Čerstvý sýr není v podstatě ničím jiným nežli sýrem ve své prapůvodní formě. Mléko se nechá jednoduše srazit, sýrové zrno se oddělí od syrovátky a zformuje do nejrůznějších možných tvarů a forem, a tím vlastní výroba končí. Čerstvý sýr nezraje, nebo jen skutečně velmi krátce, a je určen obvykle k rychlé spotřebě.
Navíc se ale nabízí možnost mnohačetných ochucení - ať už je to ovoce, bylinky, pepř, paprika, česnek, ale také třeba rum, rozinky, smetana a mnohé další kulinářské finesy, se kterými výrobci těchto produktů doslova čarují. Současná nabídka čerstvých sýrů je obrovská. Velmi populární mezi spotřebiteli jsou i našlehané varianty, ale naproti tomu také polotuhé výrobky ke krájení, kterými jsou např. dorty z čerstvých sýrů. Samozřejmě určitou nevýhodou této kategorie z pohledu obchodu byla v minulosti její poměrně krátká trvanlivost. Moderní mlékařské technologie však vyřešily i tento handicap a nově vyvinuté čerstvé sýry "terminované" se brzy staly velmi oblíbenou výrobkovou skupinou, jejíž výroba a spotřeba trvale roste. Čerstvé sýry se nevyrábějí pouze z kravského mléka, ale jsou velmi rozšířené také v případě zpracování mléka kozího, ovčího, ale i buvolího a dalších.
Zobrazit celý článek
Ing. Jiří Kopáček CSc., Ladislav Likler,
Ing. Jan Tykvart, Ing. Dagmar Tykvartová
27.5. 2008, Potravinářská revue