20. 06. 2018 - V Potravinářské Revue č. 3/2016 jsem vás seznámil se
sýry Libanonu tak, jak jsem je poznal při mé první cestě
do této překrásné blízkovýchodní země. Libanon je totiž
jednou ze tří cílových zemí, které si Českomoravský svaz
mlékárenský zvolil pro svůj propagační program EU Milky
Way. Uplynul rok a já jsem se sem opět dvakrát vrátil
- jednou na potravinářský veletrh HoReCa Lebanon a podruhé
k uskutečnění ochutnávek našich českých mléčných
výrobků v místních supermarketech. A jakkoliv je
Libanon zatím stále ještě neklidnou zemí a návštěvník si
opravdu musí dávat velký pozor, kam cestuje a co navštíví,
měl jsem možnost při kontrole našich ochutnávek projet
velkou část metropolitní oblasti Bejrútu a zavítat až
na úpatí překrásného pohoří Lebanon Mountains. Zatím
jsem však neměl odvahu toto 3000metrové pohoří přejet
a podívat se do úrodné oblasti "plné strdí, mléka a révy vinné",
totiž do údolí Bekáa. Tam je pro "cizince" stále ještě
nebezpečno. V této kapitole putování se s vámi chci podělit
o informace o současném stavu zdejšího mlékárenství,
které by se mohlo v příštích letech začít opět rozvíjet.
Celý článek