Laktos collection - English version

Články

  • Za sýry do Jižní Afriky

    Za sýry do Jižní Afriky 22. 11. 2013 - Známý gastronomický odborník a kuchař Jamie Oliver napsal v roce 2010: "Svět sýrů je tak vzrušující a - aniž bych chtěl, aby to znělo domýšlivě - život je příliš krátký na to, aby si ho člověk týden po týdnu otravoval konzumací sýrů z velkovýroby, balených do fólií a nabízených v supermarketech." Tak na tento výrok jsem si vzpomněl v letadle z Amsterdamu do Kapského Města právě v momentě, když mi letuška jako dezert po dobrém obědě servírovala originální uleželou "Nordholandsee" Goudu, francouzský Roquefort Papillon a svěží francouzský kozí Crottin de Chavignol.
  • Putování za sýry - Parmigiano-Reggiano: Skvost mezi italskými sýry zasažen zemětřesením

    Putování za sýry - Parmigiano-Reggiano: Skvost mezi italskými sýry zasažen zemětřesením 11. 11. 2013 - Když jsem se tentokrát zamýšlel nad tím, kam nasměrovat další zastávku při našem putování za sýry, nemohl jsem nevzpomenout na skvělý sýr ze severu Itálie, na Parmigiano- Reggiano, neboli chcete-li na parmazán. A tato vzpomínka byla hodně smutná. Ještě teď si totiž připomínám moji loňskou návštěvu v družstevní sýrárně Caseificio Sociale Castellazzo v městečku Campagnola Emilia, které leží přímo v centru Emilia Romagna, tedy v srdci zeměpisné výrobní oblasti parmazánu. A s touto krásnou vzpomínkou kontrastují v mé mysli stále čerstvé zprávy o katastrofě z konce letošního května, při které byla právě tato oblast několikrát zasažena tragickými otřesy půdy.
  • Když se řekne pivní sýr ...

    Když se řekne pivní sýr ... 22. 10. 2013 - Sýr a pivo - pro někoho méně obvyklá, pro jiného naopak běžná kombinace. Mnozí z vás namítnou, že se k sýrům lépe hodí čerstvé mléko, nebo naopak sklenka vína. Víno však bylo v minulosti pro sedláky spíše luxusnějším nápojem, a tak když se k sýru či tvarohu, který ze svého mléka vyrobili, zrovna mléko nehodilo, protože sýry byly hodně přezrálé a pikantní, sáhli raději po pivu.
  • Putování za sýry: Na Kozí vršok nejen za kozími sýry ...

    Putování za sýry: Na Kozí vršok nejen za kozími sýry ... 12. 10. 2013 - Další zastavení na našem putování za sýry nás zavede do malebného a turisticky jedinečného regionu Liptov na severu Slovenska. Ve zdejší malé dědinke Ivachnová ležící uprostřed nádherné přírody právě obklopené rozkvetlými jarními loukami a pastvinami se stády ovcí a koz, s kontrastujícím rázovitým vrcholem Choč na severozápadě a majestátným Kriváněm s ještě dostatečnou sněhovou čepicí na východě, se 5. května uskutečnil první "Celoslovenský sýrařský jarmark", který do této oblasti přitáhl hojný počet návštěvníků.
  • Sýrové fondue a Raclette

    Sýrové fondue a Raclette 01. 10. 2013 - Dvě osobité alpské speciality, které se staly součástí životního stylu.

    Kdo by neznal tyto dva zajímavé způsoby konzumace sýrů, které jsou povětšinou spojovány se švýcarskou sýrařskou kulturou. Není to však jenom Švýcarsko, kde se s oblibou tyto teplé sýrové pokrmy konzumují, známé jsou také ve Francii, Itálii, Rakousku, tedy v dalších alpských zemích, ale dnes se jejich obliba postupně rozšířila po celém světě.

  • GORGONZOLA - modrý král sýrů ze severu Itálie

    GORGONZOLA - modrý král sýrů ze severu Itálie 20. 09. 2013 - "Buon giorno amici, benvenuti a casa della famiglia Leonardi, la società IGOR..., dobrý den, přátelé, vítejte v domě Leonardi, ve společnosti IGOR."

    Toto byla první slova charismatického pana Fabio Leonardi, generálního ředitele společnosti IGOR v Novaře, když vítal skupinku mlékařských nadšenců, účastníků letošního světového mlékárenského summitu v italské Parmě, kteří se přijeli seznámit s výrobou slavné italské gorgonzoly. Měl jsem to potěšení být mezi nimi a osobně poznat výrobu dalšího tradičního sýra.

  • Za mlékem na Mendelu

    Za mlékem na Mendelu 10. 09. 2013 - V rámci konference Ingrovy dny proběhla 28. února 2013 v zaplněné aule Mendelovy univerzity (regulérně zapsaných bylo 227 hostů) akce nazvaná Den s mlékem na MENDELU. Letos proběhl již třetí ročník této akce, a to opět pod záštitou projektu OPVK "Komplexní vzdělávání lidských zdrojů v mlékařství" (CZ.1.07/2.3.00/09.0081).
  • Mýty o jogurtu a jak proti nim správně argumentovat

    Mýty o jogurtu a jak proti nim správně argumentovat 29. 08. 2013 - Ještě do nedávna by se řeklo, že o pozitivním významu jogurtů a dalších zakysaných výrobků ve zdravé výživě nebude snad vůbec nikdo pochybovat. Publikováno o tom bylo na tisíce odborných i osvětových článků, odvysílána celá řada diskuzí s nutričními specialisty, lékaři i výrobci těchto výrobků většinou ozřejmujících benefity jogurtů, popř. doslova oslavujících tuto, dalo by se říci, zázračnou mléčnou potravinu.
  • Putování za sýry "NANOŠKI SIR" - Král sýrů ze Slovinska

    Putování za sýry "NANOŠKI SIR" - Král sýrů ze Slovinska 18. 08. 2013 - Koncem září jsem u příležitosti loňského výročního kongresu Evropské mlékařské asociace zavítal do Slovinska.
  • Král sýrů CAMEMBERT slaví zajímavé výročí

    Král sýrů CAMEMBERT slaví zajímavé výročí 08. 08. 2013 - aneb připomenutí 222 let existence slavného sýra

    Na letošní rok připadá docela zajímavé výročí, a sice 222 let existence sýra camembert, zřejmě nejslavnějšího zástupce skupiny sýrů s bílou plísní na povrchu, kterým ve Francii přezdívají "fromage à croûte fl eurie" (tedy sýry s kvetoucí kůrkou). Tento dnes už celosvětově velmi oblíbený sýr pochází ze severozápadní Francie, z oblasti Normandie, kde se s tímto označením začal vyrábět právě v roce 1791.

  • Ladislav Likler - kulaté výročí

    Ladislav Likler - kulaté výročí 29. 07. 2013 - Propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, publicista, tvůrce největší sbírky sýrových etiket a dokumentů o sýrech na světě, rytíř Řádu francouzského Camembertu, nezastupitelná osobnost ve sběratelském světě - to by se dalo říci o Ladislavovi Liklerovi, který se dožívá životního jubilea - 70 let.
  • Putování za sýry: ZILLERTALER GRAUKÄSE "Šedý sýr" z Tyrolska

    Putování za sýry: ZILLERTALER GRAUKÄSE "Šedý sýr" z Tyrolska 19. 07. 2013 - V dalším díle seriálu "Putování za sýry" bych vás rád pozval do Tyrolska a představil vám jednu skutečně zajímavou regionální specialitu, kterou nenajdete dokonce ani v sýrařských lexikonech. Touto specialitou je sýr s označením Graukäse, někde nazývaný také Tiroler Graukäse. Já vám budu tentokrát vyprávět především o jeho variantě z Zillertálských Alp, která, jak jinak, nese označení Zillertaler Graukäse.
  • Putování za sýry

    Putování za sýry 05. 07. 2013 - Do evropského rejstříku zapsán tisící název potraviny se značkou kvality.

    Tisícím produktem, jehož název (CHOP) 15. 2. zaregistrovala Komise v rámci označování kvalitních zemědělských produktů a potravin, se stal italský ovčí sýr "Piacentinu Ennese".

  • 222. výročí sýru camembert

    222. výročí sýru camembert 11. 04. 2013 - Z největší sbírky sýrových etiket a dokumentů o mlékárenství Laktos Collection byla pro veřejnost připravena již třetí výstava. Tentokrát je věnována jednomu z králů sýrů, francouzskému camembertu. Patří k nemnoha druhům sýrů, u kterých je znám přesně rok jejich vzniku. U tohoto sýra je to rok 1791, tedy dva roky po francouzské revoluci, a letos je tomu právě 222 let.
  • Největší sbírka sýrových etiket na světě

    Největší sbírka sýrových etiket na světě 31. 05. 2012 - Dnes nejen u nás, ale i v celosvětovém měřítku nejrozsáhlejší kolekce sýrových etiket začala vznikat před více než 40 lety, aby dnes čítala na 209 000 etiket ze všech koutů naší planety. Navíc se jejímu tvůrci podařil unikátní kousek - ještě za života ji totiž prodal společnosti LAKTOS, což je dnes zřejmé přímo z názvu sbírky.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Novinky
Francie
Francie
19. 09. 2020: Celá novinka

Francie
Francie
14. 09. 2020: Celá novinka

Francie
Francie
09. 09. 2020: Celá novinka

Francie
Francie
04. 09. 2020: Celá novinka

Francie
Francie
30. 08. 2020: Celá novinka

Francie
Francie
25. 08. 2020: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz