Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2023
obsahuje původní sbírka
255 496 kusů
etiket a obalů
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
a
182 607 kusů
etiket ze sbírky
Milana Kaňoka
|
Články
17. 04. 2015 - V minulém díle našeho seriálu "Putování za sýry" jsme
společně docestovali do Austrálie a řekli jsme si něco
o současném australském mlékárenství a především
o zdejší výrobě sýrů. Pozval jsem vás na návštěvu dvou
malých, ale velmi úspěšných sýráren a nezapomněl jsem
připomenout významného zdejšího sýraře českého původu,
pana Vyhnálka, a vzdát mu upřímný hold. Kéž bychom
měli takovýchto osobností více.
02. 04. 2015 - Když jsem se zamýšlel, kam vás tentokrát pozvu na další
zastávce našeho putování za sýry, nejdříve jsem nevěděl.
Společně jsme totiž procestovali již pěkný kousek
světa a na stránkách Potravinářské Revue "nahlédli pod
pokličku" a tak trochu ochutnali skutečně hodně zajímavých
sýrů ze všech kontinentů. V jedné zemi, a to hodně
vzdálené, jsme však ještě společně nebyli - totiž v Austrálii.
26. 09. 2014 - V minulém díle našeho seriálu Putování za sýry jsme
dorazili do Ruska a já jsem vás informoval nejenom o ruském
mlékárenství, ale především o zdejší výrobě sýrů. Již v názvu
jsem připustil, že
"Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou budoucnost zatím čeká".
Při mé další cestě do Ruska koncem letošního března jsem si uvědomil, kolik pravdy jsem v tomto
výroku vlastně řekl. Měl jsem totiž možnost ještě více proniknout do zdejší sýrařské reality a seznámit se s řadou ruských
odborníků a zástupců místní sýrařské praxe.
18. 07. 2014 - Japonsko − pro mnohé stále ještě velmi tajemná asijská země, jakýsi „Západ Východu“, a přeci tolik odlišné od západní civilizace. Země, ve které se její pradávné tradice a kultura snoubí s moderním, nebo spíše až futuristickým světem, země mimořádně vzdělaná a technicky vyspělá, země, která je stále o několik kroků vpřed, a také země velice bohatá.
08. 07. 2014 - Pro další zastávku při našem světovém putování za sýry jsem si tentokrát vybral Rusko. Ruská federace je dnes se svou rozlohou 17 mil. km 2 největším státem světa a z pohledu počtu obyvatel, kterých zde žije téměř 150 milionů, zaujímá celosvětové deváté místo.
20. 06. 2014 - V minulém díle seriálu „Putování za sýry“ jsme společně navštívili Japonsko a povídali jsme si o tamních přírodních sýrech a jejich odlišnostech od sýrů evropských.
31. 05. 2014 - Cílem příspěvku je shrnutí poznatků o tradiční technologii
sýrařské výroby, našem dnes už klasickém sortimentu
a porovnání se současným stavem v České republice. Při psaní
se projevila obsáhlost problematiky, kterou nelze v článku
zachytit, ale snažila jsem se zaznamenat vlastní zkušenosti
z praxe v sýrařské výrobě od roku 1963.
11. 01. 2014 - V minulé kapitole našeho putování jsme se toulali po
švýcarském Appenzellu. Tentokrát společně uděláme
jenom malý krůček zpět a octneme se rázem u nepřehlédnutelného
Bodamského jezera, jehož vodami prochází
hranice hned tří států - Rakouska, Německa a Švýcarska.
Já vás ale pozvu do jeho nejmenší, tedy rakouské části,
zaujímající pouhých 6,5 % plochy tohoto nejrozlehlejšího
alpského jezera (538,5 km2).
31. 12. 2013 - V dalším díle našeho nekonečného putování za sýry
z celého světa se tentokrát zastavíme na severovýchodě
Švýcarska v oblasti poklidného, ale přitom velmi osobitého
kantonu Appenzell. Jezdím sem poměrně často a nesmírně
rád, protože mě fascinuje zdejší příroda, místní
kultura a zvyky, a co především, to je vám jistě zřejmé: samozřejmě
skvělé sýry.
21. 12. 2013 - Když jsem se rozmýšlel nad tím, kam vás zavedu v rámci
našeho "Putování za sýry", napadla mě společnost Andechser
Molkerei Scheitz, s jejímiž sýrovými produkty se tak
často setkávám na veletrzích a výstavách. Jejich výrobky mají
vždy společné tyto tři věci: všechny jsou "bio", mají skvělé
a lákavé obaly a moc mi chutnají.
11. 12. 2013 - Sýry jsou krásné a chutné výrobky z mléka, výrobky
s opravdu tou nejvyšší přidanou hodnotou, kterou lze
zhodnocením mléka získat. Spotřebitelé si je nekupují vždy
pouze jako "běžnou" potravinu, ale jejich konzumace může
být pro některé z nich i skutečným chuťovým zážitkem, slavnostním
aktem, a v případě některých "sýrových" národů,
např. Francouzů, doslova i životním stylem. Výroba jednotlivých
druhů sýrů je proto dosti často velmi složitá, obzvláště
pak těch "speciálních", afinovaných, a pak také těch, jejichž
zrání trvá několik měsíců a někdy i roků. A to je také
důvod, proč se u žádného jiného mlékárenského výrobku nevyskytuje
takové množství vad či defektů jako právě u sýrů,
ke kterým může v průběhu složitých biochemických přeměn
v době výroby a zrání docházet.
01. 12. 2013 - Naše putování za sýry nás tentokrát zavede na Balkánský
poloostrov, na jihozápad Republiky Srbsko, přesněji
však do oblasti Sandžaku. Že jste o této oblasti nikdy neslyšeli?
Ale určitě ano! Z dějepisu jsme ji znali jako slavnou Osmanskou
říši a v novodobé historii bývalé Jugoslávie pak proslula
spíše jako složitý a zaostalý multietnický region. A tím
zůstává zatím nadále - vedle sebe tu totiž žijí Srbové, Černohorci,
Albánci a další národy, ale především pak Bosňáci,
tedy muslimské etnikum, které zde tvoří národnostní většinu.
22. 11. 2013 - Známý gastronomický odborník a kuchař Jamie Oliver napsal
v roce 2010: "Svět sýrů je tak vzrušující a - aniž bych
chtěl, aby to znělo domýšlivě - život je příliš krátký na to, aby
si ho člověk týden po týdnu otravoval konzumací sýrů z velkovýroby,
balených do fólií a nabízených v supermarketech." Tak
na tento výrok jsem si vzpomněl v letadle z Amsterdamu do
Kapského Města právě v momentě, když mi letuška jako dezert
po dobrém obědě servírovala originální uleželou "Nordholandsee"
Goudu, francouzský Roquefort Papillon a svěží
francouzský kozí Crottin de Chavignol.
11. 11. 2013 - Když jsem se tentokrát zamýšlel nad tím, kam nasměrovat
další zastávku při našem putování za sýry, nemohl
jsem nevzpomenout na skvělý sýr ze severu Itálie, na Parmigiano-
Reggiano, neboli chcete-li na parmazán. A tato
vzpomínka byla hodně smutná. Ještě teď si totiž připomínám
moji loňskou návštěvu v družstevní sýrárně Caseificio Sociale Castellazzo v městečku Campagnola Emilia,
které leží přímo v centru Emilia Romagna, tedy v srdci
zeměpisné výrobní oblasti parmazánu. A s touto krásnou
vzpomínkou kontrastují v mé mysli stále čerstvé zprávy
o katastrofě z konce letošního května, při které byla právě
tato oblast několikrát zasažena tragickými otřesy půdy.
22. 10. 2013 - Sýr a pivo - pro někoho méně obvyklá, pro jiného naopak
běžná kombinace. Mnozí z vás namítnou, že se k sýrům
lépe hodí čerstvé mléko, nebo naopak sklenka vína. Víno však
bylo v minulosti pro sedláky spíše luxusnějším nápojem, a tak
když se k sýru či tvarohu, který ze svého mléka vyrobili, zrovna
mléko nehodilo, protože sýry byly hodně přezrálé a pikantní,
sáhli raději po pivu. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
|