Laktos collection - English version

Veletrh Biofach 2019 s pohledem na mléčné výrobky - 1. část

Veletrh Biofach 2019 s pohledem na mléčné výrobky - 1. část Ve dnech 12. - 15. února 2019 se v Norimberku konal již 30. ročník mezinárodního veletrhu biopotravin BIOFACH. Více než 51.500 návštěvníků ze 143 zemí mělo letos příležitost si prohlédnout ověřené i nové produkty ekologického hospodaření, které prezentovalo 2.989 vystavovatelů z 98 zemí. Nejvíce jich bylo z Německa a v "silné pětce" byla ještě Itálie, Rakousko, Francie a Španělsko. Doprovodný program tvořilo množství přednášek a seminářů v rámci paralelně probíhajícího kongresu i mimo něj.

České firmy vystavovaly na veletrhu samostatně i ve společném stánku pod záštitou Ministerstva zemědělství. Zde byly mléčné výrobky zastoupeny díky firmám České ghíčko a Biofarmě DoRa a ekofarmě Javorník, která obě měly svoje čerstvé mléčné výrobky vystaveny v rámci Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO. Bio ovoce jako složku do mléčných výrobků pak nabízela našim mlékárnám dobře známá společnost Frujo.

Nedaleko českého stánku se nacházel národní stánek slovenský, kde jediné zastoupení mléčných výrobků představovaly bio jogurty se značkou Zelený Klátov, které vyrábí jihoslovenská firma Búšlak v Dunajském Klatově, zaměřená primárně na výrobu panenského slunečnicového oleje. Jejich bio jogurty nicméně letos obdržely cenu Danubius Gastro 2019.

Ve stejné hale byl i lotyšský stánek se sýry značky Cesvaine - bochníky a porcemi polotvrdých sýrů maasdam, gouda, tylžský a čedar.

Zajímavá byla prezentace velké litevské firmy auga (údajně největší evropský výrobce biopotravin), která měla produkci biomléka začleněnu do svého širšího podnikání v oboru - pěstování obilovin, produkci vajec a pěstování žampiónů tak, že odpadní produkty jedné výroby slouží k produkci druhé. Tento výrobce představoval na Biofachu jako novinku milkshake v několika příchutích (vanilka, jahoda, banán a kakao) s vyšším obsahem bílkovin. Firma doufá, že litevští spotřebitelé si tento výrobek oblíbí navzdory faktu, že je UHT, neboť při konzumaci mléka dávají jednoznačně přednost čerstvému pasterovanému a UHT mléko na litevském trhu prý představuje jen velmi malý podíl.

V rámci národního stánku Ukrajiny byly k vidění i tradiční mléčné bio výrobky s originálním designem, které je možno vidět na ukrajinském trhu již řadu let, ale postupně k nim přibývají novinky.

Na polském stánku bylo vystaveno jen několik čerstvých mléčných výrobků "OSM Jasienica Rosielna" a faremních kozích sýrů. Vlastní stánek na Biofachu měl největší distributor biopotravin v Polsku, firma Bio Planet.

Na Biofachu byla samozřejmě přítomna známá bulharská firma Kondov, která je specialistou především na čerstvé sýry z kozího mléka, ale vyrábí též sýry z mléka kravského a ovčího. Hned zpočátku investovala do výroby a balení tak, aby měla požadovanou trvanlivost, a úspěšně exportuje do mnoha zemí v Evropě i mimo ni. Na veletrhu představila další novinku svého širokého portfólia - čerstvý ovčí sýr s oreganem.

Britské barvy zastupovala Lye Cross Farm, jejíž čedary - spíše však z konvenčního mléka - můžeme zakoupit i na českém trhu. Majitelem je rodina Alvisů, která hospodaří již více než 100 let na pozemcích v Sommersetu, jen 7 km daleko od Cheddaru. Sýry začali vyrábět v roce 1952 a zaměřili se samozřejmě na čedar.

Dnes mají 1200 kusů dojného skotu a výrobu čedarů i dalších sýrů stále zdokonalují. Jsou nositeli řady ocenění a svoje sýry exportují do více než 90 zemí světa. Na obalu bio čedaru můžeme vidět informace důležité pro trh USA: značku USDA a nápis "100 % grass-fed milk", čili mléko od krav krmených trávou.

Obdivuhodným růstem prochází irská firma The Little Milk Co., zejména když uvážíme, že ji založila skupina 10 rodinných farem teprve v roce 2008 za účelem dosažení lepších cen mléka a s výrobou sýrů začali až v roce 2012! Najali výborného sýraře, investovali do vybavení sýrárny, do vytvoření a propagace značky a vybrali klíčový výrobek - čedar. Sýry se dařilo vyrábět v tak vysoké kvalitě, že začaly sklízet ocenění. S prvními výstavami přišel i zájem ze zahraničí. Stěžejní je trh v Německu, kde spotřebitelé kupují zároveň "image irské zelené krajiny, kde jsou krávy po celý rok venku na pastvinách", a kde je jenom trh s bio výrobky větší než celý trh mléčných výrobků v Irsku. Dalšími významnými trhy jsou Spojené státy a Francie, ale společnost exportuje do 17 zemí světa, včetně asijských. Export již představuje 80 % obratu a stále roste. Proto je zájem přibírat další dodavatele bio mléka (v roce 2017 jich bylo již 40).

Výborné sýry jsem ochutnala u stánku holandské firmy Heerlijkheid Marienwaerdt. Sídlí na pozemcích, kde první budovy byly vystavěny v roce 1129 při založení opatství, takže rodina, která firmu vlastní, se stará také o budovy národní kulturní památky. Budovy a pozemky též poskytují k pronájmu na nejrůznější akce. Vlastníci jsou potomky šlechtické rodiny, která zakoupila panství v roce 1734, takže se v místě udržuje dlouhá kontinuita hospodaření.

Kromě chovu krav a produkce řady zrajících sýrů pěstují také ekologicky vlastní zeleninu a ovoce, z něhož vyrábějí marmelády, které ladí se zmíněnými sýry - jak mohu potvrdit. Sýry holandského typu jsou vyráběné ve tvaru typických bochníků a zrají minimálně několik měsíců, ale i déle. Lahodnou chutí oplýval sýr šestiměsíční i sýr zrající rok a půl.

Z rakouských firem nebylo možno opomenout návštěvu stánku Kärntnermilch s rozšiřujícím se sortimentem pod značkou "Bio Wiesenmilch" (Luční mléko), která upoutala již před dvěma lety výjimečným designem, kterým se od té doby zjevně inspirovaly i některé německé mlékárny.

Rakousko-německá společnost Käse Rebellen, která měla opět nepřehlédnutelný stánek v podobě interiéru tradiční horské chaty s mnoha druhy horských sýrů, zase dlouhodobě staví na tom, že její sýry jsou ze senného mléka (Heumilch). I když v jejich chladicím regále jsem si všimla také jedné výseče sýra s nápisem "Wiesenmilch", tedy "Luční mléko". Jejich sýr Rebel s dýňovými semínky získal cenu Biofachu za nejlepší novinku v kategorii čerstvých výrobků.

Převzato z Mlékařských listů.


PhDr. Hana Přibylová
30. 07. 2019, Českomoravský svaz mlékárenský
Novinky
Francie
Francie
29. 10. 2024: Celá novinka

Norsko
Norsko
24. 10. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
19. 10. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
14. 10. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
09. 10. 2024: Celá novinka

USA
USA
04. 10. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz