Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2020
obsahuje původní sbírka
252 420 kusů
etiket a obalů
a
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
|
Články
 22. 11. 2013 - Známý gastronomický odborník a kuchař Jamie Oliver napsal
v roce 2010: "Svět sýrů je tak vzrušující a - aniž bych
chtěl, aby to znělo domýšlivě - život je příliš krátký na to, aby
si ho člověk týden po týdnu otravoval konzumací sýrů z velkovýroby,
balených do fólií a nabízených v supermarketech." Tak
na tento výrok jsem si vzpomněl v letadle z Amsterdamu do
Kapského Města právě v momentě, když mi letuška jako dezert
po dobrém obědě servírovala originální uleželou "Nordholandsee"
Goudu, francouzský Roquefort Papillon a svěží
francouzský kozí Crottin de Chavignol.
 11. 11. 2013 - Když jsem se tentokrát zamýšlel nad tím, kam nasměrovat
další zastávku při našem putování za sýry, nemohl
jsem nevzpomenout na skvělý sýr ze severu Itálie, na Parmigiano-
Reggiano, neboli chcete-li na parmazán. A tato
vzpomínka byla hodně smutná. Ještě teď si totiž připomínám
moji loňskou návštěvu v družstevní sýrárně Caseificio Sociale Castellazzo v městečku Campagnola Emilia,
které leží přímo v centru Emilia Romagna, tedy v srdci
zeměpisné výrobní oblasti parmazánu. A s touto krásnou
vzpomínkou kontrastují v mé mysli stále čerstvé zprávy
o katastrofě z konce letošního května, při které byla právě
tato oblast několikrát zasažena tragickými otřesy půdy.
 22. 10. 2013 - Sýr a pivo - pro někoho méně obvyklá, pro jiného naopak
běžná kombinace. Mnozí z vás namítnou, že se k sýrům
lépe hodí čerstvé mléko, nebo naopak sklenka vína. Víno však
bylo v minulosti pro sedláky spíše luxusnějším nápojem, a tak
když se k sýru či tvarohu, který ze svého mléka vyrobili, zrovna
mléko nehodilo, protože sýry byly hodně přezrálé a pikantní,
sáhli raději po pivu.
 12. 10. 2013 - Další zastavení na našem putování za sýry nás zavede do
malebného a turisticky jedinečného regionu Liptov na
severu Slovenska. Ve zdejší malé dědinke Ivachnová ležící
uprostřed nádherné přírody právě obklopené rozkvetlými
jarními loukami a pastvinami se stády ovcí a koz, s kontrastujícím
rázovitým vrcholem Choč na severozápadě a majestátným
Kriváněm s ještě dostatečnou sněhovou čepicí na východě,
se 5. května uskutečnil první "Celoslovenský sýrařský
jarmark", který do této oblasti přitáhl hojný počet návštěvníků.
 01. 10. 2013 - Dvě osobité alpské speciality, které se staly součástí životního stylu.
Kdo by neznal tyto dva zajímavé způsoby konzumace
sýrů, které jsou povětšinou spojovány se švýcarskou
sýrařskou kulturou. Není to však jenom Švýcarsko, kde se
s oblibou tyto teplé sýrové pokrmy konzumují, známé jsou
také ve Francii, Itálii, Rakousku, tedy v dalších alpských
zemích, ale dnes se jejich obliba postupně rozšířila po celém
světě.
 20. 09. 2013 - "Buon giorno amici, benvenuti a casa della famiglia Leonardi,
la società IGOR..., dobrý den, přátelé, vítejte v domě Leonardi,
ve společnosti IGOR."
Toto byla první slova charismatického pana Fabio Leonardi,
generálního ředitele společnosti IGOR v Novaře, když
vítal skupinku mlékařských nadšenců, účastníků letošního
světového mlékárenského summitu v italské Parmě, kteří
se přijeli seznámit s výrobou slavné italské gorgonzoly. Měl
jsem to potěšení být mezi nimi a osobně poznat výrobu dalšího
tradičního sýra.
 10. 09. 2013 - V rámci konference Ingrovy dny proběhla 28. února 2013
v zaplněné aule Mendelovy univerzity (regulérně zapsaných
bylo 227 hostů) akce nazvaná Den s mlékem na MENDELU.
Letos proběhl již třetí ročník této akce, a to opět pod záštitou
projektu OPVK "Komplexní vzdělávání lidských zdrojů
v mlékařství" (CZ.1.07/2.3.00/09.0081).
 29. 08. 2013 - Ještě do nedávna by se řeklo, že o pozitivním významu
jogurtů a dalších zakysaných výrobků ve zdravé výživě
nebude snad vůbec nikdo pochybovat. Publikováno o tom
bylo na tisíce odborných i osvětových článků, odvysílána
celá řada diskuzí s nutričními specialisty, lékaři i výrobci
těchto výrobků většinou ozřejmujících benefity jogurtů,
popř. doslova oslavujících tuto, dalo by se říci, zázračnou
mléčnou potravinu.
 18. 08. 2013 - Koncem září jsem u příležitosti loňského výročního kongresu Evropské mlékařské asociace zavítal do Slovinska.
 08. 08. 2013 - aneb připomenutí 222 let existence slavného sýra
Na letošní rok připadá docela zajímavé výročí, a sice
222 let existence sýra camembert, zřejmě nejslavnějšího
zástupce skupiny sýrů s bílou plísní na povrchu, kterým
ve Francii přezdívají "fromage à croûte fl eurie" (tedy
sýry s kvetoucí kůrkou). Tento dnes už celosvětově velmi
oblíbený sýr pochází ze severozápadní Francie, z oblasti
Normandie, kde se s tímto označením začal vyrábět právě
v roce 1791.
 29. 07. 2013 - Propagátor a historik mlékárenství, znalec sýrů, publicista,
tvůrce největší sbírky sýrových etiket a dokumentů
o sýrech na světě, rytíř Řádu francouzského Camembertu,
nezastupitelná osobnost ve sběratelském světě - to by
se dalo říci o Ladislavovi Liklerovi, který se dožívá životního
jubilea - 70 let.
 19. 07. 2013 - V dalším díle seriálu "Putování za sýry" bych vás rád pozval do Tyrolska a představil vám jednu skutečně zajímavou regionální specialitu, kterou nenajdete dokonce ani v sýrařských lexikonech. Touto specialitou je sýr s označením Graukäse, někde nazývaný také Tiroler Graukäse. Já vám budu tentokrát vyprávět především o jeho variantě z Zillertálských Alp, která, jak jinak, nese označení Zillertaler Graukäse.
 05. 07. 2013 - Do evropského rejstříku zapsán tisící název potraviny se značkou kvality.
Tisícím produktem, jehož název (CHOP) 15. 2. zaregistrovala Komise v rámci označování kvalitních zemědělských produktů a potravin, se stal italský ovčí sýr "Piacentinu Ennese".
 11. 04. 2013 - Z největší sbírky sýrových etiket a dokumentů o mlékárenství Laktos Collection byla
pro veřejnost připravena již třetí výstava. Tentokrát je věnována jednomu z králů sýrů,
francouzskému camembertu. Patří k nemnoha
druhům sýrů, u kterých je znám přesně rok
jejich vzniku. U tohoto sýra je to rok 1791,
tedy dva roky po francouzské revoluci, a letos
je tomu právě 222 let.
 31. 05. 2012 - Dnes nejen u nás, ale i v celosvětovém měřítku nejrozsáhlejší kolekce sýrových etiket začala vznikat před více než 40 lety, aby dnes čítala na 209 000 etiket ze všech koutů naší planety. Navíc se jejímu tvůrci podařil unikátní kousek - ještě za života ji totiž prodal společnosti LAKTOS, což je dnes zřejmé přímo z názvu sbírky. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
|