Laktos collection - English version

Nahlédnutí na sýry Itálie

Nahlédnutí na sýry Itálie Před několika desetiletími, kdy jsem začal sbírat etikety a informace o sýrech tohoto státu, měl jsem představu, že italské sýrařství představují parmezán, gorgonzola, mozarella a tavené sýry, kterých bylo tenkrát mnohem víc, než dnes. Sbírka a i vlastní poznání mě přesvědčily o tom, že v pestrosti a zajímavosti sýrů se Itálie přibližuje Francii a nebo Španělsku.

Jenom je třeba si informace i etikety a obaly (těch je hodně) utřídit. Dosavadní řazení etiket bylo podle míst výrobců. Řazení podle regionů (kraje) a nebo provincií (okresy) nebylo možné, protože tento údaj - číslo a nebo písmenová zkratka - byly uvedeny jen na části etiket. Zavedením veterinárního číslování se objevila čísla krajů, kterých je 20 a číslování je možné lehce využít pro řazení nových etiket. Jsou ale i čísla, která nepřísluší žádnému kraji, ale mají i číslo výrobny, takže je možné podle čísla řadit i je. Číslo P419Z je výjimkou a zatím není známo, co znamená.

Z počtů nových etiket je možné soudit, že největší produkce sýrů je v krajích 1 (Piemonte), 3 (Liguria) 9 (Toscana) a 20 (Sardegna). Žádné etikety nejsou známy z regionů 10 (Marche), 13 (Abruzzo), 14 (Molise), 17 (Basilicata) a 18 (Calabria). To samozřejmě neznamená, že z těchto regionů sýry a etikety neexistují - prostě se je nepodařilo získat.

Obecně lze říci, že v supermarketech bohatšího severu Itálie najdeme sýry luxusněji balené, čerstvé sýry i poměrně široký sortiment dovážených sýrů. Na jihu jsou to spíš druhy sýrů s vysokou sušinou, které vydrží i v teplém podnebí delší zrání a následnou konzumaci.

Pokud si v supermarketu odmyslíte skupinu sýrů typu parmezán, grana padano, mozarella, mascarpone a čerstvé sýry, které jsou v nabídce v neuvěřitelném množství balení, značek, tvarů, úprav a cenových hladin, máte pocit, že mnoho druhů sýrů už nezbylo. To se může stát v hypermarketu, ale není to úplný obrázek Měl jsem možnost navštívit velkoobchod Guffanti, který byl založen v roce 1876 a nabízí neuvěřitelný sortiment zajímavých a úžasných sýrů z mnoha oblastí Itálie. Pocházejí jak z průmyslové, tak statkové výroby a ve velkoobchodě řada z nich prodělává část doby zrání. V supermarketu jsem našel jeden kozí sýr, Guffante jich nabízí 28 druhů. Byla by chyba myslet si, že jediný sýr s vnitřní plísní v Itálii je gorgonzola, která je nabízena ve třech variantách - piccante, dolce a s mascarpone. Jen z oblasti Piemonte jsem napočítal 7 druhů sýrů s vnitřní plísní. Z tohoto regionu je největší podíl nabízených sýrů velkoobchodu.
 

Část sýrů velkoobchodu Guffanti

Obchod Guffanti

Samozřejmě, že v nabídce velkoobchodu jsou další známé italské sýry jako Asiago, Fontina, Taleggio a další, ale vždy správně zralé a dobře ošetřené. Před rokem jsem přivezl na ochutnání sýry z malého ostrova Ischia, které měly spíš charakter sýrů jižních, tedy výraznějších a tvrdých. Ale je pravdou, že každý z nich měl jinou chuť a aroma - zdaleka nebyly fádní. Pravidelný tucet sýrů jsem přivezl tentokrát z Říma a hodnotil je společně s několika špičkovými mlékárenskými odborníky. Jejich skladba byla pestrá - zařadil jsem jediný sýr s bílou plísní, který jsem v hypermarketu Auchan našel a to camembert Alpina 105 g, který vyrábí společnost Osella.

Velký dojem nezanechal, ale stál půldruhého eura. Vynikající byla většina sýrů, z nabídky specialit regionu Lazio zaujalo pecorino s vlašskými jádry. V supermarketu byla akce na sýr CRUCOLO, který pochází z Trentina a podle našeho odhadu sýr na prodejně vážil tak 150 - 180 kg. Samozřejmě to byla atrakce, běžné bochníky tohoto typu váží asi 12 - 15 kg. Šlo o sýr tylžkého typu, dokonale vyzrálý a chutný.

Z hlediska výrobců asi dominuje Galbani (vlastník Lactalis), který dodává tradiční Bel Paese v bochníku i tavené verzi a další druhy sýrů. Úplně zmizela společnost Locatelli, jeji značku MIO koupilo Nestlé. Za velké společnosti - alespoň podle supermarketu v Římě - je možné považovat Mauri, Igor, Zanetti, Milo, Osella a asi i další, ale pro to není dost informací.

Ještě zmínka o tavených sýrech, které vyhledávám jako sběratel - ne jako konzument. Krabičky nabízí firmy Tiger, francouzské tavené sýry z výrobny 39 - 300. Tato tavírna také vyrábí sýry se známými italských značkami jako SUZANNE, Invernizzi apod.

Probírat se nabídkou italských sýrů je zážitek, a i když jejich etikety nejsou příliš atraktivní, rozhodně jsou zajímavé - ostatně jako v každé zemi.


Ladislav Likler
02. 11. 2009, časopis Sběratel
Novinky
Dánsko
Dánsko
23. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
18. 11. 2024: Celá novinka

USA
USA
13. 11. 2024: Celá novinka

Česká republika
Česká republika
08. 11. 2024: Celá novinka

Litva
Litva
03. 11. 2024: Celá novinka

Francie
Francie
29. 10. 2024: Celá novinka

Laktos collection - Cheese labels - All rights reservedONCZ.NET Copyright © Laktos Praha, spol. s.r.o. & Ladislav Likler. CMS phpRS. Webdesign by PENAweb. optimalizace PageRank.cz