak často vyprávěl profesor Doležálek, když probíral
výrobu ementálu. Ale k tomu se ještě dostaneme.
08. 03. 2017 - V dalším díle nekonečného seriálu "Putování za sýry"
bych se chtěl dotknout problematiky afinování sýrů.
O afinačních technikách jsem vám sice již několikrát
vyprávěl, např. v dílech "Hesenské putování za sýry" nebo
"Na návštěvě u 'sýrových machrů' v Dolním Rakousku"
nebo i v jiných článcích z dřívějších vydání Potravinářské
Revue, tentokrát bych však chtěl blíže objasnit smysl těchto
metod a na několika konkrétních příkladech představit
další zajímavé sýrové výrobky z této "skupiny". Poté, co
jsem byl přijat do vzácného klubu "Společenství mezinárodních
sýrařů - Bratrství Svatého Uguzona", jsem totiž poznal
několik významných lidí, kteří se afinováním sýrů zabývají,
a postupně získal možnost některé z nich navštívit.
26. 02. 2017 - V souvislosti s implementací propagačního programu
"Kvalitní evropské mléčné výrobky", které Českomoravský
svaz mlékárenský realizuje v Rusku, jsem mohl za
poslední tři roky na vlastní oči pozorovat změny ruského
trhu s mléčnými výrobky, a zejména pak změny na zdejším
trhu sýrů. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
|