V městečku Castel Gandolfo vzdáleném asi hodinu jízdy
po via Appia na jih od Říma najdete malou faremní
(bio)mlékárnu "Fattoria Villa Pontificio". Tato mlékárna,
kterou vede Dott. Alessandro Reali, se nikterak neliší
od jiných mlékáren.
Moderní technologická zařízení, vše
samozřejmě v nerezu, a stejně tak přísné zásady hygieny
a bezpečné potravinářské výroby jako v každém jiném
mlékárenském závodě.
Tato mlékárna se liší snad jenom
svou skromnou velikostí, a pak zejména svým posláním:
dodávat každý den do
sídla papeže ve Vatikánu
kvalitní a především
čerstvé mléčné výrobky.
Na zemědělské farmě
patřící této "fattorii" chovají
pouze 34 dojnic, pro
které mají v dojírně šest
stání. Na první pohled se
tedy jedná o podnik odpovídající
středně veliké
rodinné farmě, kterých je
v Evropě celá řada. Mléko
od zdejších krav v objemu
okolo 1000 litrů denně zde zpracovávají na sýry, pasterované
konzumní mléko, máslo a jogurty.
S výstavbou farmy s mlékárnou se zde začalo v roce
1934 z vůle papeže Pia XI. Dnes tu kromě uvedeného počtu
dojnic chovají ještě asi
500 slepic a kuřat, 40 býků
na maso, králíky, a dokonce
i dva pštrosy, a vedle toho se
starají také o staré olivové
háje. Místní olivový olej je
vyhlášený a rovněž odsud
směřuje na papežův stůl.
Celý zemědělský a potravinářský
podnik je součástí
letní papežské rezidence
rozprostírající se na 55 ha,
uprostřed které stojí papežské
sídlo Villa Barberina
a nádherné terasovité
zahrady Belvederu, ve
kterých již po staletí papežové
v létě často odpočívají.
Papežská letní rezidence byla původně veřejnosti
nepřístupná, až teprve
současný papež František
ji otevřel v loňském roce
návštěvníkům a hned si ji
za rok prohlédlo na osm
tisíc zvídavých turistů,
kteří sem přijíždějí především
do zahrad. Toho, kdo
se rozhodne navštívit také
farmu, čeká ochutnávka
zdejších mléčných lahůdek.
S výrobky z Castel Gandolfo
se však běžní lidé mohou
setkat ještě také v malém
supermarketu "Annona"
situovaném přímo uprostřed Vatikánu. Nejoblíbenější z nich
je ale zřejmě jogurt, který není v chuti příliš kyselý a v konzistenci
ani není příliš hustý, protože tu do mléka nepřidávají sušené odstředěné mléko, ale zakysávají jen a pouze čerstvé
nadojené mléko.
V moderních otevřených stájích se pohybují spokojené
dojnice, které jsou krmené výlučně senem a obilnými silážemi
z vlastní rostlinné výroby. Stájemi v nadmořské výšce asi
400 metrů neustále profukuje vítr vanoucí sem od 40 km
vzdáleného Středozemního moře. Tyto "klimatické podmínky"
tak umožňují dojnicím dobře přestát i horké letní dny.
Na této "ekologické" farmě se prý pracuje se stejnými
technikami a postupy jako před sto lety. Farmáři využívají
pouze přírodní statková hnojiva, syntetické chemické látky
použijí jen zcela výjimečně. To samé platí i o vlastní mlékárně,
kde nenajdete žádné chemické přídatné látky.
Ředitel mlékárny Dott. Alessandro Reali říká: "Pro naše
výrobky zde nepotřebujeme žádné logo, že se jedná o biopotraviny,
stále tu pracujeme tak, jak tu začínal po otevření mlékárny
ve třicátých letech minulého století můj otec." A hbitě
vám k ochutnání nabídne tří místní sýry - lisovaný zrající sýr
Primosale, pak samozřejmě skvělou Mozzarellu a také syrovátkovou
Ricottu.
"Vysoký jakostní standard našich mléčných produktů
stejně jako další zdejší zemědělské produkce můžeme mít pouze
tehdy, udržíme-li všechny výrobní kroky v našich rukou. Pracujeme
přitom velmi hospodárně a také se snažíme vydělat si něco
navíc, když prodáme určitý podíl našich výrobků zde v Castel
Gandolfo turistům nebo zákazníkům z celého světa v našem
vatikánském supermarketu," dodává Dott. Reali.
Poznámka: Tuto krátkou reportáž jsem napsal po vyprávění
Alexandra Antona, generálního tajemníka EDA, který
letos fattorii navštívil, a také podle několika novinových článků stažených z internetu.
Převzato z Potravinářské revue.