Když jsem se zamýšlel, kam vás tentokrát pozvu na další
zastávce našeho putování za sýry, nejdříve jsem nevěděl.
Společně jsme totiž procestovali již pěkný kousek
světa a na stránkách Potravinářské Revue "nahlédli pod
pokličku" a tak trochu ochutnali skutečně hodně zajímavých
sýrů ze všech kontinentů. V jedné zemi, a to hodně
vzdálené, jsme však ještě společně nebyli - totiž v Austrálii.
Já jsem tuto překrásnou zemi protinožců navštívil
sice už před deseti lety a mé vzpomínky jsou dosti "vzdálené",
ale v mých "poznámkách z cest" přeci jenom záznamy
jsou a ve fotoarchivu obrázky též. Vydejme se tedy na
cestu do států Victoria a do Nového Jižního Wallesu, které
jsem v roce 2004 při příležitosti Světového mlékárenského
summitu IDF procestoval a přitom se seznamoval
s vyspělým australským mlékařstvím, a jak jinak, také se
skvělými sýry.
Austrálie je země, jejíž název je odvozen od latinského
slova "australis" znamenající "na jihu". V průvodcích
je často označována také jako "Down Under" nebo
"Land Down Under", což poukazuje na fakt, že na rozdíl
od Afriky nebo Jižní Ameriky leží celá Austrálie výlučně
na jižní polokouli. Přesto, že je toto pojmenování Austrálie
ve světě poměrně rozšířené, sami Australané ho nemají rádi
a příliš ho nepoužívají. Termín má zjevně původ jinde než
v Austrálii, což může vysvětlit, proč Australané necítí oprávněnost
použití takového pojmenování jejich země. Někteří to
dokonce vnímají tak, že ten, kdo tento pojem používá, se chce
nad ně povyšovat. Ale většinou, pokud je toto označení použito
v běžné řeči, je považováno jen za mírně podivný, cizácký
výraz. Dalším důvodem může být i to, že takové označení
posiluje pocit zeměpisné odlehlosti a izolovanosti od zbytku
světa.
Původními obyvateli byli "Aboriginals", my jim ale
v češtině říkáme Austrálci (viz obrázek).
Při mém australském
putování před deseti lety
jsem samozřejmě nemohl
vynechat výlety do buše
a do vzdálené oblasti nazývané
"outback", abych se
potkal s klokany, koalami
a dalšími pro nás neobvyklými
živočišnými tvory.
Vyzkoušel jsem si házení
bumerangem, který se mi
dokonce vrátil, a zažil jsem
oblíbené "barbies", tedy typické australské barbecue grilování,
které je skvělou příležitostí, jak poznat místní komunitu.
Místa ke grilování nejdete skoro všude a Australané začínají
s grilováním kolikrát už i ráno a končívají pozdě v noci. A grilují
všechno - hovězí a skopové maso, někdy také ryby, ale
hlavně "kanga", tedy maso klokaní. Vždy, když jsem ve volné
přírodě tato úžasná zvířata viděl a fotil, říkal jsem si, že lidé,
kteří je jedí, jsou tak trochu barbaři. Ale vraťme se raději k naší
mlékařině.
Australské mlékárenství
Australské mlékárenství je značně vyspělé, a i když se
v nedávných letech hospodářské krize a ovlivněním suchého
počasí výrazně zmenšil jeho rozměr, je stále velmi významnou
součástí zdejší národní ekonomiky. V zemi se v současnosti
chová 1,6 mil. dojnic, většinou holštýnek, na celkem 6 500 farmách,
které jsou z 85 procent převážně rodinnými podniky.
Když jsem zde byl v roce 2004, bylo tu ještě přes 2 miliony
dojnic a skoro 11 tisíc farem, redukce chovu skotu a výrazná
koncentrace farem byla v minulé dekádě tedy opravdu značná.
Průměrná velikost stáda dosahuje v současnosti okolo
240 krav a současná průměrná roční mléčná užitkovost se
pohybuje lehce pod 6 000 litry.
Samozřejmě jsou zde i takové farmy, které dosahují
roční užitkovosti až 10 000 litrů. V tomto případě se však spíše
jedná o výzkumné či ukázkové farmy, které však nereprezentují
národní vzorek. Právě jednu takovou jsem měl možnost
ve východní Victorii navštívit (DPI Ellinbank). Farma byla
součástí výzkumného pracoviště fi nancovaného průmyslem
a zaměřovala se na šlechtění holštýnsko-frýžského skotu, ale
dále pak především na řešení ekonomiky výroby. Velmi zajímavá
byla moje přítomnost při odpoledním dojení, při kterém
se na dvouřadém dojicím stání současně dojilo 2 x 25 dojnic.
Linku obsluhovali pouze dva pracovníci, kteří se jinak starají
o 600 dojnic.
Současná roční výroba mléka v Austrálii činí 9,5 miliard
litrů, a Austrálie tak produkuje 1,5 % světového objemu
mléka. Sezonnost výroby je srovnatelná s Evropou, přičemž
nejvyšší dojivost je docilována na konci jarních měsíců, tedy
zde v Austrálii v období října až listopadu.
I když je Austrálie relativně velkou zemí, výroba mléka
se soustředí pouze do úrodných a také osídlených pobřežních
oblastí především na jihovýchodě kontinentu: ve státě
Victoria se produkují téměř dvě třetiny australské produkce
mléka, z níž věčně zelená východní část Victorie zvaná
Gippsland je nejvýznamnější mlékařskou oblastí země. Ve
státě Nový Jižní Walles činí podíl australské výroby mléka
asi 13 procent a na další státy, tedy na Jižní Austrálii, Queensland,
Tasmánii či Západní Austrálii, již připadá jen velmi
malý podíl.
Typickým jevem zemědělské prvovýroby je koncentrace
výroby mléka, snižování počtu mléčných farem a pozvolné
zvyšování mléčné užitkovosti. Stejný trend koncentrace se
odehrává rovněž v mlékárenském průmyslu. Mléko se zpracovává
jak v podnicích družstevního charakteru, tak ve společnostech
privátních. Průmyslu ale jednoznačně dominují
družstevní společnosti, které odpovídají za přibližně 70 procent
výkonů.
Nejvýznamnějšími hráči jsou společnosti Murray Gouldburn
Co-operative, Fonterra Australia, Lion, Warrnambool
Cheese & Butter a Bega Cheese.
Celková spotřeba mléčných výrobků vyjádřená hodnotou
mléčného ekvivalentu je velmi vysoká a v uvedeném
roce 2012/2013 stoupla o 5 litrů na současných 302 litrů na
osobu.
Australské mlékárenství je velmi významné z hlediska
mezinárodního obchodu. Na světovém obchodu se Austrálie
podílí 7 procenty a zaujímá čtvrté místo za Novým Zélandem,
Evropskou unií a USA.
Výrobu a spotřebu základních mlékárenských komodit
za hospodářský rok 2012/2013 dokumentuje následující
tabulka:
Australské sýrařství
Původní obyvatelé Austrálie výrobu sýrů vůbec neznali,
a sýry se tak na kontinent dostaly teprve s přistěhovalci
z Evropy. To bylo někdy v 18. století, kdy se sýry vyráběly
spíše podomácku, a teprve později se rozšířila i jejich průmyslová
výroba. Nejvýznamnějším sýrem se však na dlouhou
dobu stal čedar, který byl a stále je společně s máslem rovněž
významným exportním artiklem přebytkového mlékárenství.
Další vývoj sýrařství se odehrál v 50.-60. letech minulého
století. V období krátce po druhé světové válce se do
Austrálie dostalo mnoho přistěhovalců z Evropy a s nimi
také evropské chutě a stravovací návyky. Přicházeli sem
Holanďané, Řekové, Italové, Němci, ale také lidé ze střední
a východní Evropy, a ti všichni chtěli jíst sýry, na které byli
dříve ze starého kontinentu zvyklí. Možnost dovozu ze starého
kontinentu však byla výrazně limitována vzdáleností,
což by koneckonců výrobky prodražovalo, a proto se postupně
v sýrařství rozšířila i výroba tradičních sýrařských specialit.
Oblíbenými se staly modré sýry s vnitřní plísní, čerstvé sýry,
camembert, ale také tradiční polotvrdé a tvrdé sýry holandského
a italského typu. Později se tu začal vyrábět dokonce
i ementál.
Mezi přistěhovalci byl
i slavný Milan Vyhnálek,
mlékař původem z východočeské
Hnátnice, který
přišel do Austrálie jako
"osoba bez domova"
počátkem padesátých let
a v roce 1955 již zakládal
v Burnie v Tasmánii svou
první mlékárenskou společnost
Lactos. A byl to právě
Milan Vyhnálek, který obohatil
tasmánský jídelníček
o skvělé sýry. Ve své knížce
"Kde je tráva zelenější?"
o tom sám píše:
"Během roku jsem
dokázal, že mé výrobky
jsou vysoké kvality, trhem
žádané, že nahradí dosud
dovážené z Evropy a že
za mléko platím více než
kdokoliv jiný. I tasmánská vláda to konečně uznala a vystavila
mi licenci nezávislou na konzumní mlékárně. Po prvním
roce, kdy jsem vyrobil 50 tun sýrů, mi okolní farmáři zaručili
dodávky mléka z vlastních farem a vzrůst Lactosu nezastavili
ani tasmánští konkurenti, kteří zde byli zavedení již sto let.
Úspěch Lactosu byl založen na zásadě dělat všechnu práci
dokonale a rychle, účelně překonávat nesnáze a pečlivě vybírat
odborníky, kteří milovali svou práci a byli hrdi na výsledky.
Bakteriologie, organická chemie a potravinářská technologie
byly, jsou a budou mým koníčkem a do posledního dechu
budu znova a znova vysvětlovat ostatním lidem, že mléko je
zázračná tekutina, protože z jednoho jediného mléka se dá
se "sýrařskou láskou" vyrobit 30 základních, tak rozdílných
sýrů, jako je hermelín nebo ementál, ale také dalších tisíc příbuzných
těchto třiceti základních sýrů. Prvních pět let jsem
ze žárlivosti nikoho k sýrařině nepustil a od očkování čistých
mlékařských bakterií, výroby, zrání až po balení a prodej jsem
dělal všechno sám s levnými pracovními silami. Moje láska
k sýrům je nadchla a během několika roků z nich byli spolehliví
pracovníci. Zvýšená výroba na 500 tun ročně vyžadovala
v každém odvětví více mého osobního času a já jsem se musel
rozhodnout pro zajištění dalších odborníků se znalostmi vyššími,
než jsem měl já, když jsem odešel od evropského mlékařského
průmyslu v roce 1949, tj. před deseti lety. V Evropě,
zvláště ve Finsku, Dánsku a Holandsku, byla sýrařská technologie
po stránce technické a vědecké na vyšší úrovni než v Austrálii,
kde čedar a Kraft Modrý obal byly stále nedotknutelnou
"svatyní". Austrálie neuznávala speciality sýrů a až do roku
1970 nevěnovala pozornost plísňovým specialitám se silnou
aromatickou vůní (limburský, romadúr, tvarůžky) nebo sýrům
s kouzelnýma očima. Sexless sýry byly jedinou anglickou a australskou
pochoutkou. Pochopitelně v Austrálii nebyli odborníci
na výrobu sýrových specialit a nebyli ani zákazníci. Musel jsem
se smířit se zajímavou skutečností, že odborníky musím shánět
v Evropě a zákazníky s potřebnou dávkou trpělivosti vychovat."
(citace: Jindřich Nermuť, Milan Vyhnálek:
Kde je tráva zelenější?; EWA Edition Praha, 1992)
Za svůj významný přínos pro mlékárenství Austrálie
byl pan Milan Vyhnálek poctěn od anglické královny Alžběty
II. vyznamenáním "BHP Award of Excelence". Za svoji
práci získal celou řadu dalších ocenění od představitelů
různých vlád, ale i představitelů průmyslu. A byl vždy ctěn
jako významný občan ve svém společenství. Svět byl jeho
domovem, srdce ale nechal v Hnátnici. Zemřel 10. 3. 2013.
Australský senátor za Tasmánii pan Brian Roper Archer
o jeho první společnosti prohlásil: "Vzrůst Lactosu a jeho
vývoj až do stadia, kdy se stal přínosem v mezinárodním světě
sýrů jako součást světové skupiny Bongrain, už to samo je
význačným úspěchem."
Významný rozvoj australského sýrařství nastal zejména
v osmdesátých letech minulého století v době "zlatého
období" australské ekonomiky. Speciální druhy sýrů dosud
dovážené zejména z Evropy se staly natolik oblíbenými, že
je do svého výrobního programu zařadily mnohé sýrárny
a postupně se začaly napodobovat a vylepšovat i slavné
evropské sýry s chráněným označením původu.
V roce 1994 založili
mladí sýraři profesní organizaci
"Australian Specialist
Cheesemakers? Association"
(Australský svaz speciálních
sýrařů) a podíl výroby sýrařských specialit od této doby každoročně
roste.
Při příležitosti mé návštěvy Austrálie v roce 2004, kdy
jsem tu byl na celosvětovém mlékařském kongresu, jsem
byl několikrát konfrontován s neobyčejně vysokou a skutečně
vynikající kvalitou australských sýrů. Až do této doby
jsem Austrálii pokládal pouze za zemi, která vyrábí obrovská
kvanta čedaru a různých blokových sýrů určených především
pro export. Dobře jsem věděl, že cena takovýchto industriálních
výrobků bývá pouze okolo 3 U$D/kg, a o kvalitě jsem
tedy nikdy moc neuvažoval. Samozřejmě, že i takovéto sýry
se v zemi, která je v mléce z poloviny přebytková, vyrábějí.
Dnes však už vím, že Austrálie produkuje především opravdové
skvosty a perly sýrařského umění.
Ve státu Victoria jsem měl možnost nejprve navštívit
dvě menší sýrárny. Tou první byla malá sýrárna přímo na
farmě s označením "biodynamická". Zpracovávali tu organické
biomléko z vlastní farmy na několik druhů polotvrdých
sýrů holandského typu a na sýry typu čedar, ale také zde vyráběli
velmi kvalitní krémovitý jogurt řeckého typu. Sýry nesly
značkovou etiketu Piano Hill a byly hned v několika stupních
zralosti. Skutečně vynikající byly především sýr s označením
Ironstone ("železný kámen"), který zrál pod vlastní
kůrou od 9 do 12 měsíců, a stejně tak sýr s etiketou Ironstone
Extra Mature, dozrávající po dobu 18 měsíců. Chuť sýrů byla
výrazná, pikantní, velmi prozrálá a vykrystalizované aminokyseliny
"vrzaly" mezi zuby. Konzistence byla přitom velmi
jemná, elastická. Sýry zde na farmě Piano Hill vyráběli pouze
4 pracovníci (farmářova rodina), a i když byla produkce velmi
nízká, pouze 20 tun za rok, bylo možné sýry zakoupit ve speciálních
obchodech a předních obchodních domech i ve velkých
městech, kde jsem se s nimi také setkal.
Druhá navštívená sýrárna
byla o poznání větší,
sýřila již 60-80 tisíc litrů
mléka na sýry denně, a opět
se jednalo o mléko z vlastní
farmy. Sýrárna JINDI
CHEESE vyráběla široký
sortiment plísňových sýrů, a to jak s plísní na povrchu, tak
s plísní uvnitř hmoty.
Výrobce je známý především pravidelnou
účastí na světové sýrařské soutěži v americkém Wisconsinu.
Sýr Jindi Brie zde byl již několikrát oceněn. Poprvé
v roce 2002 jako "Světový šampion", tedy absolutní vítěz této
celosvětové sýrařské přehlídky, podruhé opět v roce 2004 jako
vítěz ve své kategorii, tedy mezi sýry z kravského mléka s bílou
plísní na povrchu. Vedle plísňových sýrů měl výrobce JINDI
v nabídce také řadu sýrů typu čedar.
Velkolepým gurmánským zážitkem na Světovém
mlékařském summitu pro mě byla uvítací recepce přímo
v prostorách konferenčního centra nazvaná "DAIRY
DOWNUNDER". Australští sýraři na ní prezentovali své
sýrařské umění a bylo skutečně na co se dívat, ale především
pak co chutnat. Bez nadsázky bych odhadl počet vystavovaných
a nabízených sýrů a sýrových specialit na více než jedno
sto. Byly zde zastoupeny sýry ze všech možných druhů mlék,
v různých stupních zralosti, modré sýry například zrající pod
voskem, čerstvé kozí sýry marinované v olejových nálevech,
ovčí sýry neskutečných chutí a tvarů. Nejen Australan, ale
každý tu musel říci: "Great!"
Každý z účastníků této velkolepé sýrové přehlídky si
mohl sám vybrat svého favorita a vítězem této "soutěže popularity",
ovšem vztaženo pouze na vzhled výrobku, a především
pak na jeho chuť a vůni, se stal skvělý modrý sýr Roaring
Forties Blue ze sýrárny King Island Dairy z malého ostrova
západní Tasmánie (viz sýr na obrázku). Sýr ve stáří 9 měsíců,
polotvrdé konzistence, zrál pod černým parafi novým nátěrem
a jeho chuť by předčila mnohé francouzské AOC produkty.
Tato tasmánská sýrárna promuje své sýry pod ústředním
sloganem "Žádný obyčejný ostrov, žádné obyčejné sýry",
a jak se zdá, tak je to skutečně pravda. Později jsem v Melbourne
hovořil na toto téma s generálním ředitelem francouzského
mlékařského svazu CEDIL, panem Ives Boutonnatem,
který plně sdílel můj názor.
V příštím pokračování mého australského putování za
sýry si podrobně popíšeme některé australské sýry a podíváme
se na udělování australských mlékařských cen "AUSTRALIAN
GRAND DAIRY AWARDS". (Pokračování)
Převzato z Potravinářské revue.