Prvního června se v Národním zemědělském muzeu v Praze
sešlo na 170 pozvaných hostů, aby společně oslavili
Světový den mléka (World Milk Day), kterým mlékárenská
veřejnost již od roku 1957 každoročně připomíná a oslavuje
nezastupitelný význam mléka a mléčných výrobků ve výživě,
ale také jejich roli v obživě a zaměstnanosti. Nejprve tomu
bylo vždy čtvrté úterý v měsíci květnu, v roce 2001 však rozhodla
Světová organizace pro zemědělství a výživu při Spojených
národech (FAO), že se bude tento svátek po celém světě
připomínat vždy 1. června, stejně tak jako Mezinárodní den
dětí. Slavnostní akci zorganizovaly společně Českomoravský
svaz mlékárenský, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře
České republiky, Český komitét Mezinárodní mlékařské
federace a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
Záštitu nad letošní akcí převzal ministr zemědělství Zdeněk
Nekula.
V úvodních proslovech vystoupili předseda Českomoravského
svazu mlékárenského Jiří Kopáček, prezidentka
Potravinářské komory ČR Dana Večeřová a náměstek ministra
zemědělství zodpovědný za řízení Sekce potravinářství
Jindřich Fialka. Ve svých vystoupeních se shodně vyjádřili,
že mléko je nejen hodnotnou potravinou, ale také velmi citlivou
světovou komoditou procházející složitými cyklickými
výkyvy, jejichž vývoj je ovlivňován celou řadou externích faktorů,
od počasí počínaje až po vývoj makroekonomiky a politiky
konče. V letošním roce je však tento vývoj poznamenán
válečným konfliktem na Ukrajině a všemi jeho důsledky
a dopady projevujícími se v celosvětové ekonomice, hospodářství
i v běžném životě, mlékárenství z tohoto nevyjímaje.
Řečníci také uvedli, že poslední dva roky nebyly pro
prvovýrobce mléka a jeho zpracovatele jednoduché, a poděkovali
prvovýrobcům a zpracovatelům mléka, jak se dokázali
vypořádat se složitou pandemickou situací. Po celé
uvedené období bylo vždy vykoupeno a zpracováno veškeré
vyprodukované mléko a nedošlo k přerušení ani výpadkům
v zásobování. Také v dnešní době, kdy se potýkáme s dopady
ukrajinské krize, stagnací hospodářského růstu, s vysokou
inflací, ale rovněž s řešením zpřísňujících environmentálních
opatření, stojí před sektorem stejná výzva k překlenutí této
složité situace.
S klíčovým příspěvkem nazvaným "Mléko a mléčné
výrobky ? nepostradatelná součást výživy moderního člověka"
předstoupil před účastníky oslav prof. RNDr. Jan
Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie
Fakultní nemocnice v Hradci Králové a předseda Akademického
senátu Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.
závěru svého vystoupení shrnul nejvýznamnější benefity
mléčné stravy pro lidskou populaci. A to zejména prokazatelný
efekt na zdraví kostí a prevence osteoporózy, zastoupení
cenných makro- a mikronutrientů, široké výrobkové portfolio
zaměřené na všechny spotřebitelské skupiny, dětmi a mládeží
počínaje přes dospělého konzumenta až po seniorskou kategorii
konče, ale také nabídku speciálních výrobků, pro kojence,
batolata, těhotné ženy a kojící matky, osoby s metabolickými
poruchami apod. Pan profesor dále zdůraznil význam zakysaných
mléčných výrobků a funkčních potravin.
Předseda mlékárenského svazu Jiří Kopáček při této příležitosti
zopakoval slavný výrok bývalého britského premiéra Winstona Churchila z roku 1943: "Není lepší investice pro
kteroukoli společnost než dávat mléko dětem," a vyzval čestné
hosty ke společnému přípitku mlékem. Účastníci shromáždění
při tom pozvedli krabičku s mlékem určenou pro distribuci
dětem v základních školách.
Hlavním bodem slavnostního programu pak bylo vyhlášení
výsledků tradiční české soutěže o Mlékárenské výrobky
a Novinky roku 2022. V letošním roce se konal již 19. ročník
této soutěže. Do té letošní přihlásilo 21 výrobců svých
55 výrobků, přičemž 28 jich také soutěžilo o ocenění
"Novinka roku".
Výrobky byly hodnoceny celkem v 8 kategoriích, a to:
1. Zakysané mléčné nápoje
2. Jogurty a zakysané výrobky
3. Mléčné a tvarohové dezerty
4. Přírodní sýry čerstvé a tvaroh
5. Přírodní sýry měkké (a plísňové)
6. Přírodní sýry polotvrdé a tvrdé
7. Tavené sýry
8. Tvarohové a mléčné pomazánky
Hodnocení za účasti 16 nezávislých porotců proběhlo
4. května na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha.
Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených
soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na
trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje
a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové
legislativy.
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní
a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou
skupinu, "nové" výživové parametry, reformulace, atraktivitu
pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl v kategoriích
jogurtů a zakysaných výrobků a mléčných a tvarohových
dezertů, výrobci přihlásili také vysoký počet sýrů, které byly
rozděleny do celkem čtyř kategorií. Za nový trend je letos
možné označit vysokoproteinové výrobky, ale také výrobky
s novými typy ochucení určené pro náročné spotřebitele a gurmány.
Pro český trh je také zcela nový speciální polotekutý
puding holandského typu označovaný jako Vla. Pokračujícím
trendem výrobců zůstávají stále reformulace, tedy takové
úpravy složení výrobků, které odrážejí současné požadavky
zdravé výživy, např. snižování obsahu cukru, soli, přídatných
látek či obohacování jinou výživově hodnotnou komponentou.
A jak soutěž dopadla?
V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem
26 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 12 nových
a inovovaných výrobků.
Absolutním vítězem v letošní soutěži se stal tradiční sýr
Sedlčanský Hermelín Originál ze společnosti Savencia Fromage
& Dairy Czech Republic, a. s., kterému porotci přidělili
96,7 bodů z celkových 100 možných.
V soutěži o nejlepší novinku roku soutěžilo celkem
26 výrobků, ze kterých toto ocenění dostalo celkem 12 nových
a inovovaných výrobků: