Laktos collection - English version

Články

  • Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry - 2. část

    Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry - 2. část 17. 04. 2015 - V minulém díle našeho seriálu "Putování za sýry" jsme společně docestovali do Austrálie a řekli jsme si něco o současném australském mlékárenství a především o zdejší výrobě sýrů. Pozval jsem vás na návštěvu dvou malých, ale velmi úspěšných sýráren a nezapomněl jsem připomenout významného zdejšího sýraře českého původu, pana Vyhnálka, a vzdát mu upřímný hold. Kéž bychom měli takovýchto osobností více.
  • Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry

    Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry 02. 04. 2015 - Když jsem se zamýšlel, kam vás tentokrát pozvu na další zastávce našeho putování za sýry, nejdříve jsem nevěděl. Společně jsme totiž procestovali již pěkný kousek světa a na stránkách Potravinářské Revue "nahlédli pod pokličku" a tak trochu ochutnali skutečně hodně zajímavých sýrů ze všech kontinentů. V jedné zemi, a to hodně vzdálené, jsme však ještě společně nebyli - totiž v Austrálii.
  • Další poznatky z ruského sýrařství

    Další poznatky z ruského sýrařství 26. 09. 2014 - V minulém díle našeho seriálu Putování za sýry jsme dorazili do Ruska a já jsem vás informoval nejenom o ruském mlékárenství, ale především o zdejší výrobě sýrů. Již v názvu jsem připustil, že "Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou budoucnost zatím čeká". Při mé další cestě do Ruska koncem letošního března jsem si uvědomil, kolik pravdy jsem v tomto výroku vlastně řekl. Měl jsem totiž možnost ještě více proniknout do zdejší sýrařské reality a seznámit se s řadou ruských odborníků a zástupců místní sýrařské praxe.
  • Zrod sýrařské kultury v "zemi vycházejícího slunce"

    Zrod sýrařské kultury v "zemi vycházejícího slunce" 18. 07. 2014 - Japonsko − pro mnohé stále ještě velmi tajemná asijská země, jakýsi „Západ Východu“, a přeci tolik odlišné od západní civilizace. Země, ve které se její pradávné tradice a kultura snoubí s moderním, nebo spíše až futuristickým světem, země mimořádně vzdělaná a technicky vyspělá, země, která je stále o několik kroků vpřed, a také země velice bohatá.
  • Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou sýrařskou budoucnost zatím čeká 1. část

    Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou sýrařskou budoucnost zatím čeká 1. část 08. 07. 2014 - Pro další zastávku při našem světovém putování za sýry jsem si tentokrát vybral Rusko. Ruská federace je dnes se svou rozlohou 17 mil. km2 největším státem světa a z pohledu počtu obyvatel, kterých zde žije téměř 150 milionů, zaujímá celosvětové deváté místo.
  • Výroba tavených sýrů v Japonsku

    Výroba tavených sýrů v Japonsku 20. 06. 2014 - V minulém díle seriálu „Putování za sýry“ jsme společně navštívili Japonsko a povídali jsme si o tamních přírodních sýrech a jejich odlišnostech od sýrů evropských.
  • Tradice výroby sýrů a naše současnost

    Tradice výroby sýrů a naše současnost 31. 05. 2014 - Cílem příspěvku je shrnutí poznatků o tradiční technologii sýrařské výroby, našem dnes už klasickém sortimentu a porovnání se současným stavem v České republice. Při psaní se projevila obsáhlost problematiky, kterou nelze v článku zachytit, ale snažila jsem se zaznamenat vlastní zkušenosti z praxe v sýrařské výrobě od roku 1963.
  • Putování za sýry: U krále tavených sýrů od Bodamského jezera

    Putování za sýry: U krále tavených sýrů od Bodamského jezera 11. 01. 2014 - V minulé kapitole našeho putování jsme se toulali po švýcarském Appenzellu. Tentokrát společně uděláme jenom malý krůček zpět a octneme se rázem u nepřehlédnutelného Bodamského jezera, jehož vodami prochází hranice hned tří států - Rakouska, Německa a Švýcarska. Já vás ale pozvu do jeho nejmenší, tedy rakouské části, zaujímající pouhých 6,5 % plochy tohoto nejrozlehlejšího alpského jezera (538,5 km2).
  • Putování za sýry: Utajený recept Appenzellerského sýra

    Putování za sýry: Utajený recept Appenzellerského sýra 31. 12. 2013 - V dalším díle našeho nekonečného putování za sýry z celého světa se tentokrát zastavíme na severovýchodě Švýcarska v oblasti poklidného, ale přitom velmi osobitého kantonu Appenzell. Jezdím sem poměrně často a nesmírně rád, protože mě fascinuje zdejší příroda, místní kultura a zvyky, a co především, to je vám jistě zřejmé: samozřejmě skvělé sýry.
  • Putování za sýry v mléčném "biokrálovství" u jezera Ammersee

    Putování za sýry v mléčném "biokrálovství" u jezera Ammersee 21. 12. 2013 - Když jsem se rozmýšlel nad tím, kam vás zavedu v rámci našeho "Putování za sýry", napadla mě společnost Andechser Molkerei Scheitz, s jejímiž sýrovými produkty se tak často setkávám na veletrzích a výstavách. Jejich výrobky mají vždy společné tyto tři věci: všechny jsou "bio", mají skvělé a lákavé obaly a moc mi chutnají.
  • Vady sýrů a faktory, které je ovlivňují

    Vady sýrů a faktory, které je ovlivňují 11. 12. 2013 - Sýry jsou krásné a chutné výrobky z mléka, výrobky s opravdu tou nejvyšší přidanou hodnotou, kterou lze zhodnocením mléka získat. Spotřebitelé si je nekupují vždy pouze jako "běžnou" potravinu, ale jejich konzumace může být pro některé z nich i skutečným chuťovým zážitkem, slavnostním aktem, a v případě některých "sýrových" národů, např. Francouzů, doslova i životním stylem. Výroba jednotlivých druhů sýrů je proto dosti často velmi složitá, obzvláště pak těch "speciálních", afinovaných, a pak také těch, jejichž zrání trvá několik měsíců a někdy i roků. A to je také důvod, proč se u žádného jiného mlékárenského výrobku nevyskytuje takové množství vad či defektů jako právě u sýrů, ke kterým může v průběhu složitých biochemických přeměn v době výroby a zrání docházet.
  • Putování za sýry: Sjenický sýr - bílý sýr ze srdce Balkánu

    Putování za sýry: Sjenický sýr - bílý sýr ze srdce Balkánu 01. 12. 2013 - Naše putování za sýry nás tentokrát zavede na Balkánský poloostrov, na jihozápad Republiky Srbsko, přesněji však do oblasti Sandžaku. Že jste o této oblasti nikdy neslyšeli? Ale určitě ano! Z dějepisu jsme ji znali jako slavnou Osmanskou říši a v novodobé historii bývalé Jugoslávie pak proslula spíše jako složitý a zaostalý multietnický region. A tím zůstává zatím nadále - vedle sebe tu totiž žijí Srbové, Černohorci, Albánci a další národy, ale především pak Bosňáci, tedy muslimské etnikum, které zde tvoří národnostní většinu.
  • Za sýry do Jižní Afriky

    Za sýry do Jižní Afriky 22. 11. 2013 - Známý gastronomický odborník a kuchař Jamie Oliver napsal v roce 2010: "Svět sýrů je tak vzrušující a - aniž bych chtěl, aby to znělo domýšlivě - život je příliš krátký na to, aby si ho člověk týden po týdnu otravoval konzumací sýrů z velkovýroby, balených do fólií a nabízených v supermarketech." Tak na tento výrok jsem si vzpomněl v letadle z Amsterdamu do Kapského Města právě v momentě, když mi letuška jako dezert po dobrém obědě servírovala originální uleželou "Nordholandsee" Goudu, francouzský Roquefort Papillon a svěží francouzský kozí Crottin de Chavignol.
  • Putování za sýry - Parmigiano-Reggiano: Skvost mezi italskými sýry zasažen zemětřesením

    Putování za sýry - Parmigiano-Reggiano: Skvost mezi italskými sýry zasažen zemětřesením 11. 11. 2013 - Když jsem se tentokrát zamýšlel nad tím, kam nasměrovat další zastávku při našem putování za sýry, nemohl jsem nevzpomenout na skvělý sýr ze severu Itálie, na Parmigiano- Reggiano, neboli chcete-li na parmazán. A tato vzpomínka byla hodně smutná. Ještě teď si totiž připomínám moji loňskou návštěvu v družstevní sýrárně Caseificio Sociale Castellazzo v městečku Campagnola Emilia, které leží přímo v centru Emilia Romagna, tedy v srdci zeměpisné výrobní oblasti parmazánu. A s touto krásnou vzpomínkou kontrastují v mé mysli stále čerstvé zprávy o katastrofě z konce letošního května, při které byla právě tato oblast několikrát zasažena tragickými otřesy půdy.
  • Když se řekne pivní sýr ...

    Když se řekne pivní sýr ... 22. 10. 2013 - Sýr a pivo - pro někoho méně obvyklá, pro jiného naopak běžná kombinace. Mnozí z vás namítnou, že se k sýrům lépe hodí čerstvé mléko, nebo naopak sklenka vína. Víno však bylo v minulosti pro sedláky spíše luxusnějším nápojem, a tak když se k sýru či tvarohu, který ze svého mléka vyrobili, zrovna mléko nehodilo, protože sýry byly hodně přezrálé a pikantní, sáhli raději po pivu.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Novinky
Dánsko
Dánsko
23. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
18. 11. 2024: Celá novinka

USA
USA
13. 11. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
08. 11. 2024: Celá novinka

Litva
Litva
03. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
29. 10. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz