Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2023
obsahuje původní sbírka
255 496 kusů
etiket a obalů
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
a
182 607 kusů
etiket ze sbírky
Milana Kaňoka
|
Novinky 18. 03. 2017 - Vzpomněli jste si, která země se vám vybaví, když se řekne Valio a Virtanen? Možná ano. Je to přece Finsko, jedna ze tří zemí na Skandinávském poloostrově, země ticha a pohody, kde lidé respektují klid a vážnost takovým způsobem, s jakým se nesetkáte nikde jinde na světě. A i když v této zemi žije pouhých 5,5 milionů obyvatel, je Finsko svou rozlohou sedmou největší zemí světa. Věděli jste například, že Finsko má celkem 98 050 ostrovů? Ale také 187 888 jezer! Proto se mu přezdívá "Země tisíce jezer", z čehož pochází finský název země Suomi. Pro mlékaře je pak tato země spojena se slavnou a velice úspěšnou společností VALIO, která sice nepatří do světové TOP 20, ale jejíž výrobky, a zejména pak bezlaktózové mléčné produkty a sýry, dnes zná opravdu celý svět. A já si vždy při vyslovení Finska nebo společnosti Valio ještě vzpomenu na profesora Virtanena, o jehož způsobu silážování nám na škole tak často vyprávěl profesor Doležálek, když probíral výrobu ementálu. Ale k tomu se ještě dostaneme.
13. 03. 2017 - Ve výměnách se někdy objeví etiketa, která nemá na první pohled údaj, podle kterého by se nechala zařadit. A tak na řadu přichází internet a pátrání. Pomůže i internetový překladač, který nabídne nejen překlad do češtiny, ale díky automatickému rozpoznání jazyka nás dokonce nasměruje, jaký jazyk je na etiketě použit. Pak už stačí jen vyhledat výrobce a máme vyhráno. Etiketa k nám dorazila z Albánie! Etiketu pak stačí jen zařadit. 08. 03. 2017 - V dalším díle nekonečného seriálu "Putování za sýry" bych se chtěl dotknout problematiky afinování sýrů. O afinačních technikách jsem vám sice již několikrát vyprávěl, např. v dílech "Hesenské putování za sýry" nebo "Na návštěvě u 'sýrových machrů' v Dolním Rakousku" nebo i v jiných článcích z dřívějších vydání Potravinářské Revue, tentokrát bych však chtěl blíže objasnit smysl těchto metod a na několika konkrétních příkladech představit další zajímavé sýrové výrobky z této "skupiny". Poté, co jsem byl přijat do vzácného klubu "Společenství mezinárodních sýrařů - Bratrství Svatého Uguzona", jsem totiž poznal několik významných lidí, kteří se afinováním sýrů zabývají, a postupně získal možnost některé z nich navštívit. 02. 03. 2017 - Velká a tradiční firma Graindorge působí v Normandii, kde v několika výrobnách vyrábí sýry převážně kategorie DOP. Grafika jejich etiket se vyvijí, v poslední době používá etikety s údaji na spodní straně krabičky. 26. 02. 2017 - V souvislosti s implementací propagačního programu
"Kvalitní evropské mléčné výrobky", které Českomoravský
svaz mlékárenský realizuje v Rusku, jsem mohl za
poslední tři roky na vlastní oči pozorovat změny ruského
trhu s mléčnými výrobky, a zejména pak změny na zdejším
trhu sýrů. 21. 02. 2017 - Farmářské sýry ze Slovinska se dostávají do sbírek. Většina farem vyrábí jeden sýr v přírodní a uzené variantě. 16. 02. 2017 - Jedna z nejstarších slovenských sýráren Wittmann působila ve Zvolenu na Středním Slovensku. Její produkce etiket byla velmi zajímavá. Některé z nich byly publikovány v tisku, který připravil Ing. Štefan Hvojník. 11. 02. 2017 - Jsou známy etikety, které byly vydány k určitému výročí nebo události. Velmi málo etiket bylo vydáno k určitému datu. Jednou z nich je etiketa pro účastníky zasedání Evropské mlékařské federace v Nice. V krabičce byly ochutnány tři sýry ze Champagne. 06. 02. 2017 - Pokud se nám podaří získat samolepku, má o hodně odlišnou grafiku oproti etiketám této země v minulosti. 01. 02. 2017 - Do sbírky vždycky potěší země, která dosud není ve sbírce zastoupena. Tentokrát je to etiketa na sýr holandského typu. 27. 01. 2017 - Na trh se dosává stále více porcovaných polotvrdých sýrů. Jednou možností balení jsou krabičky s netypickým skládáním. 22. 01. 2017 - Společnost Madeta každoročně vydává vánoční etiketu. Pro letošní rok je to etiketa na sýr Niva. 17. 01. 2017 - Dávno pryč jsou doby, kdy ve Švýcarsku tvořily naprostou většinu etikety tavených sýrů. V současnosti převládají speciality, jako třeba tento malý sýr, vyrobený z mléka krav Jerseyského plemene. 12. 01. 2017 - Porcovaný parmezán je obvykle balený do smrštitelné fólie, která se do sbírky špatně ukládá. Ale vyskytují se i kartony s pěknou grafikou. 06. 01. 2017 - Do sbírky přibyla i etiketa s náboženským motivem. | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 |
|
|