17. 07. 2017 - Již podvakrát jsme projížděli s "Tour de Fromage" sýrařskou Francií a v jednotlivých jejích departmentech jsme se seznamovali s tradičními sýry této překrásné země. I když se v této třetí etapě "Tour" s Francií již rozloučíme, musíme stejně připustit, že jsme ze světa francouzských sýrů nepoznali zdaleka všechno. Určitě by se daly poznávat ještě další regionální speciality, určitě by se dalo více pronikat do místní sýrařské kultury a s ní spojeného osobitého životního stylu, který je vlastní snad všem Francouzům.
Francie jednoduše je o sýrech, je to nekonečná studnice a mě osobně to tu vždycky velmi baví. Už se proto moc těším, až se letos v červnu ve Štrasburku setkám s mými přáteli ze Společenstva mezinárodních sýrařů - Bratrstva svatého Uguzona, se kterými máme tentokrát v plánu poznat více historii a výrobu sýra Munster z oblasti Franche-Comté, o němž jsme si povídali v druhé části "Tour de Fromage". Už nyní vám proto mohu slíbit, že se i o tyto zkušenosti a zážitky s vámi někdy později podělím.
V dnešní části nás čeká ještě několik oblastí Francie: začneme na Korsice a na středomořském pobřeží, pak se přesuneme o něco na jihovýchod, odtud přes oblast Poitou-Charantes ve středu Francie až na severovýchod sousedící s Belgií a Lucemburskem a naši dlouhou cestu Francií zakončíme na severozápadě, v sýrařsky "úrodné" Normandii. Tak ať se vám i tato poslední kapitola líbí.
Celý článek