V souvislosti s implementací propagačního programu
"Kvalitní evropské mléčné výrobky", které Českomoravský
svaz mlékárenský realizuje v Rusku, jsem mohl za
poslední tři roky na vlastní oči pozorovat změny ruského
trhu s mléčnými výrobky, a zejména pak změny na zdejším
trhu sýrů.
V roce 2013 a počátkem roku 2014 jsem se přesvědčil, že
Rusko je země s téměř nevyčerpatelným, a tedy velice slibným
spotřebitelským potenciálem, co se týče mléčných výrobků,
a především pak sýrů. Rusové mají sýry rádi, ale již tehdy to
pro ně byla poměrně drahá potravina, protože domácí velmi
omezená nabídka nestačila pokrýt poptávku a dovoz zejména
z Evropské unie byl pro "běžné" spotřebitele poměrně drahý.
Přesto o tento trh soutěžily jak globální společnosti, tak i další
významní výrobci sýrů, zejména z Evropské unie.
Ruský trh se sýry byl vnímán jako velmi slibný, s trvale
rostoucím potenciálem. Na tomto vývoji se podílela také
Česká republika, a zejména sýry z Madety a společnosti skupiny
Interlacto Group se postupně stávaly oblíbenými mezi
ruskými spotřebiteli. V posledních letech se "miláčkem spotřebitelů"
staly zejména modré sýry, a proto právě pro Jihočeskou
Nivu se na ruském trhu rýsovaly zlaté časy.
Ale to vše platilo bohužel jen do 6. srpna 2014, kdy
prezident Ruské federace Vladimír Putin rozhodl o uvalení
embarga na dovoz potravin coby ruské odvetě na evropské
sankce vůči Rusku. Vyhlášený zákaz dovozu se týkal ovoce,
zeleniny, masa, ryb, mléka a dalších mléčných produktů
z Evropské unie, Norska, USA, Kanady a Austrálie. Již dříve
z důvodů rusko-ukrajinského konfliktu byly Ruskem zastaveny
také obchodní vztahy s Ukrajinou.
V následující tabulce je znázorněn trh sýrů v Rusku od
roku 2010 do roku 2014 (údaje za loňský rok ještě nebyly zveřejněny).
Z tabulky je patrný významný propad dovozu za rok
2014 (-30,8 %). Zde je potřeba si uvědomit, že v tomto roce se
sankce týkaly pouze období 5 měsíců. Odhaduje se, že v roce
2015 byl propad dovozu sýrů daleko vyšší, a to přibližně -70%.
Z evropských zemí ovlivnilo ruské embargo nejvíce
Nizozemí, Německo a Finsko, kde znamenaly ruské sankce
v roce 2014 až 60% pokles vývozu do Ruska. Významně byly
ovlivněny rovněž pobaltské země, pro které představovalo
Rusko jejich tradiční exportní destinaci. Celkový export sýrů
z EU do Ruska se v roce 2014 snížil o 48 %.
Ukrajinský export sýrů do Ruska, který představoval
obvykle 85 % celkového vývozu, se náhle snížil o 75 %, což
Ukrajinu vyřadilo ze světové TOP-10 exportérů sýrů.
Vzhledem k tomu, že USA nebyly v minulosti významné
v oblasti exportu sýrů do Ruska, uvalené embargo je nijak
zvlášť nepoškodilo.
I když se ruský dovoz sýrů již v roce 2014 celkově snížil
o 30 %, zůstalo přesto Rusko největší dovozní destinací světa
pro sýry. Tradiční dovozce, zejména z Evropské unie, zde totiž
částečně zastoupilo Bělorusko, které zvýšilo svůj export do
Ruska o 20 %.
V dovozu si také polepšilo Švýcarsko, na které se
embargo nevztahuje, nicméně při ceně švýcarských sýrů,
které jsou dané vysokou cenou základní suroviny v této alpské
zemi, jsou tak jako tak z pohledu ceny švýcarské sýry pro ruského
spotřebitele jen stěží dostupné.
Dalším úspěšným dovozcem bylo až do listopadu 2015
také Turecko, ale po sestřelení ruského letadla tureckými
ozbrojenými silami nad tureckým územím byl i této zemi
ruský trh jednou pro vždy zapovězen.
Novými příchozími se vedle Běloruska dále staly státy
Jižní Ameriky, zejména Argentina a Uruguay, takže dnes na
ruském trhu objevíte i některé evropské značky, např. Milkana,
ovšem z jihoamerické produkce. V ruských supermarketech
můžete nakoupit rovněž bílé sýry ze Srbska
nebo různé sýry z Egypta a Íránu, ale také sýry z některých
bývalých sovětských republik, např. z Arménie. Sortiment
i množství je však velmi omezené a rovněž jejich "kvalita"
odpovídá spíše "sýrařské kultuře" těchto "exotických"
destinací.
Ruský trh se sýry tedy velmi silně utrpěl a dopady
embarga zasáhly v konečném důsledku také Rusko samotné.
Nejde jenom o to, že sýry jsou zde dnes téměř nedostatkovým
zbožím, protože se omezil výběr a výrazně se zvýšily ceny
(a to nejenom kvůli omezené nabídce, ale také kvůli dalšímu
propadu ruského rublu), ale tento defi cit rovněž významně
ovlivnil jejich celkovou kvalitu.
Celá řada bývalých ruských dovozců sýrů musela
na sebe vyhlásit bankrot (např. společnost OOO Agro).
Někteří zahraniční hráči, kteří v Rusku rovněž vyrábějí, se
snaží o zvyšování lokální výroby (např. společnosti Hochland
a Valio), ale i to je zase limitováno dostupným objemem
kvalitní mléčné suroviny, která prostě chybí. Výrobu zvýšily
také ruské společnosti, jako je Prosto, Moloko, Milkom či
Laktika a další, které navýšily až o 30?40 % svoji původní
produkci, ale ani toto nestačí pokrývat vysokou poptávku
a požadavky zákazníků. Kromě nedostatku tzv. "sýrového
mléka" je tu také významný nedostatek moderních zařízení
a technologických sýrařských celků, který rovněž limituje
výrobu požadovaného objemu prémiových sýrů. Pak je
tu ale ještě defi cit technologického know-how, tedy sýrařských
dovedností osob účastnících se na vlastní výrobě. Řada
výrobců se bohužel také často dopouští falšování, když ve
výrobě používá rostlinný tuk a jiné náhražky a své analogové
výrobky označuje jako sýry. Nutno poznamenat, že analogy,
kterými je dnešní ruský trh skutečně zaplaven, nemají spotřebitelé příliš v oblibě, ale často s ohledem na skutečnost,
že nic jiného v prodeji stejně není, i takovéto zboží nakupují.
Zajímavostí je, že nejméně bylo embargem postiženo
tavírenství a tavené sýry jsou na trhu poměrně dobře zastoupeny,
a jejich výroba v roce 2014 dokonce stoupla o přibližně
5 %. I když i zde si musíte dát pozor na analogy.
Nejvíce embargem zasaženou kategorií sýrů byly sýry
měkké a plísňové, jejichž sortimentní a množstevní nabídka
klesla na pouhých 40?50 %, v případě polotvrdých a tvrdých
sýrů, kde se lokální výroba zvýšila, představuje celkový propad
množství přibližně 13 %. Ale to jenom v případě, že nebudeme
uvažovat analogy, jinak i zde bude propad daleko vyšší.
Pokud se týká cen, tak už v roce 2014 stouply ceny sýrů
v průměru o 16 % a v důsledku oslabování rublu v loňském
roce docházelo k dalším cenovým nárůstům. V důsledku
embarga tedy nastal dominový efekt napříč geografi ckými
oblastmi a kategoriemi sýra. Dovozci se snaží najít alternativní
trhy s převisem nabídky, což má zase za následek,
že v exportujících zemích dochází ke snižování cen sýrů
s cílem prodat přebytečné zásoby na domácím trhu. Například
u pobaltských sousedů Ruska, tedy v Lotyšsku, Litvě
a v Estonsku, došlo po uvalení embarga k navýšení spotřeby polotvrdých a tvrdých sýrů
o 5 % vzhledem k významnému
snížení jejich cen
na domácím trhu. Vyšší
spotřeba přírodních sýrů
zase vyvolala snížení spotřeby
sýrů tavených,
a výsledkem je tedy i změna
ve spotřebitelských preferencích.
Přes značný negativní
dopad ruského embarga na
trh sýrů zůstává dlouhodobý
výhled vývoje globálního
trhu poměrně příznivý
a stejný trend se předpokládá
i v samotném Rusku.
Skandinávský koncern
ARLA dokonce uvedl ve své
výroční zprávě za rok 2014
poznámku, že "...zákaz
dovozu na ruský trh může být příležitostí k posílení naší spolupráce
s našimi ruskými partnery...", což nabízí spoustu dalších
otázek, jak se budou (muset) globální hráči v této situaci
do budoucna chovat.
Jisté je, že embargo trvá, v loňském roce bylo po potvrzení
evropských sankcí vůči Rusku opět prolongováno
o jeden další rok a pozorovatelé se vyjadřují v tom smyslu,
že se v roce 2016 ze strany Ruska určitě nic nezmění. Na
Světovém mlékárenském summitu IDF konaném v září
2015 v litevském Vilniusu prohlásil ruský mlékařský novinář
Michael Miščenko, ať se svět připraví na to, že embargo rozhodně
neskončí dříve než v roce 2018. Odůvodnil to zejména
tím, že teprve v tomto roce proběhnou v Rusku příští prezidentské
volby a současný ruský prezident ze své současné
pozice prý rozhodně neustoupí. Navíc obhajoval ruský
zákaz dovozu jako velice prospěšný pro samotné Rusko, protože prý znamená významnou
příležitost pro
rozvoj ruského mlékárenství
a nutné investice
v sektoru, které se musejí
uskutečnit. Západnímu
světu pak ve svém vystoupení
vzkázal, že pokud chce
opět vstoupit na ruský trh,
tak ať Rusku nabídne své
investice a začne zde působit
lokálně. To je ale ještě
dlouhý příběh, nebo spíše
"přání otcem myšlenky",
a tak se v dohledné době
nějaké významné změny na
ruském sýrovém trhu pravděpodobně
zatím nedočkáme.
Převzato z Potravinářské revue.