11. 12. 2013 - Sýry jsou krásné a chutné výrobky z mléka, výrobky
s opravdu tou nejvyšší přidanou hodnotou, kterou lze
zhodnocením mléka získat. Spotřebitelé si je nekupují vždy
pouze jako "běžnou" potravinu, ale jejich konzumace může
být pro některé z nich i skutečným chuťovým zážitkem, slavnostním
aktem, a v případě některých "sýrových" národů,
např. Francouzů, doslova i životním stylem. Výroba jednotlivých
druhů sýrů je proto dosti často velmi složitá, obzvláště
pak těch "speciálních", afi novaných, a pak také těch, jejichž
zrání trvá několik měsíců a někdy i roků. A to je také
důvod, proč se u žádného jiného mlékárenského výrobku nevyskytuje
takové množství vad či defektů jako právě u sýrů,
ke kterým může v průběhu složitých biochemických přeměn
v době výroby a zrání docházet.
Celý článek.