Laktos collection - English version

Články

  • Jak jsem (ne)založil malou farmu

    Jak jsem (ne)založil malou farmu 16. 11. 2016 - aneb fiktivní (?) příběh začínajícího chovatele: Unaven ruchem velkoměsta jsem nechal svůj městský byt dětem a za většinu úspor si koupil chalupu na samotě u lesa. Vlastně malý stateček za vesnicí na okraji Jeseníků, se stodolou a pár chlívky, kousek pole hned za chalupou, za polem, hned pod lesem krásná louka plná květin a šťavnaté trávy. Prostě ráj.
  • Mikulov provoněný sýry

    Mikulov provoněný sýry 01. 11. 2016 - V našich putováních za sýry jsme společně za posledních deset let procestovali téměř celý svět, ale ještě jsme se ani jednou nezastavili u nás doma. A to bych nyní velmi rád změnil. Nedávno jsem byl totiž pozván jako sýrařský porotce do Mikulova na Festival tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska "SÝR 2016" spojený s národní sýrařskou soutěží malých a regionálních výrobců sýrů. Byla to velmi krásná, řekl bych až poetická a hlavně sýrově lahodná akce konaná v historickém centru Mikulova ve dnech 17. - 18. září, v letošním roce už počtvrté, umocněná navíc překrásným mikulovským prostředím a za nádherného počasí babího léta. A já jsem si to tu v městě, provoněném sýry vyrobenými ze všech druhů mlék, skutečně užíval.
  • Za sýry na blízký východ do Libanonu

    Za sýry na blízký východ do Libanonu 28. 06. 2016 - Za sýry vás tentokrát zavedu na Blízký Východ, přesně řečeno do Libanonu ležícího na křižovatce východního pobřeží Středozemního moře a začínajícího arabského světa. Tato země stále vyvolává rozpaky u potencionálních návštěvníků, co se její bezpečnosti týká, naproti tomu není daleko od doby rostoucí prosperity této země, kdy se jí přezdívalo "Švýcarsko Východu" a hlavní město Bejrút bylo známo spíše jako "Paříž Blízkého východu". Věděli jste o Libanonu, že název země existuje již 4000 let a byl 71x zmíněn v Bibli. A víte, že Libanon je jedinou blízkovýchodní zemí, která nemá poušť, za to hory tu dosahují 3000 metrů. Ale pojďme se věnovat spíše zemědělství a mlékárenství, a hlavně sýrům, kvůli kterým vás do této malé a překrásné země zvu.
  • Putování za sýry Litva - překvapivě úspěšná sýrařská země

    Putování za sýry Litva - překvapivě úspěšná sýrařská země 13. 06. 2016 - Když jsem letos v září cestoval do Litvy na Světový mlékárenský summit IDF 2015, netušil jsem vůbec, kolik překvapení z hlediska výroby sýrů mě v této malé pobaltské zemi čeká. Litvu jsem měl spojenou tak trochu s její nedávnou historií jako součástí bývalého Sovětského svazu. A co si budeme povídat, i já, jako jistě často mnozí z nás, jsem si tak trochu pletl Litvu a Lotyšsko a vždy jsem přemýšlel, jaké to hlavní město k dané zemi přiřadit. A stejně tak v angličtině, kde jména obou zemí znějí oproti češtině spíše opačně, totiž Lithuania a Latvia.
  • Livaňský sýr - nekorunovaný "král sýrů" Bosny a Hercegoviny podaří se navráti jeho dřívější slávu?

    Livaňský sýr - nekorunovaný "král sýrů" Bosny a Hercegoviny podaří se navráti jeho dřívější slávu? 03. 06. 2016 - Livaňský sýr, nebo chcete-li raději Livanjski sir - že už jste to někdy slyšeli? A vzpomínáte si, když jste se při vašich dovolených v Dalmácii procházeli po tržištích a trhovci vás lákali k ochutnávce a případné koupi domácího ovčího sýra? Tak to byl s velkou pravděpodobností právě tento výrobek pocházející ze západní Bosny, který si tu vždy hledal své příznivce. Dnes by tomu ale už tak být nemělo, neboť od vstupu Chorvatska do Evropské unie zatím platí zákaz dovozu bosenských mléčných výrobků na tento trh. Nicméně i přes přísná unijní opatření a důsledné hraniční kontroly si tyto stále poptávané sýry "nějakou tu cestičku přes hory" k pobřeží Jadranu přeci jenom najdou. Ale začněme od začátku.
  • Putování za sýry se zemědělci za sýry a pivem do Bavorska

    Putování za sýry se zemědělci za sýry a pivem do Bavorska 18. 05. 2016 - Každoročně doprovázím skupinu zemědělců sdružených v odbytovém družstvu VIAMILK CZ při jejich tematických zájezdech do zahraničí. Letošní akce byla zcela mimořádná, protože VIAMILK CZ družstvo oslaví právě v tomto roce dvacet let svého působení. Tematicko-turistický zájezd byl tentokrát nasměrován do Bavorska a jeho vyvrcholením bylo bezesporu splavení alpské řeky Isar na voru z městečka Wolfratshausen do Mnichova, a jak jinak než s kapelou na "palubě", ale samozřejmě se skvělými bavorskými sýry, preclíky, bavorskou sekanou, ale zejména jedinečným pivem z nejstaršího Augustiniánského pivovaru v Mnichově. Ale vraťme se k odborné části našeho zájezdu.
  • Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria" v Castel Gandolfo

    Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria" v Castel Gandolfo 08. 05. 2016 - V městečku Castel Gandolfo vzdáleném asi hodinu jízdy po via Appia na jih od Říma najdete malou faremní (bio)mlékárnu "Fattoria Villa Pontificio". Tato mlékárna, kterou vede Dott. Alessandro Reali, se nikterak neliší od jiných mlékáren.
  • Putování za sýry Na návštěvě U "sýrových machrů" v Dolním Rakousku

    Putování za sýry Na návštěvě U "sýrových machrů" v Dolním Rakousku 23. 04. 2016 - Na další zastávku našeho putování za světovými sýry nepojedeme tentokrát z Čech příliš daleko. Podíváme se vlastně jenom, co by kamenem dohodil, za hranice jižních Čech, do dolnorakouského městečka Heidenreichstein, ve kterém kraluje sýrařská společnost "Die Käsemacher" (což znamená něco jako "šikovní sýraři" nebo chcete-li doslova "sýroví machři"). Městečko Heidenreichstein leží na severozápadě Dolních Rakous v hornaté severorakouské oblasti Waldviertel ("Lesní čtvrť") vzdálené pouhých 20 km od Nové Bystřice či necelých 50 km od Třeboně. V roce 2012 tu byl do provozu uveden zcela nový mlékárenský závod zmíněné společnosti se zážitkovou expozicí a sýrařskou restaurací a prodejnou nazvanou prozaicky "Die Käsemacherwelt", tedy "Svět sýrařských machrů". Pojďme se sem tedy společně podívat.
  • Výroba "Čerstvého sýra" v mlékárně KROMILK Kroměříž

    Výroba "Čerstvého sýra" v mlékárně KROMILK Kroměříž 08. 04. 2016 - Čerstvý sýr se udržel v zájmu spotřebitelů, protože byl tradičním výrobkem (tvar trojúhelníku v hliníkové fólii), a mlékárna v Kroměříži v roce 1995 obnovením jeho výroby na tuto dřívější tradici úspěšně navázala.
  • Čerstvé sýry - tradice i pochutnání

    Čerstvé sýry - tradice i pochutnání 24. 03. 2016 - Čerstvý sýr není v podstatě ničím jiným nežli sýrem ve své prapůvodní formě. Mléko se nechá jednoduše srazit, sýrové zrno se oddělí od syrovátky a zformuje do nejrůznějších možných tvarů a forem a tím vlastní výroba končí. Čerstvý sýr nezraje nebo jen skutečně velmi krátce a je určen obvykle k rychlé spotřebě.
  • Putování za sýry: Ukrajina - O sýrech v neklidné zemi

    Putování za sýry: Ukrajina - O sýrech v neklidné zemi 14. 03. 2016 - V dalším díle seriálu o sýrech z celého světa vás pozvu na Ukrajinu, nebo abych byl přesnější, do jejího hlavního města Kyjeva. Toto překrásné město, kterým prošly dějiny, jsem nedávno navštívil v souvislosti s projektem, který zde Českomoravský svaz mlékárenský uskutečňuje na podporu českých mléčných výrobků.
  • Fenomén APETITO

    21. 07. 2015 - V polovině července proběhla tiskem zpráva, že po devíti letech skončil obchodní spor, který byl největší a nejdelší, jaký se kdy u nás udál.
  • Nový pohled na tuky (a na máslo)

    Nový pohled na tuky (a na máslo) 01. 07. 2015 - Přední americký týdeník a jeden z nejznámějších světových časopisů TIME (vychází již od roku 1923) publikoval letos v červnu zcela nový pohled na konzumaci tuků, které se v posledních letech dostaly do zorného pole mnoha vědců a specialistů na výživu.
  • Putování za sýry: Hesenské kouzlení se sýry

    Putování za sýry: Hesenské kouzlení se sýry 11. 06. 2015 - Na další cestu za sýry jsem se tentokrát vydal na západ od našich hranic a za cíl jsem si vybral malé městečko Otzberg-Langfeld v hesenském pohoří Odenwald. Zde již od roku 1991 působí velmi zajímavý sýrař - afinér, pan Klaus Wolf, který se svou rodinou a týmem spolupracovníků úspěšné prodává nejenom sýry z celé Evropy, ale ve svých provozech přeměňuje řadu z nich a hlavně jejich chutí do jejich zcela nových podob a charakterů.
  • Putování za sýry: Opět za sýry do Zillertálu

    Putování za sýry: Opět za sýry do Zillertálu 22. 05. 2015 - Mám mnoho oblíbených destinací, kam se pravidelně a nejenom za sýry vracím, ale oblast Zillertálských Alp, rozprostírajících se na hranicích mezi Rakouskem a Itálií, patří k mým určitě nejzamilovanějším.

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Novinky
Dánsko
Dánsko
23. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
18. 11. 2024: Celá novinka

USA
USA
13. 11. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
08. 11. 2024: Celá novinka

Litva
Litva
03. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
29. 10. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz