Srovnávací tabulka sbírek sestavená z údajů z roku 2012 ve srovnání s rokem 2009
Za poslední tři roky se situace v oblasti sběratelství sýrových etiket nezměnila -
pokračuje pokles aktivity sběratelů tohoto oboru a neobjevují se noví sběratelé. Základní
příčiny jsou asi tři - obecný odklon lidí od zájmové činnosti a tedy i od sběratelství,
stále obtížnější získávání přírůstků etiket od výrobců i stále se zvyšující
finanční náklady. Mezi přírůstky získávají stále větší cenu etikety a obaly přivezené
z cest jak vlastních, tak i od známých a přátel. Ochota výrobců přispět do sbírky je
stále menší.
Odklon od sběratelství signalizuje stále klesající počet členů ve sběratelských klubech
a organizacích. Nejvýrazněji se to projevuje u filatelie a filumenie, ale členská
základna klesá i u Klubu sběratelů kuriozit. Z klubu odchází zhruba stejný počet
sběratelů jako v minulosti, ale poklesl příjem nových členů. U sekce sýrových etiket
zůstává počet zhruba stejný, ale výrazně klesá jejich aktivita.
To se projevuje i v počtu vyplněných dotazníků, počet v tabulce je stejný, ale jenom
proto, že podle stanovených pravidel jsou v přehledu ponechány i sbírky se staršími
údaji.
|
2012 / ks |
2009 / ks |
Počet sběratelů v sekci SE KSK |
47 |
48 |
Počet evidovaných sbírek |
63 |
59 |
Největší sbírka (ks) |
209 540 |
193 417 |
Průměrná velikost sbírky (ks) |
44 665 |
44 473 |
Celkový počet etiket ve sbírkách (ks) |
2 813 906 |
2 623 934 |
Stále aktivní je skupina špičkových sběratelů u nás i v zahraničí. Tempo růstu jejich
sbírek dosahuje i při výše uvedených obtížích se získáváním přírůstků úrovně
jako ve "zlaté éře" sběratelství. Roční přírůstky sbírek Milana Kaňoka, van Kempena,
Marka Kosmulského a Laktos Collection se pohybují okolo pěti tisíc kusů. Díky
aktivitě těchto a dalších sběratelů se zvýšila i velikost průměrné sbírky, jak vyplývá
ze srovnávací tabulky.
Podle čerstvých údajů a podle starších údajů v rámci stanovených pravidel byl
sestaven mezinárodní žebříček deseti největších sbírek:
2012
|
Jméno |
Počet ks
|
|
2009
|
Jméno |
Počet ks
|
1. |
LAKTOS Collection |
209 540 |
|
1. |
BOLSHAUSER Heinz |
193 417 |
2. |
BOLTSHAUSER Heinz |
189 864 |
|
2. |
LIKLER Ladislav |
180 815 |
3. |
KEMPEN Mathias van |
183 058 |
|
3. |
KEMPEN Mathias van |
168 861 |
4. |
NOYA Montserrat |
160 901 |
|
4. |
NOYA Montserrat |
154 716 |
5. |
KAŇOK Milan |
145 113 |
|
5. |
ZELENKA Josef |
135 214 |
6. |
ZELENKA Josef |
127 948 |
|
6. |
KAŇOK Milan |
127 948 |
7. |
KOSMULSKI Marek (PL) |
121 881 |
|
7. |
KOSMULSKI Marek (PL) |
107 202 |
8. |
TATÍČEK Jaroslav |
102 585 |
|
8. |
TATÍČEK Jaroslav |
97 284 |
9. |
CLAXTON Ken (GB) |
99 379 |
|
9. |
KOHOUTEK Václav |
92 376 |
10. |
KOHOUTEK Václav |
96 214 |
|
10. |
CLAXTON Ken (GB) |
87 469 |
V tabulce zůstávají i po třech letech stejní sběratelé, jen u Josefa Zelenky
nemáme aktuální údaje, takže nemůžeme posoudit jeho současnou aktivitu.
Prvenství mezi sbírkami zůstává v České republice, sbírka Laktos Collection
obsahuje nejvíc etiket a obalů. O sbírku se stará Ladislav Likler, její růst dosahuje
v průměru 5 000 etiket ročně. Sbírka je aktivní, každoročně je připravována tématická
výstava, která koluje po republice a tak ji má možnost shlédnout velký počet osob.
V roce 2010 byla tématem sbírky Flora a fauna na sýrových etiketách, v roce 2011
to byla výstava ke 100 letům tavených sýrů a pro rok 2013 je námětem 222 let Krále
sýrů Camembert. Tak jako u tavených sýrů se i u camembertu připravuje obchodně
propagační akce s hodnocením sýrů a odborným seminářem. Sbírka bude přemístěna
do prostor společnosti Laktos a stále platí možnost její prohlídky po předchozí
dohodě.
Dále uvádíme desítku největších sbírek v ČR:
2012
|
Jméno |
Počet ks
|
|
2009
|
Jméno |
Počet ks
|
1. |
LAKTOS Collection |
209 540 |
|
1. |
Laktos Collection |
193 417 |
2. |
Kaňok Milan, Ing. |
145 113 |
|
2. |
Kaňok Milan, Ing. |
135 214 |
3. |
Zelenka Josef |
127 948 |
|
3. |
Zelenka Josef |
127 948 |
4. |
Tatíček Jaroslav |
102 585 |
|
4. |
Tatíček Jaroslav |
97 284 |
5. |
Kohoutek Václav |
96 214 |
|
5. |
Kohoutek Václav |
92 376 |
6. |
Petruželka Jiří |
86 375 |
|
6. |
Petruželka Jiří |
83 828 |
7. |
Lebl Jaromír |
75 570 |
|
7. |
Šmiraus Adolf |
73 298 |
8. |
Šmiraus Adolf |
73 298 |
|
8. |
Lebl Jaromír |
69 975 |
9. |
Springer Jaroslav |
70 022 |
|
9. |
Springer Jaroslav |
67 329 |
10. |
Poláchovi Pavel a Tomáš |
66 981 |
|
10. |
Tregl Pavel |
60 203 |
V žebříčku došlo jen k několika změnám, staré údaje jsou pouze u sbírek Zelenky
a Šmirause.
V rámci akce Sběratelství také hodnotíme v mezinárodním měřítku vývoj sbírek
zemí s velkou produkcí etiket - Českou republiku, Francii a Švýcarsko.
Pořadí sbírek v těchto zemích je následující:
Česká republika
2012
|
Jméno |
Počet ks
|
|
2009
|
Jméno |
Počet ks
|
1. |
Kouřím Jan |
24 494 |
|
1. |
Kouřím Jan |
21 314 |
2. |
Socha Josef |
19 200 |
|
2. |
Petruželka Jiří |
16 170 |
3. |
Petruželka Jiří |
17 863 |
|
3. |
Pipota Josef |
16 030 |
4. |
Kaňok Milan |
17 407 |
|
4. |
Zelenka Josef |
14 998 |
5. |
Pipota Josef |
16 030 |
|
5. |
Socha Josef |
14 700 |
S výjimkou největší sbírky Jana Kouříma se pořadí změnilo na každé pozici. Starý
údaj je pouze u sbírky Josefa Pipoty, kde došlo k útlumu aktivity v souvislosti se
zdravotním stavem sběratele.
Podle špičkové specializované sbírky Jana Kouříma je zřejmé, že v ČR je ročně vydáno
minimálně řádově tisíc etiket, většině sběratelů se ale podaří zachytit ve sbírkách
jen jejich část. Snižující se počet výrobců je nahrazován privátními značkami
obchodních řetězců a marketingovými akcemi výrobců i distributorů. Řazení etiket
je komplikovanější, protože se v některých případech údaje o výrobci nebo distributorovi
uvádějí na štítku mimo etiketu. Velcí výrobci třeba tavených sýrů (Bongrain,
BEL) si nechávají některé typy balení vyrábět ve svých závodech v zahraničí a naopak
a pokud na obalu nenajdeme veterinární číslo v oválku, je nutné etiketu nebo obal
řadit pod značku. Týká se to například značek Apetito, Smetanito, Maratonec, Javor
a dalších. Pokud je imatrikulace uvedena, měla by být etiketa zařazena k příslušnému
závodu u nás nebo v zahraničí. Stejný postup je možné použít i u etiket s privátní
značkou obchodního řetězce.
Zakládání etiket do sbírky komplikuje i nárůst kartonů a fólií. Jednak je úprava na
list ve sbírce pracnější a tyto obaly zabírají více místa, kterého není nikdy dost. Nejméně
vhodným obalem ze sběratelského hlediska je plast, který bude v budoucnu
zřejmě stále častější.
Francie
2012
|
Jméno |
Počet ks
|
|
2009
|
Jméno |
Počet ks
|
1. |
Kempen Mathias van |
73 995 |
|
1. |
Kempen Mathias van |
68 495 |
2. |
Laktos Collection |
57 166 |
|
2. |
Noya Montserrat |
54 492 |
3. |
Noya Montserrat |
54 730 |
|
3. |
Laktos Collection |
51 994 |
4. |
Grony Dominique |
48 871 |
|
4. |
Grony Dominique |
48 871 |
5. |
Frémy Françoise |
43 818 |
|
5. |
Frémy Françoise |
43 818 |
V první pětici jsou bohužel dva neaktuální údaje. O francouzských sběratelkách
Grony a Frémy nemáme žádné informace. Největší sbírku francouzských etiket
vlastní pravděpodobně muzeum Lactopôle, které založil pan Michel Besnier.
Počet etiket ve sbírkách je jen zlomkem z toho, co bylo vydáno. Velká produkce
etiket pokračuje i nadále, pokud máte možnost navštívit nějaký potravinářský veletrh
dvakrát za sebou, zjistíte kompletní obaly téměř u všech vystavujících společností.
Materiály se mění i zde, ale velké kulaté etikety tvoří stále většinu a jsou
ozdobou sbírek. Ale i zde je absence údajů pro řazení ve sbírce. Takže se zakládají
soubory podle značek řetězců - Auchan, Carrefour, Casino, U a soubory marketingových
anebo spotřebitelských značek - např. Leader Price, Champion, Pâturage,
Reflets de France a další.
Ve Francii dominují tři velké skupiny výrobců - Lactalis, Bongrain a Fromageries
BEL. Vyrábějí sýry pod desítkami, možná stovkami značek v desítkách sýráren a na
etiketách uvádějí jen hlavní název společnosti, etikety se zařazují podle imatrikulace.
Nejznámější značkou Lactalisu je President, ale také Société a mnoho dalších.
Lactalis je největší mlékárenskou společností na světě, patří jí i společnosti Galbani,
Baer, Parmalat a další po celém světě. Společnost Bongrain vyrábí pod značkou
Cantorel, Saint Albray, Géramont, Caprice de Dieux a další. Nejznámějšími značkami
společnosti BEL jsou La vache qui rit , Kiri, Bonbel, Boursin (Gervais), Leerdammer,
Maredsous a další. Všechny společnosti mají zastoupení v ČR: Lactalis (Klatovy,
Kunín), Bongrain (Pribina, Sedlčany, Hodonín), BEL (Želetava).
Ve Francii probíhá stále ještě obměna etiket za novou značku A.O.C. , někde se
mění v imatrikulaci značka FR za FRANCE. Vedle velkoformátových etiket jsou velmi
zajímavé nenápadné farmářské etikety, kterých je hodně a jsou určené na ty "pravé"
francouzské místní sýry.
Švýcarsko
2012
|
Jméno |
Počet ks
|
|
2009
|
Jméno |
Počet ks
|
1. |
Boltshauser Heinz |
31 791 |
|
1. |
Boltshauser Heinz |
30 354 |
2. |
Laktos Collection |
17 348 |
|
2. |
Noya Montserrat |
16 570 |
3. |
Kempen Mathias van |
16 838 |
|
3. |
Kempen Mathias van |
16 209 |
4. |
Noya Montserrat |
16 181 |
|
4. |
Noya Montserrat |
15 774 |
5. |
Kaňok Milan |
15 490 |
|
5. |
Kaňok Milan |
15 017 |
Nedostižným sběratelem etiket této země je švýcarský sběratel Heinz Boltshauser.
Sbírá skoro padesát let a ve sbírce má stovky unikátních etiket.
Obraz švýcarských etiket se v posledním desetiletí zcela změnil. Většinu sběratelů
právě bývalé etikety švýcarských tavíren ke sbírání přivedly - lákavé etikety se
spoustou trojúhelníků, variant a sérií se ve sbírkách krásně vyjímaly. V současnosti
je etiketa taveného sýra ze Švýcarska spíše výjimkou. Jediná tavírna vyrábí krabičkové
sýry pod značkami Gerber, Tiger a Chalet a to ještě s kartonovým víčkem.
Naproti tomu narostl počet etiket od zhruba stovky malých i větších výrobců, kteří
vyrábějí různé krajové nebo místní speciality, od malých sýrů až po bochníky. Většinu
velkých výrobců vlastní společnost EMMI, která má i největší porcovnu bochníkových
sýrů. Porce s etiketami produkuje i společnost Lustenberger & Dürst, která v
minulosti vyráběla tavené sýry s atraktivními etiketami.
Seznam států je vytvořen podle aktuální světové situace, kterou lze najít
například na Wikipedii:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta
resp.:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states
Zkratky států podle ISO 3166-1 vycházejí z následujícího seznamu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_zkratek_st%C3%A1t%C5%AF
Proto některé sběrateli uváděné země jsou zahrnuty ve statistikách států, pod
které tato konkrétní území náleží, například:
- Curaçao - Nizozemsko
- Kanárské ostrovy - Španělsko
- Madeira - Portugalsko
- Nová Kaledonie - Francie
- Portoriko - USA
- Réunion - Francie
Ke komentáři k vývoji sbírek za poslední tři roky se ještě vrátíme.
Kompletní výsledky sekce sýrových etiket ke stažení.
English version - Kompletní výsledky sekce sýrových etiket ke stažení.