Nabídka
Etiketa ze sbírky
Prospekt o sbírce
Ke dni 31.12.2023
obsahuje původní sbírka
255 496 kusů
etiket a obalů
186 970 kusů
etiket ze sbírky
Mathiase van Kempena
a
182 607 kusů
etiket ze sbírky
Milana Kaňoka
|
Francie
Počet obyvatel 60 404 tis., úřední řeč francouzština, hlavní město Paris.
Je bez diskusí dominantní sýrařskou zemí. Objem výroby může být velkými zeměmi překonán, ale sortiment a úroveň sýrů je nepřekonatelná. Hlavními produkčními oblastmi jsou Savojsko, Alsasko, Auvergne, Normandie, Baskicko, oblast Loiry. Počet druhů sýrů není přesně znám, uvádí se asi 400 druhů.
Má také největší počet uznaných sýrových specialit: Abondance, Banon, Beaufort, Bleu d´Auvergne, Bleu de Gex, Bleu des Chausses, Bleu du Vecors Sassenage, Brie de Meaux, Brie de Melun, Brocciu, Camembert de Normandie, Cantal, Chabichou du Poitou, Chaource, Chévrotin, Comté, Crotin de Chavignol,, Epoisses, Fourme d´Ambert, Laguiole, Langres, Livarot, Tomme des Bauges, Maroilles, Morbier, Monster, Neufchatel, Ossau-Irraty Brebis Pyrenées, Pélardon, Picodon de l´Ardéche, Pont l´Evéque, Pouligny Saint pPierre, Reblochon, Rocamadour, Roquefort, Saint Nectaire, Saint Maure Touraine, Salers, Selles-sur-Cher, Tomme de Savoie, Vacherin Mont d´Or, Valencay.
Mimo těchto mezinárodně uznaných originálních sýrů velké společnosti dodávají na trh stovky dalších druhů, některé obměňují, upravují obaly a nebo receptury.
Dominantními společnostmi jsou Lactalis, Bongrain, BEL - všechny také působí v České republice.
Škála typů etiket je velice široká, od skromných etiket malých statkových výrobců až po luxusní balení sýrů velkých společností. Zachovalo se hodně starých francouzských etiket díky početným sběratelům, kteří jsou sdružení v Club Tyrosemiphile de France. Většina jeho členů sbírá pouze francouzské etikety, kterých je známo víc, než 100 000.
|
|