Na další zastávku našeho
putování za světovými
sýry nepojedeme tentokrát
z Čech příliš daleko. Podíváme
se vlastně jenom, co by
kamenem dohodil, za hranice
jižních Čech, do dolnorakouského
městečka Heidenreichstein,
ve kterém kraluje
sýrařská společnost "Die
Käsemacher" (což znamená něco jako "šikovní sýraři"
nebo chcete-li doslova "sýroví machři"). Městečko
Heidenreichstein leží na severozápadě Dolních Rakous
v hornaté severorakouské oblasti Waldviertel ("Lesní
čtvrť") vzdálené pouhých 20 km od Nové Bystřice či necelých
50 km od Třeboně. V roce 2012 tu byl do provozu
uveden zcela nový mlékárenský závod zmíněné společnosti
se zážitkovou expozicí a sýrařskou restaurací a prodejnou
nazvanou prozaicky "Die Käsemacherwelt", tedy
"Svět sýrařských machrů". Pojďme se sem tedy společně
podívat.
Ale začněme po pořádku.
Společnost "Die Käsemacher" patří rodině Plonerových,
která se do Waldviertelu přistěhovala teprve v době
druhé světové války z Jižního Tyrolska. Možná právě proto
si s sebou z této sýrařské oblasti přinesla i určité "sýrařské
geny". V roce 1958 se narodil Hermann Ploner, zakladatel
dnešní společnosti "Die Käsemacher". Vyrůstal se svými
dvěma sestrami na zemědělské usedlosti, kde musel po smrti
nevlastního otce již od 13 let velmi tvrdě vypomáhat. Až
do roku 1982 chovali Plonerovi na statku pouze krávy, ale
postupně se začali orientovat také na chov ovcí jako zajímavé
alternativy pro hornatý ráz waldviertelské krajiny. V roce
1982 bylo v chovu Plonerových nejprve 60 ovcí, ale netrvalo
dlouho a chov se jim více než ztrojnásobil. Ovčí mléko bylo
zajímavou surovinou právě pro faremní zpracování. Svoji
první "sýrárničku" si pan Ploner zřídil v bývalé garáži přímo
na statku a prvním produktem byl čerstvý sýr ze směsi ovčího
a kravského mléka nazvaný Schafsgupferl. Sýr se prodával na
farmářských trzích a poptávka byla taková, že se pan Ploner
rozhodl postavit zcela novou faremní sýrárnu. K tomu došlo
v roce 1986 v městečku Scheutz a pracovalo v ní celkem
5 zaměstnanců. V této chvíli však už nestačilo množství mléka
od vlastních dvou set ovcí, a proto se pan majitel musel poohlédnout
po dodávkách od dalších chovatelů. I to se podařilo,
a sýrárna začala prodávat zejména své ovčí speciality
dokonce do vybraných prodejen Billa a Meindl.
Další úspěchy vedly v roce 1991 pana Plonera k založení
společnosti "Die Käsemacher". Mléko bylo do sýrárny dodáváno
od 23 sedláků z dolnorakouských regionů Waldviertel
a z Mostviertel ("Burčáková čtvrť"). Objevila se však nová
poptávka z trhu a pan Ploner začal na sýrárně zpracovávat
rovněž mléko kozí. Novým oblíbeným produktem se stal čerstvý
kozí sýr formovaný do malých kuliček ("Ziegenkäsebällchen").
A opět se stalo, že poptávka převýšila kapacitní
možnosti sýrárny v Scheutzu. V roce 1991 proto pan Ploner
kupuje mlékárnu v obci Waldkirchen nad Dyjí, ve které vyrábí
široký sortiment měkkých sýrů.
Od roku 1993 zásobuje fi rma již všechny prodejny Billy
a Meindla v Rakousku. Další přikoupená mlékárna v Oberngrafendorfu
vyrábí pro fi rmu "Die Käsemacher" tvaroh a čerstvé
kozí sýry. Sýrařina v rodinném podniku Plonerových
postupně převážila, a tak v roce 1995 pan Ploner zanechává
své vlastní zemědělské aktivity.
V roce 1996 se uskutečňuje nákup mlékárenského
závodu ve Waidhofenu nad Dyjí, kam následně soustředí všechny dosavadní mlékařské aktivity. Postupně se uzavírají
mlékárny v Scheutzu, ve Waldkirchenu i v Oberngrafendorfu.
Obchodní a marketingové úspěchy se dostavují. V roce
1997 přebírá Herman Ploner svoji první prestižní rakouskou
cenu "Käse Kaiser" (Sýrový císař) za čerstvý kozí sýr "Ziegenkäsebällchen",
který vítězí v kategorii kozích a ovčích
sýrů.
Mlékárna ve Waidhofenu kooperuje rovněž s "Prvním
waldviertelským mlékařským družstvem" a společně dodávají
na trh čerstvé mléčné výrobky pod regionální značkou
"Täglich Waldviertel" (= "Každý den Waldviertelsko").
Jedná se o konzumní mléka, smetany a jogurty.
V roce 2000 společnost "Die Käsemacher" naplnila
poprvé čerstvým sýrem zeleninové papričky, kyselé okurky
a cibulky a zahájila svůj nový výrobní koncept zeleninovo-
-sýrových předkrmů ("Antipasti"). S novými produkty se
společnost záhy s velkým úspěchem prezentovala na celé
řadě mezinárodních veletrhů. To už však ve společnosti
pracovalo okolo sta zaměstnanců. V roce 2005 přestavuje
pan Ploner bývalou velkou sýrárnu v Scheutzu na specializovanou
výrobnu těchto antipasti-produktů. Nejoblíbenějším
výrobkem se záhy
stávají výrobky "Peppersweet",
pikantně nasládlé
třešňové papričky naplněné
čerstvým sýrem.
Sortiment zeleninovo-
-sýrových antipast se rychle
rozšiřuje a výrobky se stávají
úspěšným exportním
zbožím. Podíl exportu z celkové
výroby představuje
40 % a výrobky jsou dodávány
do 50 zemí světa.
V roce 2006 společnost nakoupila v městě Vitis objekt
bývalých jatek, který přebudovává na moderní výrobnu
čerstvých sýrů a antipast. Mlékárna ve Waidhofenu byla
následně v roce 2011 uzavřena.
K další zajímavé akvizici dochází dále v roce 2008.
V městečku Heidenreichstein získává společnost zajímavý
pozemek, kde zahajuje výstavbu ukázkové mlékárny
a sýrárny specialit doplněné o prostory pro pořádání společenských
a odborných akcí. Stavba je dokončena v květnu
2012 a otevírá se zde zážitková sýrárna "Die Käsemacherwelt".
Kromě edukativní mlékařsko-sýrařské expozice je
zdejší sýrárna specializována na zpracování kozího a ovčího
mléka.
Zatím posledním velkým
milníkem v historii
společnosti je rok 2013, ve
kterém zakladatel společnosti
pan Herman Ploner
předal řízení společnosti
své dceři Doris Ploner. Ta
v jednom ze svých rozhovorů
o smyslu své práce
říká:
"Hodně lásky a naše
osvědčené tradice - a rozhodně
to nejlepší ovčí a kozí
mléko z oblasti Waldviertel
- to jsou klíčové ingredience
pro naši širokou paletu sýrů.
A na to se společnost ,Die
Käsemacher? zaměřuje již
po více než dvě desetiletí.
Tak, jak důsledně dbáme
o tu nejlepší surovinu, tak
stejně důslední musíme být
také v celém výrobním procesu,
a na srdci při tom máme vždycky přírodu. A je už jedno,
zda právě vyrábíme sýrové speciality nebo naše osvědčené
kreace sýrových antipast ve spojení s jinými přírodními potravinami.
Jedno je jisté: s ,Käsemacher? si můžete každý den u nás
ve Waldviertelu vychutnat z té nejlepší stránky."
A právě o tom, že dobrý sýr je mimořádný chuťový
zážitek, ale také o tom, jakou cestu mléko projde, než se z něj
dobrý výrobek stane, o tom všem se můžete sami přesvědčitv zážitkové ukázkové sýrárně(Die Käsemacherwelt). Zkušený průvodce s perfektní znalostí
mlékárenské a sýrařské technologie vás provede postupně
celou mlékárnou, vysvětlí principy získávání mléka v prvovýrobě
a jeho svozu ke zpracování, podrobně popíše rozdíly
mezi kravským, ovčím a kozím mlékem a pak už vás bude
seznamovat se specialitami zdejší sýrárny. Velmi edukativní
pro nezasvěcené návštěvníky je zejména demonstrativní
předvedení výroby sýrů, kdy pod rukami průvodkyně v několika
minutách z mléka vznikne malý bochníček sýra. Průvodkyně
podrobně vysvětlí, co je syřidlo, jak po přidání mléka
působí, jak se poté vysrážená sýřenina zpracovává a formuje
do tvořítek a co se s tímto ještě nezralým sýrem následně děje.
Pro mě jako mlékařského odborníka bylo však ještě
větším zážitkem pozorovat přítomné návštěvníky sýrárny,
s jakým napětím, ale také úžasem pozorně sledovali tento
výrobní proces. A nebyly to jenom zvídavé pohledy přítomných
dětí, ale stejně tak dospělých, kteří si dokonce špitali
něco jako "viděl jsi?, je to možné?"? a podobně. Myslím si,
že takováto edukace je velkým přínosem nejenom pro pochopení
celé řady otázek souvisejících se zpracováním mléka
a výrobou mléčných produktů, ale rovněž jako skvělá argumentace
při vyvracení celé řady mýtů, které o mléce a výrobcích
z něho kolují.
Samozřejmě ve dnech, kdy v mlékárně běží vlastní
výroba specialit, mohou návštěvníci vidět tuto výrobu "na
živo" i v průmyslovém měřítku.
V průběhu přibližně hodinové prohlídky mají návštěvníci
možnost zdejší výrobky také ochutnávat. Při prvním
zastavení mohou vedle sebe posoudit chuťové rozdíly mezi
kravským, kozím a ovčím mlékem. Docela mě zde překvapilo,
kolik předsudků bylo při této ochutnávce pokořeno a kolik lidí
například o zdejším kozím mléce v kartonovém obalu prohlásili,
jak je lahodné.
Druhé zastavení nabízí
ochutnávku zdejších
zrajících sýrů z ovčího
mléka. Asi nejvíce vás zde
překvapí výrobek nazvaný
Waldviertel Selchkäse.
Jedná se o polotvrdý ovčí
sýr s přirozeným obsahem
tuku mléka, nejméně však
45 % tuku v sušině, který
je po 6-8 týdenním uzrání
vyuzen na bukových štěpkách, jež mu dodají velmi příjemné,
jemně kouřové aroma. Sýr smetanově bílé barvy těsta s hnědě
zauzenou kůrkou má vláčnou a dobře krájitelnou konzistenci.
Chuť je kombinací ovčího buketu a jemného zauzení.
Dalším skvělým sýrem, který ochutnáte, je opět místní
specialita Waldviertel Mohnkäse neboli Waldviertelský makový sýr. Opět se jedná
o čistě ovčí polotvrdý
sýr s nejméně 45 % tuku
v sušině, s dobou zrání
6-8 týdnů, v jehož elastickém
těstě jsou jemně rozptýlena
semínka modrého
máku, další zdejší přírodní
suroviny. Chuť sýra je netradiční,
sladce oříšková po
použité přísadě.
Při třetím ochutnávkovém zastavení se s chutí pustíte
nejprve do měkkých sýrů. Ochutnáte měkký kozí sýr s plísní
na povrchu nazvaný Weiße Ziege neboli "bílá koza", tedy
jakýsi kozí "camembert", ale také produkt Weißes Schaf, tedy
"bílá ovce", který je naopak vyroben z mléka ovčího. Oba sýry
jsou skvělými produkty pro opravdové gurmety.
A pak už následuje
"zlatý hřeb" této exkurze
do světa sýrařských mistrů
"Käsemacher". Degustování
zdejších produktů
zakončíte testováním různých
antipast. Čerstvým
sýrem plněné třešňové papričky,
malé dýně, fíkové
plody nebo čerstvý sýr
zabalený do sušené šunky,
plněné artyčoky, žampiony,
feferonky, zucchini, olivy,
sušená rajčata. Zeleninových
přísad, které zdejší
sýraři k výrobě antipast
používají, je tolik, že bych
možná na některé z nich
zapomněl. Mnohé jsou
samozřejmě třeba jenom
sezonní, ale v každém případě
všechny skvěle chutnají.
Pro spotřebitele jsou
tyto výrobky baleny ve speciálním
olejovém nálevu
v různých typech obalů -
v kelímcích, skleničkách,
dózách či pro gastronomii
i ve velkých nádobách.
A při jejich ochutnávání
pochopíte, proč slogan
společnosti "Die Käsemacher"
říká: "Alle Leideschaft dem feinen Geschmack" čili něco jako "Všechny vášně pro
jemnou chuť".
Při prohlídce sýrárny a jejích expozic budete mít možnost
seznámit se i se zemědělskou oblastí Waldviertelu, jejími
řemeslnými tradicemi a blíže pochopit životní fi lozofi i zdejších
obyvatel.
Tato ukázková sýrárna je otevřena vždy od konce března
do Vánoc, a to s výjimkou pondělí každý den od 9:30 do 17:00
hodin. Prohlídky s výkladem jsou dopoledne v 10 hodin
a odpoledne ve 13 a 15 hodin a stojí pro dospělé i s ochutnávkou
9 eur, pro děti a seniory je zde vstupné snížené na
polovinu. Co je určitě potěšující, že pro české návštěvníky probíhají prohlídky také v českém jazyce, stejně jako překrásný
film, kterým exkurze začíná.
Udělejte si výlet do této malebné přírody Dolního
Rakouska a ochutnejte zdejší báječné regionální produkty.
A až po prohlídce načerpáte sýrařské poznatky, nezapomeňte
se proměnit v gurmány a ochutnejte některou z kulinářských
kreací, které vám nabídne specializovaná sýrová restaurace
společnosti "Die Käsemacher", nebo si alespoň zakupte
waldviertelské ovčí a kozí sýry či antipasty pro vaši domácí
sýrovou party.
Více na: www.kaesemacher.at
Převzato z Potravinářské revue.