Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2020
obsahuje původní sbírka
252 420 kusů
etiket a obalů
a
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
|
Články
 18. 03. 2017 - Vzpomněli jste si, která země se vám vybaví, když se řekne
Valio a Virtanen? Možná ano. Je to přece Finsko,
jedna ze tří zemí na Skandinávském poloostrově, země
ticha a pohody, kde lidé respektují klid a vážnost takovým
způsobem, s jakým se nesetkáte nikde jinde na světě.
A i když v této zemi žije pouhých 5,5 milionů obyvatel, je
Finsko svou rozlohou sedmou největší zemí světa. Věděli
jste například, že Finsko má celkem 98 050 ostrovů? Ale také 187 888 jezer! Proto se mu přezdívá "Země tisíce jezer",
z čehož pochází finský název země Suomi. Pro mlékaře
je pak tato země spojena se slavnou a velice úspěšnou
společností VALIO, která sice nepatří do světové TOP 20,
ale jejíž výrobky, a zejména pak bezlaktózové mléčné produkty
a sýry, dnes zná opravdu celý svět. A já si vždy při vyslovení
Finska nebo společnosti Valio ještě vzpomenu na
profesora Virtanena, o jehož způsobu silážování nám na
škole tak často vyprávěl profesor Doležálek, když probíral
výrobu ementálu. Ale k tomu se ještě dostaneme.
 08. 03. 2017 - V dalším díle nekonečného seriálu "Putování za sýry"
bych se chtěl dotknout problematiky afinování sýrů.
O afinačních technikách jsem vám sice již několikrát
vyprávěl, např. v dílech "Hesenské putování za sýry" nebo
"Na návštěvě u 'sýrových machrů' v Dolním Rakousku"
nebo i v jiných článcích z dřívějších vydání Potravinářské
Revue, tentokrát bych však chtěl blíže objasnit smysl těchto
metod a na několika konkrétních příkladech představit
další zajímavé sýrové výrobky z této "skupiny". Poté, co
jsem byl přijat do vzácného klubu "Společenství mezinárodních
sýrařů - Bratrství Svatého Uguzona", jsem totiž poznal
několik významných lidí, kteří se afinováním sýrů zabývají,
a postupně získal možnost některé z nich navštívit.
 26. 02. 2017 - V souvislosti s implementací propagačního programu
"Kvalitní evropské mléčné výrobky", které Českomoravský
svaz mlékárenský realizuje v Rusku, jsem mohl za
poslední tři roky na vlastní oči pozorovat změny ruského
trhu s mléčnými výrobky, a zejména pak změny na zdejším
trhu sýrů.
 16. 11. 2016 - aneb fiktivní (?) příběh začínajícího chovatele: Unaven ruchem velkoměsta jsem nechal svůj městský byt dětem a za většinu úspor si koupil chalupu na samotě u lesa. Vlastně malý stateček za vesnicí na okraji Jeseníků, se stodolou a pár chlívky, kousek pole hned za chalupou, za polem, hned pod lesem krásná louka plná květin a šťavnaté trávy. Prostě ráj.
 01. 11. 2016 - V našich putováních za sýry jsme společně za posledních deset let procestovali téměř celý svět, ale ještě jsme se ani jednou nezastavili u nás doma. A to bych nyní velmi rád změnil. Nedávno jsem byl totiž pozván jako sýrařský porotce do Mikulova na Festival tradičních sýrů Čech, Moravy a Slovenska "SÝR 2016" spojený s národní sýrařskou soutěží malých a regionálních výrobců sýrů. Byla to velmi krásná, řekl bych až poetická a hlavně sýrově lahodná akce konaná v historickém centru Mikulova ve dnech 17. - 18. září, v letošním roce už počtvrté, umocněná navíc překrásným
mikulovským prostředím a za nádherného počasí babího léta. A já jsem si to tu v městě,
provoněném sýry vyrobenými ze všech druhů mlék, skutečně užíval.
 28. 06. 2016 - Za sýry vás tentokrát zavedu na Blízký Východ, přesně řečeno do Libanonu ležícího na křižovatce východního pobřeží Středozemního moře a začínajícího arabského světa. Tato země stále vyvolává rozpaky u potencionálních návštěvníků, co se její bezpečnosti týká, naproti tomu není daleko od doby rostoucí prosperity této země, kdy se jí přezdívalo "Švýcarsko Východu" a hlavní město Bejrút bylo známo spíše jako "Paříž Blízkého východu". Věděli jste o Libanonu, že název země existuje již 4000 let a byl 71x zmíněn v Bibli. A víte, že Libanon je jedinou blízkovýchodní zemí, která nemá poušť, za to hory tu dosahují 3000 metrů. Ale pojďme se věnovat spíše zemědělství a mlékárenství, a hlavně sýrům, kvůli kterým vás do této malé a překrásné země zvu.
 13. 06. 2016 - Když jsem letos v září cestoval do Litvy na Světový mlékárenský
summit IDF 2015, netušil jsem vůbec, kolik
překvapení z hlediska výroby sýrů mě v této malé pobaltské
zemi čeká. Litvu jsem měl spojenou tak trochu s její nedávnou
historií jako součástí bývalého Sovětského svazu.
A co si budeme povídat, i já, jako jistě často mnozí z nás,
jsem si tak trochu pletl Litvu a Lotyšsko a vždy jsem přemýšlel,
jaké to hlavní město k dané zemi přiřadit. A stejně
tak v angličtině, kde jména obou zemí znějí oproti češtině
spíše opačně, totiž Lithuania a Latvia.
 03. 06. 2016 - Livaňský sýr, nebo chcete-li raději Livanjski sir - že už jste
to někdy slyšeli? A vzpomínáte si, když jste se při vašich
dovolených v Dalmácii procházeli po tržištích a trhovci vás
lákali k ochutnávce a případné koupi domácího ovčího sýra?
Tak to byl s velkou pravděpodobností právě tento výrobek
pocházející ze západní Bosny, který si tu vždy hledal své příznivce.
Dnes by tomu ale už tak být nemělo, neboť od vstupu
Chorvatska do Evropské unie zatím platí zákaz dovozu
bosenských mléčných výrobků na tento trh. Nicméně i přes
přísná unijní opatření a důsledné hraniční kontroly si tyto
stále poptávané sýry "nějakou tu cestičku přes hory" k pobřeží
Jadranu přeci jenom najdou. Ale začněme od začátku.
 18. 05. 2016 - Každoročně doprovázím skupinu zemědělců sdružených
v odbytovém družstvu VIAMILK CZ při jejich tematických
zájezdech do zahraničí. Letošní akce byla zcela mimořádná,
protože VIAMILK CZ družstvo oslaví právě v tomto
roce dvacet let svého působení. Tematicko-turistický zájezd
byl tentokrát nasměrován do Bavorska a jeho vyvrcholením
bylo bezesporu splavení alpské řeky Isar na voru z městečka
Wolfratshausen do Mnichova, a jak jinak než s kapelou
na "palubě", ale samozřejmě se skvělými bavorskými sýry,
preclíky, bavorskou sekanou, ale zejména jedinečným pivem
z nejstaršího Augustiniánského pivovaru v Mnichově. Ale
vraťme se k odborné části našeho zájezdu.
 08. 05. 2016 - V městečku Castel Gandolfo vzdáleném asi hodinu jízdy
po via Appia na jih od Říma najdete malou faremní
(bio)mlékárnu "Fattoria Villa Pontificio". Tato mlékárna,
kterou vede Dott. Alessandro Reali, se nikterak neliší
od jiných mlékáren.
 23. 04. 2016 - Na další zastávku našeho
putování za světovými
sýry nepojedeme tentokrát
z Čech příliš daleko. Podíváme
se vlastně jenom, co by
kamenem dohodil, za hranice
jižních Čech, do dolnorakouského
městečka Heidenreichstein,
ve kterém kraluje
sýrařská společnost "Die
Käsemacher" (což znamená něco jako "šikovní sýraři"
nebo chcete-li doslova "sýroví machři"). Městečko
Heidenreichstein leží na severozápadě Dolních Rakous
v hornaté severorakouské oblasti Waldviertel ("Lesní
čtvrť") vzdálené pouhých 20 km od Nové Bystřice či necelých
50 km od Třeboně. V roce 2012 tu byl do provozu
uveden zcela nový mlékárenský závod zmíněné společnosti
se zážitkovou expozicí a sýrařskou restaurací a prodejnou
nazvanou prozaicky "Die Käsemacherwelt", tedy
"Svět sýrařských machrů". Pojďme se sem tedy společně
podívat.
 08. 04. 2016 - Čerstvý sýr se udržel v zájmu spotřebitelů,
protože byl tradičním
výrobkem (tvar trojúhelníku v hliníkové
fólii), a mlékárna v Kroměříži
v roce 1995 obnovením jeho výroby
na tuto dřívější tradici úspěšně
navázala.
 24. 03. 2016 - Čerstvý sýr není v podstatě ničím jiným nežli sýrem ve své
prapůvodní formě. Mléko se nechá jednoduše srazit,
sýrové zrno se oddělí od syrovátky a zformuje do nejrůznějších
možných tvarů a forem a tím vlastní výroba končí. Čerstvý
sýr nezraje nebo jen skutečně velmi krátce a je určen obvykle
k rychlé spotřebě.
 14. 03. 2016 - V dalším díle seriálu o sýrech z celého světa vás pozvu
na Ukrajinu, nebo abych byl přesnější, do jejího hlavního
města Kyjeva. Toto překrásné město, kterým prošly
dějiny, jsem nedávno navštívil v souvislosti s projektem,
který zde Českomoravský svaz mlékárenský uskutečňuje
na podporu českých mléčných výrobků.
21. 07. 2015 - V polovině července proběhla tiskem zpráva, že po devíti letech skončil obchodní
spor, který byl největší a nejdelší, jaký se kdy u nás udál. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
|
|