07. 07. 2017 - V minulém putování jsme poprvé zavítali do Francie a zahájili naši "Tour de Fromage" v oblastech, které jsou sýrům po léta zasvěcené a kde vznikají opravdové skvosty francouzské sýrařské gastronomie. V další etapě této "Tour" se projedeme nejdříve údolím Loiry a potom zavítáme do hornaté oblasti "Franche Comté" a do Savojska. I zde poznáme, že ve Francii prostě sýry patří k životu, že jsou součástí osobitého životního stylu, ale také životní fi lozofi e tohoto národa.
I přesto však nebude mít proslulé tradiční francouzské sýrařství, které přivedlo na svět tolik skvělých sýrových druhů, jednoduchou budoucnost a bude se muset o své "přežití" doslova rvát. Ne snad kvůli nedostatku obchodních příležitostí, ne proto, že by o tradiční výrobky většinou s chráněným původem přestal být mezi spotřebiteli zájem, ale především kvůli tomu, že potravinářská legislativa zaštiťující se vědeckými studiemi a opírající se o potravinovou bezpečnost a různá zdravotní a výživová témata je mnohdy téměř neslučitelná s řemeslnými potřebami farmářů a drobných sýrařů, a hlavně s celou řadou skutečně tradičních výrobních a afi načních postupů, které si tito lidé po generace předávali. Bude proto na nás spotřebitelích a milovnících sýrů, abychom si udržitelnost řemeslných, selských a regionálních výrobků uhájili proti silným průmyslovým lobby a aby náš trvalý zájem o jejich koupi a spotřebu přispíval k zachování nejenom řemeslných, ale svým způsobem i kulturních tradic a dědictví.
Celý článek