Kdysi dávno pásl mladý ovčák své ovečky u skal nad vesničkou Roquefort a zahnal je před poledním slunečním žárem do jeskyně. Usadil se zde, aby ve stínu skály poobědval chléb a tvaroh z mléka svých ovcí. Přitom pozoroval krásnou krajinu pod skalami. V tom náhle spatřil pěkné děvče, nechal tedy všeho, svůj oběd vložil do trhliny ve skále a pospíchal za svou milou?
Když se jednou vrátil zpět do této jeskyně, našel ve skalní puklině svůj ovčí sýr. Ten však už nebyl sněhově bílý, ale naopak mramorovitě prokvetlý modrozelenými žilkami. Chlapec měl hlad a tak sýr okusil a užasl nad jedinečnou a pikantní chutí.
Zobrazit celý článek
Ing. Jiří Kopáček CSc., Ladislav Likler
27.11. 2007, Potravinářská revue