Každoročně 1. června si mlékařská veřejnost připomíná a slaví "Světový den mléka", který byl poprvé vyhlášen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Mezinárodní mlékařskou federací (IDF) již před 64 lety.
Mléko a mléčné výrobky patří bezpochyby mezi nejzákladnější
potraviny, ve které se skrývají nejcennější nutriční
komponenty významné pro naši výživu a zdravý, nebo chcete-li
normální život a vývoj. Jsou to zejména cenné mléčné bílkoviny
podporující tvorbu a udržování svalové hmoty, mléčný
cukr laktóza důležitý pro trávení a napomáhající organismu
vstřebávat minerály, ale také lehce stravitelný a chutný
mléčný tuk dodávající organismu potřebnou energii. Určitě
nelze zapomenout také na 87 % vody v mléce udržující rovnováhu
tekutin v organismu, ale zejména je u mléka a mléčných
výrobků potřeba zdůraznit přítomnost vitaminů a minerálních
látek, a to především vápníku, který má zásadní význam
pro utváření silných kostí a zdravých zubů. Mezi vitaminy je
potřeba zmínit přinejmenším vitaminy skupiny B, které jsou
tolik důležité pro metabolismus a fungování nervového systému.
Jak nejlépe si připomenout tento svátek mlékařů než
představením nových mléčných výrobků, které české mlékárny
připravily pro své spotřebitele a o které opět rozšířily
pestrou, lákavou, a především chutnou paletu
mléčných výrobků na pultech a v regálech našich prodejen.
Českomoravský svaz mlékárenský po roční koronavirové
přestávce proto zorganizoval v pořadí již 18. ročník celorepublikové soutěže o "Mlékárenský
výrobek roku 2021" a "Novinku roku 2021". Zájem
o soutěž byl tento rok maximální a celkem 19 mlékárenských
podniků do soutěže přihlásilo 73 výrobků, mezi kterými
bylo 54 novinek.
Hodnocení soutěže proběhlo na Ústavu mléka, tuků
a kosmetiky Vysoké školy chemicko-technologické dne
25. května a soutěžní výrobky hodnotilo celkem 15 nezávislých
porotců z Výzkumného ústavu mlékárenského, VŠCHT
Praha, Mendlovy univerzity Brno, Jihočeské univerzity,
Potravinářské komory České republiky a Českomoravského
svazu mlékárenského.
Při hodnocení se posuzovala nejenom celková kvalita
přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost
na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu
prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné
potravinové legislativy.
Absolutním vítězem
"Mlékárenského výrobku roku 2021" se stal
"Sýr na pánev klasik" z jihočeské Madety
U novinek hodnotily komise stupeň produktové, procesní
a obalové inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu,
"nové" výživové parametry, reformulace, atraktivitu
pro spotřebitele a také přínos použitého obalu pro životní
prostředí.
Nejvyšší počet soutěžních výrobků byl tentokrát v kategorii
jogurtů a v kategorii tvarohových a smetanových krémů.
Sýry pak byly rozděleny celkem do 4 soutěžních kategorií,
kdy nejpočetnější z nich tvořily pařené sýry.
Pokračujícím trendem výrobců zůstávají zejména reformulace,
tedy takové úpravy složení výrobků, které odrážejí
požadavky zdravé výživy, např. snížení obsahu cukru, soli,
přídatných látek či obohacování jinou výživově hodnotnou
komponentou. Zastoupeny byly i bezlaktózové mléčné
výrobky určené spotřebitelům trpícím laktózovou intolerancí
a také nové bio mléčné výrobky. Výrobci se často zaměřovali na udržitelnost, kdy bylo patrné používání ekologičtějších
typů obalů, například se sníženou uhlíkovou stopou (nižšími
emisemi CO2) a také se sníženým podílem plastů či jejich celkově
nižší hmotností.
Polabské mlékárny získaly v soutěži
největší počet ocenění
Inovační přínos přihlášených novinek byl tak vysoký,
že odborné komise rozhodly udělit ocenění "Novinka roku
2021" celkem 25 výrobkům. "Novinkou roku" s nejvyšším
počtem získaných bodů se pak stal moderní trendový výrobek
"Dip ke grilování - zakysaná smetana s příchutí papriky
s jalapeňos" z Polabských mlékáren.
Veřejné vyhlášení výsledků soutěže se v letošním roce
s ohledem na přetrvávající protipandemická opatření ještě
neuskuteční, Českomoravský svaz mlékárenský však uspořádá
v měsíci červnu tiskovou konferenci, na které novinářské
obci sdělí další podrobnosti o letošní soutěži.
Oceněné výrobky obdrží diplomy podepsané ministrem
zemědělství.
Vítězové v jednotlivých soutěžních kategoriích