Laktos collection - English version

Články

  • Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria" v Castel Gandolfo

    Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria" v Castel Gandolfo 08. 05. 2016 - V městečku Castel Gandolfo vzdáleném asi hodinu jízdy po via Appia na jih od Říma najdete malou faremní (bio)mlékárnu "Fattoria Villa Pontificio". Tato mlékárna, kterou vede Dott. Alessandro Reali, se nikterak neliší od jiných mlékáren.
  • Putování za sýry Na návštěvě U "sýrových machrů" v Dolním Rakousku

    Putování za sýry Na návštěvě U "sýrových machrů" v Dolním Rakousku 23. 04. 2016 - Na další zastávku našeho putování za světovými sýry nepojedeme tentokrát z Čech příliš daleko. Podíváme se vlastně jenom, co by kamenem dohodil, za hranice jižních Čech, do dolnorakouského městečka Heidenreichstein, ve kterém kraluje sýrařská společnost "Die Käsemacher" (což znamená něco jako "šikovní sýraři" nebo chcete-li doslova "sýroví machři"). Městečko Heidenreichstein leží na severozápadě Dolních Rakous v hornaté severorakouské oblasti Waldviertel ("Lesní čtvrť") vzdálené pouhých 20 km od Nové Bystřice či necelých 50 km od Třeboně. V roce 2012 tu byl do provozu uveden zcela nový mlékárenský závod zmíněné společnosti se zážitkovou expozicí a sýrařskou restaurací a prodejnou nazvanou prozaicky "Die Käsemacherwelt", tedy "Svět sýrařských machrů". Pojďme se sem tedy společně podívat.
  • Výroba "Čerstvého sýra" v mlékárně KROMILK Kroměříž

    Výroba "Čerstvého sýra" v mlékárně KROMILK Kroměříž 08. 04. 2016 - Čerstvý sýr se udržel v zájmu spotřebitelů, protože byl tradičním výrobkem (tvar trojúhelníku v hliníkové fólii), a mlékárna v Kroměříži v roce 1995 obnovením jeho výroby na tuto dřívější tradici úspěšně navázala.
  • Čerstvé sýry - tradice i pochutnání

    Čerstvé sýry - tradice i pochutnání 24. 03. 2016 - Čerstvý sýr není v podstatě ničím jiným nežli sýrem ve své prapůvodní formě. Mléko se nechá jednoduše srazit, sýrové zrno se oddělí od syrovátky a zformuje do nejrůznějších možných tvarů a forem a tím vlastní výroba končí. Čerstvý sýr nezraje nebo jen skutečně velmi krátce a je určen obvykle k rychlé spotřebě.
  • Putování za sýry: Ukrajina - O sýrech v neklidné zemi

    Putování za sýry: Ukrajina - O sýrech v neklidné zemi 14. 03. 2016 - V dalším díle seriálu o sýrech z celého světa vás pozvu na Ukrajinu, nebo abych byl přesnější, do jejího hlavního města Kyjeva. Toto překrásné město, kterým prošly dějiny, jsem nedávno navštívil v souvislosti s projektem, který zde Českomoravský svaz mlékárenský uskutečňuje na podporu českých mléčných výrobků.
  • Fenomén APETITO

    21. 07. 2015 - V polovině července proběhla tiskem zpráva, že po devíti letech skončil obchodní spor, který byl největší a nejdelší, jaký se kdy u nás udál.
  • Nový pohled na tuky (a na máslo)

    Nový pohled na tuky (a na máslo) 01. 07. 2015 - Přední americký týdeník a jeden z nejznámějších světových časopisů TIME (vychází již od roku 1923) publikoval letos v červnu zcela nový pohled na konzumaci tuků, které se v posledních letech dostaly do zorného pole mnoha vědců a specialistů na výživu.
  • Putování za sýry: Hesenské kouzlení se sýry

    Putování za sýry: Hesenské kouzlení se sýry 11. 06. 2015 - Na další cestu za sýry jsem se tentokrát vydal na západ od našich hranic a za cíl jsem si vybral malé městečko Otzberg-Langfeld v hesenském pohoří Odenwald. Zde již od roku 1991 působí velmi zajímavý sýrař - afinér, pan Klaus Wolf, který se svou rodinou a týmem spolupracovníků úspěšné prodává nejenom sýry z celé Evropy, ale ve svých provozech přeměňuje řadu z nich a hlavně jejich chutí do jejich zcela nových podob a charakterů.
  • Putování za sýry: Opět za sýry do Zillertálu

    Putování za sýry: Opět za sýry do Zillertálu 22. 05. 2015 - Mám mnoho oblíbených destinací, kam se pravidelně a nejenom za sýry vracím, ale oblast Zillertálských Alp, rozprostírajících se na hranicích mezi Rakouskem a Itálií, patří k mým určitě nejzamilovanějším.
  • Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry - 2. část

    Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry - 2. část 17. 04. 2015 - V minulém díle našeho seriálu "Putování za sýry" jsme společně docestovali do Austrálie a řekli jsme si něco o současném australském mlékárenství a především o zdejší výrobě sýrů. Pozval jsem vás na návštěvu dvou malých, ale velmi úspěšných sýráren a nezapomněl jsem připomenout významného zdejšího sýraře českého původu, pana Vyhnálka, a vzdát mu upřímný hold. Kéž bychom měli takovýchto osobností více.
  • Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry

    Putování za sýry: australské putování nejenom za klokany ale především za skvělými sýry 02. 04. 2015 - Když jsem se zamýšlel, kam vás tentokrát pozvu na další zastávce našeho putování za sýry, nejdříve jsem nevěděl. Společně jsme totiž procestovali již pěkný kousek světa a na stránkách Potravinářské Revue "nahlédli pod pokličku" a tak trochu ochutnali skutečně hodně zajímavých sýrů ze všech kontinentů. V jedné zemi, a to hodně vzdálené, jsme však ještě společně nebyli - totiž v Austrálii.
  • Další poznatky z ruského sýrařství

    Další poznatky z ruského sýrařství 26. 09. 2014 - V minulém díle našeho seriálu Putování za sýry jsme dorazili do Ruska a já jsem vás informoval nejenom o ruském mlékárenství, ale především o zdejší výrobě sýrů. Již v názvu jsem připustil, že "Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou budoucnost zatím čeká". Při mé další cestě do Ruska koncem letošního března jsem si uvědomil, kolik pravdy jsem v tomto výroku vlastně řekl. Měl jsem totiž možnost ještě více proniknout do zdejší sýrařské reality a seznámit se s řadou ruských odborníků a zástupců místní sýrařské praxe.
  • Zrod sýrařské kultury v "zemi vycházejícího slunce"

    Zrod sýrařské kultury v "zemi vycházejícího slunce" 18. 07. 2014 - Japonsko − pro mnohé stále ještě velmi tajemná asijská země, jakýsi „Západ Východu“, a přeci tolik odlišné od západní civilizace. Země, ve které se její pradávné tradice a kultura snoubí s moderním, nebo spíše až futuristickým světem, země mimořádně vzdělaná a technicky vyspělá, země, která je stále o několik kroků vpřed, a také země velice bohatá.
  • Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou sýrařskou budoucnost zatím čeká 1. část

    Rusko sýry vyrábět umí, ale na svou sýrařskou budoucnost zatím čeká 1. část 08. 07. 2014 - Pro další zastávku při našem světovém putování za sýry jsem si tentokrát vybral Rusko. Ruská federace je dnes se svou rozlohou 17 mil. km2 největším státem světa a z pohledu počtu obyvatel, kterých zde žije téměř 150 milionů, zaujímá celosvětové deváté místo.
  • Výroba tavených sýrů v Japonsku

    Výroba tavených sýrů v Japonsku 20. 06. 2014 - V minulém díle seriálu „Putování za sýry“ jsme společně navštívili Japonsko a povídali jsme si o tamních přírodních sýrech a jejich odlišnostech od sýrů evropských.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Novinky
Francie
Francie
22. 10. 2017: Celá novinka

Francie
Francie
17. 10. 2017: Celá novinka

Nizozemsko
Nizozemsko
12. 10. 2017: Celá novinka

Polsko
Polsko
07. 10. 2017: Celá novinka

Norsko
Norsko
02. 10. 2017: Celá novinka

Turecko
Turecko
27. 09. 2017: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz