Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2020
obsahuje původní sbírka
252 420 kusů
etiket a obalů
a
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
|
Články
 01. 07. 2015 - Přední americký týdeník a jeden z nejznámějších světových časopisů TIME (vychází již od roku 1923) publikoval letos v červnu zcela nový pohled na konzumaci tuků, které se v posledních letech dostaly do zorného pole mnoha vědců a specialistů na výživu.
 11. 06. 2015 - Na další cestu za sýry jsem se tentokrát vydal na západ
od našich hranic a za cíl jsem si vybral malé městečko
Otzberg-Langfeld v hesenském pohoří Odenwald. Zde
již od roku 1991 působí velmi zajímavý sýrař - afinér, pan
Klaus Wolf, který se svou rodinou a týmem spolupracovníků
úspěšné prodává nejenom sýry z celé Evropy, ale ve
svých provozech přeměňuje řadu z nich a hlavně jejich
chutí do jejich zcela nových podob a charakterů.
 22. 05. 2015 - Mám mnoho oblíbených destinací, kam se pravidelně
a nejenom za sýry vracím, ale oblast Zillertálských
Alp, rozprostírajících se na hranicích mezi Rakouskem
a Itálií, patří k mým určitě nejzamilovanějším.
 17. 04. 2015 - V minulém díle našeho seriálu "Putování za sýry" jsme
společně docestovali do Austrálie a řekli jsme si něco
o současném australském mlékárenství a především
o zdejší výrobě sýrů. Pozval jsem vás na návštěvu dvou
malých, ale velmi úspěšných sýráren a nezapomněl jsem
připomenout významného zdejšího sýraře českého původu,
pana Vyhnálka, a vzdát mu upřímný hold. Kéž bychom
měli takovýchto osobností více.
 02. 04. 2015 - Když jsem se zamýšlel, kam vás tentokrát pozvu na další
zastávce našeho putování za sýry, nejdříve jsem nevěděl.
Společně jsme totiž procestovali již pěkný kousek
světa a na stránkách Potravinářské Revue "nahlédli pod
pokličku" a tak trochu ochutnali skutečně hodně zajímavých
sýrů ze všech kontinentů. V jedné zemi, a to hodně
vzdálené, jsme však ještě společně nebyli - totiž v Austrálii.
 26. 09. 2014 - V minulém díle našeho seriálu Putování za sýry jsme
dorazili do Ruska a já jsem vás informoval nejenom o ruském
mlékárenství, ale především o zdejší výrobě sýrů. Již v názvu
jsem připustil, že
"Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou budoucnost zatím čeká".
Při mé další cestě do Ruska koncem letošního března jsem si uvědomil, kolik pravdy jsem v tomto
výroku vlastně řekl. Měl jsem totiž možnost ještě více proniknout do zdejší sýrařské reality a seznámit se s řadou ruských
odborníků a zástupců místní sýrařské praxe.
 18. 07. 2014 - Japonsko − pro mnohé stále ještě velmi tajemná asijská země, jakýsi „Západ Východu“, a přeci tolik odlišné od západní civilizace. Země, ve které se její pradávné tradice a kultura snoubí s moderním, nebo spíše až futuristickým světem, země mimořádně vzdělaná a technicky vyspělá, země, která je stále o několik kroků vpřed, a také země velice bohatá.
 08. 07. 2014 - Pro další zastávku při našem světovém putování za sýry jsem si tentokrát vybral Rusko. Ruská federace je dnes se svou rozlohou 17 mil. km 2 největším státem světa a z pohledu počtu obyvatel, kterých zde žije téměř 150 milionů, zaujímá celosvětové deváté místo.
 20. 06. 2014 - V minulém díle seriálu „Putování za sýry“ jsme společně navštívili Japonsko a povídali jsme si o tamních přírodních sýrech a jejich odlišnostech od sýrů evropských.
 31. 05. 2014 - Cílem příspěvku je shrnutí poznatků o tradiční technologii
sýrařské výroby, našem dnes už klasickém sortimentu
a porovnání se současným stavem v České republice. Při psaní
se projevila obsáhlost problematiky, kterou nelze v článku
zachytit, ale snažila jsem se zaznamenat vlastní zkušenosti
z praxe v sýrařské výrobě od roku 1963.
 11. 01. 2014 - V minulé kapitole našeho putování jsme se toulali po
švýcarském Appenzellu. Tentokrát společně uděláme
jenom malý krůček zpět a octneme se rázem u nepřehlédnutelného
Bodamského jezera, jehož vodami prochází
hranice hned tří států - Rakouska, Německa a Švýcarska.
Já vás ale pozvu do jeho nejmenší, tedy rakouské části,
zaujímající pouhých 6,5 % plochy tohoto nejrozlehlejšího
alpského jezera (538,5 km2).
 31. 12. 2013 - V dalším díle našeho nekonečného putování za sýry
z celého světa se tentokrát zastavíme na severovýchodě
Švýcarska v oblasti poklidného, ale přitom velmi osobitého
kantonu Appenzell. Jezdím sem poměrně často a nesmírně
rád, protože mě fascinuje zdejší příroda, místní
kultura a zvyky, a co především, to je vám jistě zřejmé: samozřejmě
skvělé sýry.
 21. 12. 2013 - Když jsem se rozmýšlel nad tím, kam vás zavedu v rámci
našeho "Putování za sýry", napadla mě společnost Andechser
Molkerei Scheitz, s jejímiž sýrovými produkty se tak
často setkávám na veletrzích a výstavách. Jejich výrobky mají
vždy společné tyto tři věci: všechny jsou "bio", mají skvělé
a lákavé obaly a moc mi chutnají.
 11. 12. 2013 - Sýry jsou krásné a chutné výrobky z mléka, výrobky
s opravdu tou nejvyšší přidanou hodnotou, kterou lze
zhodnocením mléka získat. Spotřebitelé si je nekupují vždy
pouze jako "běžnou" potravinu, ale jejich konzumace může
být pro některé z nich i skutečným chuťovým zážitkem, slavnostním
aktem, a v případě některých "sýrových" národů,
např. Francouzů, doslova i životním stylem. Výroba jednotlivých
druhů sýrů je proto dosti často velmi složitá, obzvláště
pak těch "speciálních", afinovaných, a pak také těch, jejichž
zrání trvá několik měsíců a někdy i roků. A to je také
důvod, proč se u žádného jiného mlékárenského výrobku nevyskytuje
takové množství vad či defektů jako právě u sýrů,
ke kterým může v průběhu složitých biochemických přeměn
v době výroby a zrání docházet.
 01. 12. 2013 - Naše putování za sýry nás tentokrát zavede na Balkánský
poloostrov, na jihozápad Republiky Srbsko, přesněji
však do oblasti Sandžaku. Že jste o této oblasti nikdy neslyšeli?
Ale určitě ano! Z dějepisu jsme ji znali jako slavnou Osmanskou
říši a v novodobé historii bývalé Jugoslávie pak proslula
spíše jako složitý a zaostalý multietnický region. A tím
zůstává zatím nadále - vedle sebe tu totiž žijí Srbové, Černohorci,
Albánci a další národy, ale především pak Bosňáci,
tedy muslimské etnikum, které zde tvoří národnostní většinu. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
|