Laktos collection - English version

Články

  • GORGONZOLA - modrý král sýrů ze severu Itálie

    GORGONZOLA - modrý král sýrů ze severu Itálie 20. 09. 2013 - "Buon giorno amici, benvenuti a casa della famiglia Leonardi, la società IGOR..., dobrý den, přátelé, vítejte v domě Leonardi, ve společnosti IGOR."

    Toto byla první slova charismatického pana Fabio Leonardi, generálního ředitele společnosti IGOR v Novaře, když vítal skupinku mlékařských nadšenců, účastníků letošního světového mlékárenského summitu v italské Parmě, kteří se přijeli seznámit s výrobou slavné italské gorgonzoly. Měl jsem to potěšení být mezi nimi a osobně poznat výrobu dalšího tradičního sýra.

  • Za mlékem na Mendelu

    Za mlékem na Mendelu 10. 09. 2013 - V rámci konference Ingrovy dny proběhla 28. února 2013 v zaplněné aule Mendelovy univerzity (regulérně zapsaných bylo 227 hostů) akce nazvaná Den s mlékem na MENDELU. Letos proběhl již třetí ročník této akce, a to opět pod záštitou projektu OPVK "Komplexní vzdělávání lidských zdrojů v mlékařství" (CZ.1.07/2.3.00/09.0081).
  • Mýty o jogurtu a jak proti nim správně argumentovat

    Mýty o jogurtu a jak proti nim správně argumentovat 29. 08. 2013 - Ještě do nedávna by se řeklo, že o pozitivním významu jogurtů a dalších zakysaných výrobků ve zdravé výživě nebude snad vůbec nikdo pochybovat. Publikováno o tom bylo na tisíce odborných i osvětových článků, odvysílána celá řada diskuzí s nutričními specialisty, lékaři i výrobci těchto výrobků většinou ozřejmujících benefity jogurtů, popř. doslova oslavujících tuto, dalo by se říci, zázračnou mléčnou potravinu.
  • Putování za sýry "NANOŠKI SIR" - Král sýrů ze Slovinska

    Putování za sýry "NANOŠKI SIR" - Král sýrů ze Slovinska 18. 08. 2013 - Koncem září jsem u příležitosti loňského výročního kongresu Evropské mlékařské asociace zavítal do Slovinska.
  • Král sýrů CAMEMBERT slaví zajímavé výročí

    Král sýrů CAMEMBERT slaví zajímavé výročí 08. 08. 2013 - aneb připomenutí 222 let existence slavného sýra

    Na letošní rok připadá docela zajímavé výročí, a sice 222 let existence sýra camembert, zřejmě nejslavnějšího zástupce skupiny sýrů s bílou plísní na povrchu, kterým ve Francii přezdívají "fromage à croûte fl eurie" (tedy sýry s kvetoucí kůrkou). Tento dnes už celosvětově velmi oblíbený sýr pochází ze severozápadní Francie, z oblasti Normandie, kde se s tímto označením začal vyrábět právě v roce 1791.

  • Ladislav Likler - kulaté výročí

    Ladislav Likler - kulaté výročí 29. 07. 2013 - Propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, publicista, tvůrce největší sbírky sýrových etiket a dokumentů o sýrech na světě, rytíř Řádu francouzského Camembertu, nezastupitelná osobnost ve sběratelském světě - to by se dalo říci o Ladislavovi Liklerovi, který se dožívá životního jubilea - 70 let.
  • Putování za sýry: ZILLERTALER GRAUKÄSE "Šedý sýr" z Tyrolska

    Putování za sýry: ZILLERTALER GRAUKÄSE "Šedý sýr" z Tyrolska 19. 07. 2013 - V dalším díle seriálu "Putování za sýry" bych vás rád pozval do Tyrolska a představil vám jednu skutečně zajímavou regionální specialitu, kterou nenajdete dokonce ani v sýrařských lexikonech. Touto specialitou je sýr s označením Graukäse, někde nazývaný také Tiroler Graukäse. Já vám budu tentokrát vyprávět především o jeho variantě z Zillertálských Alp, která, jak jinak, nese označení Zillertaler Graukäse.
  • Putování za sýry

    Putování za sýry 05. 07. 2013 - Do evropského rejstříku zapsán tisící název potraviny se značkou kvality.

    Tisícím produktem, jehož název (CHOP) 15. 2. zaregistrovala Komise v rámci označování kvalitních zemědělských produktů a potravin, se stal italský ovčí sýr "Piacentinu Ennese".

  • 222. výročí sýru camembert

    222. výročí sýru camembert 11. 04. 2013 - Z největší sbírky sýrových etiket a dokumentů o mlékárenství Laktos Collection byla pro veřejnost připravena již třetí výstava. Tentokrát je věnována jednomu z králů sýrů, francouzskému camembertu. Patří k nemnoha druhům sýrů, u kterých je znám přesně rok jejich vzniku. U tohoto sýra je to rok 1791, tedy dva roky po francouzské revoluci, a letos je tomu právě 222 let.
  • Největší sbírka sýrových etiket na světě

    Největší sbírka sýrových etiket na světě 31. 05. 2012 - Dnes nejen u nás, ale i v celosvětovém měřítku nejrozsáhlejší kolekce sýrových etiket začala vznikat před více než 40 lety, aby dnes čítala na 209 000 etiket ze všech koutů naší planety. Navíc se jejímu tvůrci podařil unikátní kousek - ještě za života ji totiž prodal společnosti LAKTOS, což je dnes zřejmé přímo z názvu sbírky.
  • Firma Gerber - vynálezce tavených sýrů

    Firma Gerber - vynálezce tavených sýrů 08. 02. 2011 - Za vznikem tavených sýrů stál obchodní zájem Švýcarska, které na přelomu 19. a 20. století vyváželo své tvrdé sýry do zámoří, převážně do USA. Sýry byly posílány lodí a během dopravy, která trvala dlouho a prostory lodí byly nedostatečně chlazeny, docházelo k výraznému zhoršení jakosti. Byl tady úkol prodloužit dobu trvanlivosti sýrů, které byly dodávány do zemí s teplým klimatem a nebo na velkou vzdálenost. V roce 1911 se to podařilo firmě Gerber.
  • Sběratelství sýrových etiket

    Sběratelství sýrových etiket 05. 11. 2010 - První sýrové etikety byly podle některých pramenů používány v polovině 19. století, první známé etikety jsou z let 1885 - 1890. Jsou v archivech a soukromých sbírkách ve Francii, kde byla produkce etiket nejrozšířenější, etikety byly a jsou atraktivní a jejich sbíráním se zabývá největší počet sběratelů ze všech zemí. Je zajímavé, že druhou zemí v pořadí je Česká republika.
  • Todor Gudev - podnikatel a sběratel

    Todor Gudev - podnikatel a sběratel 12. 01. 2010 - Ing. Todor Gudev, úspěšný český mlékárenský manažer, pokračovatel úspěšné mlékárenské značky LAKTOS. Bulhar, který našel v naší zemi druhou domovinu a který nezarmoutí své osobní, ale i obchodní přátele. Vitální a pracovitý chlap, který se vedle své práce věnuje také řadě dalších činností a koníčků.
  • Nahlédnutí na sýry Itálie

    Nahlédnutí na sýry Itálie 02. 11. 2009 - Před několika desetiletími, kdy jsem začal sbírat etikety a informace o sýrech tohoto státu, měl jsem představu, že italské sýrařství představují parmezán, gorgonzola, mozarella a tavené sýry, kterých bylo tenkrát mnohem víc, než dnes. Sbírka a i vlastní poznání mě přesvědčily o tom, že v pestrosti a zajímavosti sýrů se Itálie přibližuje Francii a nebo Španělsku.
  • Zapomenuté sýry

    Zapomenuté sýry 17. 08. 2009 - Sýry jsou již od pradávna neodmyslitelnou součástí lidské stravy, a to nejenom proto, že jsou výborným koncentrátem a svým způsobem i "konzervou" jedné ze základních potravin lidstva, v tomto případě mléka, ale především proto, že jsou cenné z pohledu výživy. Jsou totiž bohaté na nenahraditelné bílkoviny, mléčný tuk a nesmírně cenný vápník, přitom jsou lehce stravitelné a co je podstatné, patří většinou mezi opravdu chutné a vyhledávané potraviny.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Novinky
Německo
Německo
12. 11. 2018: Celá novinka

Panama
Panama
07. 11. 2018: Celá novinka

Rakousko
Rakousko
02. 11. 2018: Celá novinka

Velká Británie
Velká Británie
28. 10. 2018: Celá novinka

Kanada
Kanada
23. 10. 2018: Celá novinka

Francie
Francie
18. 10. 2018: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz