Laktos collection - English version

Články

  • Nahlédnutí na sýry Itálie

    Nahlédnutí na sýry Itálie 02. 11. 2009 - Před několika desetiletími, kdy jsem začal sbírat etikety a informace o sýrech tohoto státu, měl jsem představu, že italské sýrařství představují parmezán, gorgonzola, mozarella a tavené sýry, kterých bylo tenkrát mnohem víc, než dnes. Sbírka a i vlastní poznání mě přesvědčily o tom, že v pestrosti a zajímavosti sýrů se Itálie přibližuje Francii a nebo Španělsku.
  • Zapomenuté sýry

    Zapomenuté sýry 17. 08. 2009 - Sýry jsou již od pradávna neodmyslitelnou součástí lidské stravy, a to nejenom proto, že jsou výborným koncentrátem a svým způsobem i "konzervou" jedné ze základních potravin lidstva, v tomto případě mléka, ale především proto, že jsou cenné z pohledu výživy. Jsou totiž bohaté na nenahraditelné bílkoviny, mléčný tuk a nesmírně cenný vápník, přitom jsou lehce stravitelné a co je podstatné, patří většinou mezi opravdu chutné a vyhledávané potraviny.
  • Historie a současnost LAKTOSU

    Historie a současnost LAKTOSU 19. 06. 2009 - V historii českého a moravského mlékárenství existovaly závody a společnosti, které byly pojmem.
  • Odpovědi na 2 aktuální otázky od Ladislava Liklera

    14. 06. 2009 - odborníka na sýry a předsedy Klubu sběratelů kuriozit
  • Sýry v Uruguayi

    Sýry v Uruguayi 05. 05. 2009 - Uruguay je země známá hlavně kvalitním hovězím masem, ale málo se ví o produkci mléka a jeho zpracování. Tato země na severní straně Rio Mar del Plata má rozlehlé pastviny - pampy, a mírné, zčásti deštivé podnebí. španělský dobyvatel Juan de Garay a jeho lidé osídlili území okolo roku 1580. Hrubou trávu na pastvinách začali nahrazovat měkčí a šťavnatější.
  • Putování za sýry - tentokrát do Mexika

    Putování za sýry - tentokrát do Mexika 03. 02. 2009 - neboli tak trochu španělská minulost

    MEXIKO - Pro většinu Čechů vzbuzuje tato země hodně fantazie, hlavou nám přitom problikne kaleidoskop tajemných mayských pyramid, nádherných barokních kostelů z koloniální historie, širokých sombrer na hlavách zpěváků mariachis, snědých mužů s kníry či hlubokých očí míšenek a všudypřítomných čokoládových dětí.
  • Josef PÁNEK? mlékař, včelař, myslivec a Jihočech

    Josef PÁNEK? mlékař, včelař, myslivec a Jihočech 11. 11. 2008 - Základy všech současných aktivit získal podle svých slov Josef Pánek (1951) v obci Hlavatce na Táborsku. V kraji lesů a rybníků prožil krásné dětství díky svému otci, který ho vedl ke vztahu k přírodě a myslivosti. V roce 1967 nastoupil ke studiu na Průmyslové škole mlékárenské v Kroměříži a i na tomto rozhodnutí měl podíl jeho otec, který v tehdejších Jihočeských mlékárnách pracoval.
  • Výroba sýrů s vnitřní plísní na území České republiky

    Výroba sýrů s vnitřní plísní na území České republiky 18. 06. 2008 - Znalosti o způsobu výroby tohoto typu sýra se k nám dostaly zřejmě začátkem 20. století prostřednictvím putujících sýrařů, kteří u nás zavedli i většinu známých sýrů. Originální název roquefort se vyskytoval asi do roku 1935. V zámecké sýrárně v Žinkovech se podle záznamů prodával tento sýr za 20 krejcarů, ale pramen neuvádí, jaké množství.
  • Čerstvé sýry - nejrozmanitější sýrová kategorie

    Čerstvé sýry - nejrozmanitější sýrová kategorie 27. 05. 2008 - Čerstvý sýr není v podstatě ničím jiným nežli sýrem ve své prapůvodní formě. Mléko se nechá jednoduše srazit, sýrové zrno se oddělí od syrovátky a zformuje do nejrůznějších možných tvarů a forem, a tím vlastní výroba končí. Čerstvý sýr nezraje, nebo jen skutečně velmi krátce, a je určen obvykle k rychlé spotřebě.
  • Kráva, která se směje dlouho a nejlíp

    Kráva, která se směje dlouho a nejlíp 27. 10. 2007 - V kolekcích francouzských etiket snad ani u jednoho sběratele nechybí alespoň několik kusů etiket s motivem smějící se krávy. Setkáváme se s ní i při cestách ve světě - viděl jsem ji na Srí Lance, v několika afrických zemích a určitě je v mnoha exotických zemích, kam se člověk těžko dostane. Společnost, která má motiv smějící se krávy jako hlavní motiv na obalech svých výrobků, založil v roce 1865 Jules Bel ve vesnici Odvelet v Juře.
  • Vedlejší "produkty" sýrových etiket

    Vedlejší "produkty" sýrových etiket 21. 09. 2007 - Pokud se sběratel zajímá o sýrové etikety, po čase obvykle nezůstane jen u nich. U velkých sbírek si sběratel nutně vytváří vztah k sýrařství a mlékárenství a zájem se rozšíří i na informace z oboru a doplňující dokumenty a předměty. Mezi ně se dají zařadit prospekty, korespondence, dárkové předměty a všechno, co s historií a současností výroby sýrů souvisí.
  • Camembert z Normandie a Sedlčanský Hermelín

    Camembert z Normandie a Sedlčanský Hermelín 13. 08. 2007 - Pro většinu lidí je jméno Camembert nerozlučně spjato se slavným a skvělým francouzským sýrem nazvaným po stejnojmenné vesnici v Normandii, poblíž které se podle skutečných historických pramenů tato gurmánská delikatesa vyráběla již v 18.století. Ale ještě dříve, než tento sýr získal v roce 1983 ochrannou známku svého chráněného původu A. O. C. (= Appelation d´Origine Controlée), stal se doslova "nejkopírovanějším" a nejvíce napodobovaným sýrem světa.
  • Pojednání o sýrech s ušlechtilou plísní uvnitř hmoty

    Pojednání o sýrech s ušlechtilou plísní uvnitř hmoty 16. 06. 2007 - Kdysi dávno pásl mladý ovčák své ovečky u skal nad vesničkou Roquefort a zahnal je před poledním slunečním žárem do jeskyně. Usadil se zde, aby ve stínu skály poobědval chléb a tvaroh z mléka svých ovcí. Přitom pozoroval krásnou krajinu pod skalami. V tom náhle spatřil pěkné děvče, nechal tedy všeho, svůj oběd vložil do trhliny ve skále a pospíchal za svou milou?
  • EIDAM - známý sýr s nesprávným názvem?

    EIDAM - známý sýr s nesprávným názvem? 29. 07. 2006 - V průběhu odborného hodnocení eidamských sýrů prodávaných na našem trhu pro MF DNES došlo mezi posuzovateli k diskusi o správném názvu sýra. Tento sýr získal svůj název od přístavního městečka Edam am Ijseelmeer v severním Holandsku, kde se vyráběl již ve 14. století.
  • Camembert pro sběratele

    Camembert pro sběratele 29. 04. 2006 - V roce 1991, kdy se ve Francii slavilo 200 let camembertu, byl starosta vesničky Camembert v Normandii Jean Gaubert požádán o souhlas k vydání poštovní známky s tímto tématem. V roce 2003 francouzská pošta tento záměr realizovala a vydala známku s motivem tohoto sýra v sérii francouzských provincií jako reprezentanta Normandie.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Novinky
Dánsko
Dánsko
23. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
18. 11. 2024: Celá novinka

USA
USA
13. 11. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
08. 11. 2024: Celá novinka

Litva
Litva
03. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
29. 10. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz