Pátého ročníku hodnocení výrobků se zúčastnilo 16 výrobců, kteří do
hodnocení přihlásili 40 výrobků. Zařazeny byly výrobky, uvedené na trh od
1. dubna 2006 do 30. března 2007. Hodnoceny byly výrobky v šesti kategoriích,
nebyla hodnocena kategorie tavených sýrů.
Hodnotící komise, složené z nezávislých odborníků konstatovaly, že naprostá
většina přihlášených výrobků má velmi dobrou kvalitu, ale v některých
případech se jednalo pouze o drobné změny v balení a vzhledu výrobku. Tyto
výrobky pak ztrácely body při posuzování inovačního přínosu výrobku. Po pěti
letech hodnocení je možné zaznamenat, že některé společnosti se specializují na
určitý typ výrobků a v dané skupině dosahují pozoruhodných výsledků.
Dokazuje to fakt, že v pěti kategoriích ze šesti první dvě místa obsadily výrobky
jedné společnosti. Souhrnné výsledky všech pěti ročníků akce Mlékárenský
výrobek roku jsou publikovány v časopise Potravinářská revue.
Výsledky akce Mlékárenský výrobek roku 2007 byly vyhlášeny na akci
Světový den mléka, kde zástupci úspěšných společností převzali diplomy za
první místa v jednotlivých kategoriích, první místo v hodnocení mediální
komise a diplom za nejúspěšnější výrobek roku.