Laktos collection - English version

Sýr roku 2022

Sýr rokuPrvního června se v Národním zemědělském muzeu v Praze sešlo na 170 pozvaných hostů, aby společně oslavili Světový den mléka (World Milk Day), kterým mlékárenská veřejnost již od roku 1957 každoročně připomíná a oslavuje nezastupitelný význam mléka a mléčných výrobků ve výživě, ale také jejich roli v obživě a zaměstnanosti. Nejprve tomu bylo vždy čtvrté úterý v měsíci květnu, v roce 2001 však rozhodla Světová organizace pro zemědělství a výživu při Spojených národech (FAO), že se bude tento svátek po celém světě připomínat vždy 1. června, stejně tak jako Mezinárodní den dětí. Slavnostní akci zorganizovaly společně Českomoravský svaz mlékárenský, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře České republiky, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Záštitu nad letošní akcí převzal ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

V úvodních proslovech vystoupili předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a náměstek ministra zemědělství zodpovědný za řízení Sekce potravinářství Jindřich Fialka. Ve svých vystoupeních se shodně vyjádřili, že mléko je nejen hodnotnou potravinou, ale také velmi citlivou světovou komoditou procházející složitými cyklickými výkyvy, jejichž vývoj je ovlivňován celou řadou externích faktorů, od počasí počínaje až po vývoj makroekonomiky a politiky konče. V letošním roce je však tento vývoj poznamenán válečným konfliktem na Ukrajině a všemi jeho důsledky a dopady projevujícími se v celosvětové ekonomice, hospodářství i v běžném životě, mlékárenství z tohoto nevyjímaje.

Řečníci také uvedli, že poslední dva roky nebyly pro prvovýrobce mléka a jeho zpracovatele jednoduché, a poděkovali prvovýrobcům a zpracovatelům mléka, jak se dokázali vypořádat se složitou pandemickou situací. Po celé uvedené období bylo vždy vykoupeno a zpracováno veškeré vyprodukované mléko a nedošlo k přerušení ani výpadkům v zásobování. Také v dnešní době, kdy se potýkáme s dopady ukrajinské krize, stagnací hospodářského růstu, s vysokou inflací, ale rovněž s řešením zpřísňujících environmentálních opatření, stojí před sektorem stejná výzva k překlenutí této složité situace.

S klíčovým příspěvkem nazvaným "Mléko a mléčné výrobky ? nepostradatelná součást výživy moderního člověka" předstoupil před účastníky oslav prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové a předseda Akademického senátu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

závěru svého vystoupení shrnul nejvýznamnější benefity mléčné stravy pro lidskou populaci. A to zejména prokazatelný efekt na zdraví kostí a prevence osteoporózy, zastoupení cenných makro- a mikronutrientů, široké výrobkové portfolio zaměřené na všechny spotřebitelské skupiny, dětmi a mládeží počínaje přes dospělého konzumenta až po seniorskou kategorii konče, ale také nabídku speciálních výrobků, pro kojence, batolata, těhotné ženy a kojící matky, osoby s metabolickými poruchami apod. Pan profesor dále zdůraznil význam zakysaných mléčných výrobků a funkčních potravin.

Předseda mlékárenského svazu Jiří Kopáček při této příležitosti zopakoval slavný výrok bývalého britského premiéra Winstona Churchila z roku 1943: "Není lepší investice pro kteroukoli společnost než dávat mléko dětem," a vyzval čestné hosty ke společnému přípitku mlékem. Účastníci shromáždění při tom pozvedli krabičku s mlékem určenou pro distribuci dětem v základních školách.

Hlavním bodem slavnostního programu pak bylo vyhlášení výsledků tradiční české soutěže o Mlékárenské výrobky a Novinky roku 2022. V letošním roce se konal již 19. ročník této soutěže. Do té letošní přihlásilo 21 výrobců svých 55 výrobků, přičemž 28 jich také soutěžilo o ocenění "Novinka roku".

Výrobky byly hodnoceny celkem v 8 kategoriích, a to:
1. Zakysané mléčné nápoje
2. Jogurty a zakysané výrobky
3. Mléčné a tvarohové dezerty
4. Přírodní sýry čerstvé a tvaroh
5. Přírodní sýry měkké (a plísňové)
6. Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
7. Tavené sýry
8. Tvarohové a mléčné pomazánky

Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo 4. května na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, "nové" výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích jogurtů a zakysaných výrobků a mléčných a tvarohových dezertů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly rozděleny do celkem čtyř kategorií. Za nový trend je letos možné označit vysokoproteinové výrobky, ale také výrobky s novými typy ochucení určené pro náročné spotřebitele a gurmány. Pro český trh je také zcela nový speciální polotekutý puding holandského typu označovaný jako Vla. Pokračujícím trendem výrobců zůstávají stále reformulace, tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky zdravé výživy, např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou.

A jak soutěž dopadla?

V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 26 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 12 nových a inovovaných výrobků.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr Sedlčanský Hermelín Originál ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a. s., kterému porotci přidělili 96,7 bodů z celkových 100 možných.

V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem 26 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 12 nových a inovovaných výrobků:


Ing. JIŘÍ KOPÁČEK, CSc.
Novinky
Slovensko
Slovensko
22. 04. 2024: Celá novinka

Irsko
Irsko
17. 04. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
12. 04. 2024: Celá novinka

Švýcarsko
Švýcarsko
07. 04. 2024: Celá novinka

Španělsko
Španělsko
02. 04. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
28. 03. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz