Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2023
obsahuje původní sbírka
255 496 kusů
etiket a obalů
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
a
182 607 kusů
etiket ze sbírky
Milana Kaňoka
|
Články
02. 11. 2009 - Před několika desetiletími, kdy jsem začal sbírat etikety a informace o sýrech tohoto státu, měl jsem představu, že italské sýrařství představují parmezán, gorgonzola, mozarella a tavené sýry, kterých bylo tenkrát mnohem víc, než dnes. Sbírka a i vlastní poznání mě přesvědčily o tom, že v pestrosti a zajímavosti
sýrů se Itálie přibližuje Francii a nebo Španělsku.
17. 08. 2009 - Sýry jsou již od pradávna neodmyslitelnou součástí lidské stravy, a to nejenom
proto, že jsou výborným koncentrátem a svým způsobem i "konzervou" jedné ze
základních potravin lidstva, v tomto případě mléka, ale především proto, že jsou
cenné z pohledu výživy. Jsou totiž bohaté na nenahraditelné bílkoviny, mléčný tuk
a nesmírně cenný vápník, přitom jsou lehce stravitelné a co je podstatné, patří většinou mezi opravdu chutné a vyhledávané potraviny.
19. 06. 2009 - V historii českého a moravského mlékárenství existovaly závody a společnosti, které byly pojmem.
14. 06. 2009 - odborníka na sýry a předsedy Klubu sběratelů kuriozit
05. 05. 2009 - Uruguay je země známá hlavně kvalitním hovězím masem, ale málo se ví o produkci mléka a jeho zpracování. Tato země na severní straně Rio Mar del Plata má rozlehlé pastviny - pampy, a mírné, zčásti deštivé podnebí. španělský dobyvatel Juan de Garay a jeho lidé osídlili území okolo roku 1580. Hrubou trávu na pastvinách začali nahrazovat měkčí a šťavnatější.
03. 02. 2009 - neboli tak trochu španělská minulostMEXIKO - Pro většinu Čechů vzbuzuje tato země hodně fantazie, hlavou nám přitom problikne kaleidoskop tajemných mayských pyramid, nádherných barokních kostelů z koloniální historie, širokých sombrer na hlavách zpěváků mariachis, snědých mužů s kníry či hlubokých očí míšenek a všudypřítomných čokoládových dětí.
11. 11. 2008 - Základy všech současných aktivit získal podle svých slov Josef Pánek (1951) v obci Hlavatce na Táborsku. V kraji lesů a rybníků prožil krásné dětství díky svému otci, který ho vedl ke vztahu k přírodě a myslivosti. V roce 1967 nastoupil ke studiu na Průmyslové škole mlékárenské v Kroměříži a i na tomto rozhodnutí měl podíl jeho otec, který v tehdejších Jihočeských mlékárnách pracoval.
18. 06. 2008 - Znalosti o způsobu výroby tohoto typu sýra se k nám dostaly zřejmě začátkem
20. století prostřednictvím putujících sýrařů, kteří u nás zavedli i většinu
známých sýrů. Originální název roquefort se vyskytoval asi do roku 1935. V zámecké sýrárně v Žinkovech se podle záznamů prodával tento sýr za 20 krejcarů, ale pramen neuvádí, jaké množství.
27. 05. 2008 - Čerstvý sýr není v podstatě ničím jiným nežli sýrem ve své prapůvodní formě. Mléko se nechá jednoduše srazit, sýrové zrno se oddělí od syrovátky a zformuje do nejrůznějších možných tvarů a forem, a tím vlastní výroba končí. Čerstvý sýr nezraje, nebo jen skutečně velmi krátce, a je určen obvykle k rychlé spotřebě.
27. 10. 2007 - V kolekcích francouzských etiket snad ani u jednoho sběratele nechybí alespoň několik kusů etiket s motivem smějící se krávy. Setkáváme se s ní i při cestách ve světě - viděl jsem ji na Srí Lance, v několika afrických zemích a určitě je v mnoha exotických zemích, kam se člověk těžko dostane. Společnost, která má motiv smějící se krávy jako hlavní motiv na obalech svých výrobků, založil v roce 1865 Jules Bel ve vesnici Odvelet v Juře.
21. 09. 2007 - Pokud se sběratel zajímá o sýrové etikety, po čase obvykle nezůstane jen u nich. U velkých sbírek si sběratel nutně vytváří vztah k sýrařství a mlékárenství a zájem se rozšíří i na informace z oboru a doplňující dokumenty a předměty. Mezi ně se dají zařadit prospekty, korespondence, dárkové předměty a všechno, co s historií a současností výroby sýrů souvisí.
13. 08. 2007 - Pro většinu lidí je jméno Camembert nerozlučně spjato se slavným a skvělým francouzským sýrem nazvaným po stejnojmenné vesnici v Normandii, poblíž které se podle skutečných historických pramenů tato gurmánská delikatesa vyráběla již v 18.století. Ale ještě dříve, než tento sýr získal v roce 1983 ochrannou známku svého chráněného původu A. O. C. (= Appelation d´Origine Controlée), stal se doslova "nejkopírovanějším" a nejvíce napodobovaným sýrem světa.
16. 06. 2007 - Kdysi dávno pásl mladý ovčák své ovečky u skal nad vesničkou Roquefort a zahnal je před poledním slunečním žárem do jeskyně. Usadil se zde, aby ve stínu skály poobědval chléb a tvaroh z mléka svých ovcí. Přitom pozoroval krásnou krajinu pod skalami. V tom náhle spatřil pěkné děvče, nechal tedy všeho, svůj oběd vložil do trhliny ve skále a pospíchal za svou milou?
29. 07. 2006 - V průběhu odborného hodnocení eidamských sýrů prodávaných na našem trhu
pro MF DNES došlo mezi posuzovateli k diskusi o správném názvu sýra. Tento sýr získal svůj název od přístavního městečka Edam am Ijseelmeer v severním Holandsku, kde se vyráběl již ve 14. století.
29. 04. 2006 - V roce 1991, kdy se ve Francii slavilo 200 let camembertu, byl starosta vesničky Camembert v Normandii Jean Gaubert požádán o souhlas k vydání poštovní známky s tímto tématem. V roce 2003 francouzská pošta tento záměr realizovala a vydala známku s motivem tohoto sýra v sérii francouzských provincií jako reprezentanta Normandie. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
|