20. 11. 2011 - Ve Sběrateli jsme přinesli několik textů ke stému výročí vynálezu tavených sýrů. K tomuto výročí proběhlo 20. září v pražském hotelu Barceló slavnostní odborné setkání (grand expert meeting) pod názvem TAVENÉ SÝRY - MODERNÍ A ZDRAVÉ POTRAVINY (PROCESSED CHEESE - MODERN AND HEALTHY FOOD).
Akce byla připravena na základě iniciativy Laktos Collection z října loňského roku. Organizace se ujal Českomoravský svaz mlékárenský a jeho předseda Ing. Jiří Kopáček CSc jmenoval organizační výbor, do kterého přizval Ing Václava Bártu (MILCOM servis), Ladislava Liklera (Laktos Collection) a Ing Oldřicha Obermeiera (Groupe Bongrain). Výbor začal pracovat v březnu, získal podporu ASSIFONTE, který sdružuje tavírny sýrů v rámci Evropské unie, BK Giulini, výrobce technologických tavicích solí a mlékárenských společností Groupe Bongrain, Fromageries BEL, Laktos Praha a TANY Nýrsko. K účasti byly pozvány i mimoevropské firmy.
Více o této akci najdete zde.