27. 06. 2017 - K sepsání dalšího dílu nekonečného seriálu "Putování
za sýry" mě přiměla má nedávná účast na kongresu
Evropské mlékařské asociace konaném na Azurovém
pobřeží ve francouzském městě Nice. Kromě bohatého
kongresového programu nám naši francouzští kolegové
z Francouzské asociace zpracovatelů mléka (ATLA)
dopřáli zcela nevšedního gastronomického zážitku, kterým
byla uvítací recepce s přehlídkou všech současných
45 francouzských sýrů s chráněným označením původu,
ale i 3 másel a 2 smetan nesoucích tuto pečeť vysoké kvality.
To vše bylo navíc doprovázeno ochutnávkou vybraných
pravých šampaňských vín.
Určitě není sporu o tom, že zejména sýry jsou ve
Francii neopominutelnou součástí oběda nebo večeře
a že patří k francouzské gastronomické kultuře, kterou
dokonce uznalo UNESCO jako nehmotné kulturní
dědictví. Chutě zdejších sýrů se mění nejen podle toho, zda
jsou vyrobené z kravského, ovčího nebo kozího mléka, ale
jsou odlišné také podle regionů, kde se vyrábějí, a v řadě
případů mohou být různé i podle ročního období.
Celý článek