Laktos collection - English version

Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria" v Castel Gandolfo

Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria" v Castel Gandolfo V městečku Castel Gandolfo vzdáleném asi hodinu jízdy po via Appia na jih od Říma najdete malou faremní (bio)mlékárnu "Fattoria Villa Pontificio". Tato mlékárna, kterou vede Dott. Alessandro Reali, se nikterak neliší od jiných mlékáren.

Moderní technologická zařízení, vše samozřejmě v nerezu, a stejně tak přísné zásady hygieny a bezpečné potravinářské výroby jako v každém jiném mlékárenském závodě.

Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria Tato mlékárna se liší snad jenom svou skromnou velikostí, a pak zejména svým posláním: dodávat každý den do sídla papeže ve Vatikánu kvalitní a především čerstvé mléčné výrobky. Na zemědělské farmě patřící této "fattorii" chovají pouze 34 dojnic, pro které mají v dojírně šest stání. Na první pohled se tedy jedná o podnik odpovídající středně veliké rodinné farmě, kterých je v Evropě celá řada. Mléko od zdejších krav v objemu okolo 1000 litrů denně zde zpracovávají na sýry, pasterované konzumní mléko, máslo a jogurty.

S výstavbou farmy s mlékárnou se zde začalo v roce 1934 z vůle papeže Pia XI. Dnes tu kromě uvedeného počtu dojnic chovají ještě asi 500 slepic a kuřat, 40 býků na maso, králíky, a dokonce i dva pštrosy, a vedle toho se starají také o staré olivové háje. Místní olivový olej je vyhlášený a rovněž odsud směřuje na papežův stůl. Celý zemědělský a potravinářský podnik je součástí letní papežské rezidence rozprostírající se na 55 ha, uprostřed které stojí papežské sídlo Villa Barberina a nádherné terasovité zahrady Belvederu, ve kterých již po staletí papežové v létě často odpočívají.

Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoriaPapežská letní rezidence byla původně veřejnosti nepřístupná, až teprve současný papež František ji otevřel v loňském roce návštěvníkům a hned si ji za rok prohlédlo na osm tisíc zvídavých turistů, kteří sem přijíždějí především do zahrad. Toho, kdo se rozhodne navštívit také farmu, čeká ochutnávka zdejších mléčných lahůdek. S výrobky z Castel Gandolfo se však běžní lidé mohou setkat ještě také v malém supermarketu "Annona" situovaném přímo uprostřed Vatikánu. Nejoblíbenější z nich je ale zřejmě jogurt, který není v chuti příliš kyselý a v konzistenci ani není příliš hustý, protože tu do mléka nepřidávají sušené odstředěné mléko, ale zakysávají jen a pouze čerstvé nadojené mléko. V moderních otevřených stájích se pohybují spokojené dojnice, které jsou krmené výlučně senem a obilnými silážemi z vlastní rostlinné výroby. Stájemi v nadmořské výšce asi 400 metrů neustále profukuje vítr vanoucí sem od 40 km vzdáleného Středozemního moře. Tyto "klimatické podmínky" tak umožňují dojnicím dobře přestát i horké letní dny.

Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria

Na této "ekologické" farmě se prý pracuje se stejnými technikami a postupy jako před sto lety. Farmáři využívají pouze přírodní statková hnojiva, syntetické chemické látky použijí jen zcela výjimečně. To samé platí i o vlastní mlékárně, kde nenajdete žádné chemické přídatné látky.

Ředitel mlékárny Dott. Alessandro Reali říká: "Pro naše výrobky zde nepotřebujeme žádné logo, že se jedná o biopotraviny, stále tu pracujeme tak, jak tu začínal po otevření mlékárny ve třicátých letech minulého století můj otec." A hbitě vám k ochutnání nabídne tří místní sýry - lisovaný zrající sýr Primosale, pak samozřejmě skvělou Mozzarellu a také syrovátkovou Ricottu.

Putování tentokrát nejenom za sýry vatikánská "fattoria

"Vysoký jakostní standard našich mléčných produktů stejně jako další zdejší zemědělské produkce můžeme mít pouze tehdy, udržíme-li všechny výrobní kroky v našich rukou. Pracujeme přitom velmi hospodárně a také se snažíme vydělat si něco navíc, když prodáme určitý podíl našich výrobků zde v Castel Gandolfo turistům nebo zákazníkům z celého světa v našem vatikánském supermarketu," dodává Dott. Reali.

Poznámka: Tuto krátkou reportáž jsem napsal po vyprávění Alexandra Antona, generálního tajemníka EDA, který letos fattorii navštívil, a také podle několika novinových článků stažených z internetu.

Převzato z Potravinářské revue.


Ing. JIŘÍ KOPÁČEK, CSc.
08. 05. 2016, Českomoravský svaz mlékárenský
Novinky
Španělsko
Španělsko
17. 05. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
12. 05. 2024: Celá novinka

Kanada
Kanada
07. 05. 2024: Celá novinka

Polsko
Polsko
02. 05. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
27. 04. 2024: Celá novinka

Slovensko
Slovensko
22. 04. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz